Bakan Asilzade'nun ifadelerinden sonra Cumhuriyet'in yaptığı tanımlama kavga yarattı. Gazetenin iki yazarı yazılarını sonlandırdığını açıkladı...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Mayıs'ta TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Aristokrat, TRT ekranlarındaki açıklamalarında Cumhuriyet'i maksat aldı.

Cumhuriyet'in eski manşetlerini gösteren Asilzade, "Bizle ilgili yazı yazdılar ya, biz memleketimize bağlıyız diye. DHKP-C'nin keza reklamını, hem de bir savcının şehadetini söyleyemeyecek dek yoksunlar" ifadelerini kullandı.

Soylu'nun açıklamalarının peşinde Cumhuriyet Gazetesi dün yazılmış izah etme yaptı. Açıklamada yer alan "Soylu, TRT Haber’deki programda, Cumhuriyet gazetesini suçlarken verdiği örneklerin çoğunluğu, Can Dündar’ın başında bulunduğu İkinci Cumhuriyetçi bir ekibin Cumhuriyet gazetesini yönettiği döneme denk gelmektedir.

Ama, bugün Cumhuriyet gazetesi, bu ekibin yayın çizgisi ve tutumlarına karşısında Cumhuriyet okur ve emekçileri ile birlikte dört yıl yürüttüğü hukuksal uğraş ve Yargıtay’ın da onadığı bir mahkeme emri sonucu yönetime gelen Cumhuriyetçi kadro göre yayımlanmaktadır." ifadeleri ağız dalaşı başlattı.

Cumhuriyet'in açıklamasına Can Dündar ilk kez elde etmek üzere gazetenin çoğu eski çalışanı karşı çıktı.

DÜNDAR YANIT VERMİŞTİ

Dündar açıklamasında şunları kaydetti:

“Doğrudur Cumhuriyet Gazetesi.

Bütün mesuliyet benim. Ve bunu gururla söylüyorum. Kimseyi suçlayıp ihbarcılık yapmadan... Aristokrat’nun gözüne girmeye çalışmadan; utanmadan...

Normaldir; zorlama devirlerinde olur böyle şeyler. Bugün ‘Valla biz yapmadık, o yaptı’ diye yazar Cumhuriyet Gazetesi yönetmeni Aykut Küçükkaya’dan, ‘‘Sorumluluk Sahibi benim’ deklarasyonunu toplu konut dilekçesi sanmıştım ben’ açıklaması bekliyoruz.

Hatırlayanlar, hatırlamayanlara hatırlatsın.”

YAZMAYI BIRAKTILAR

Cumhuriyet’in açıklaması tartışılırken, gazetenin bir takım yazarları açıklamaya tepki gösterdi.

Uzun senelerdir köşe yazılarıyla Cumhuriyet gazetesinde yer alan Prof. Dr. Yüksek Dağ Erinç Yeldan “yorumlama” yazısını eleştirerek yazılarına son verdiğini kamuoyunu duyurdu.

Yeldan, "Cumhuriyet'de dün bulunan 'açıklama' yazısının içeriği ne gazetenin ilkeleriyle ne de demokrasi mücadelesinin gerekleriyle bağdaşmaktadır.Cumhuriyet’teki köşe yazılarıma son veriyorum. Kıymetli okurlarıma ve Cumhuriyet'in emekçilerine yakın ilgi ve destekleri için teşekkürler" dedi.

Cumhuriyet’te yazar Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu Aybars da yazılarına son verdiğini açıkladı.

Özge Mumcu Aybars, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet Gazetesi’ne duyduğum ‘manevi sadakât’ nedeniyle başladığım ve bir yılı aşkın süredir yazdığım Pazar Eki’ndeki yazılarıma son verme kararı aldım. Cumhuriyet’in tüm emekçilerine derin saygılarımla…”

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Cumhuriyet-gazetesinde-kriz-Yazilarina-son-verdiler/250722