Zihinsel ve duygusal sorunlar, onları tedavi etmek için kullanılan yaklaşımlar gibi değişir. Psikoloji alanında, zihinsel ve duygusal acılarla mücadele eden kişilerin sıkıntılarını gidermek için yüzlerce terapi şekli kullanılmaktadır. Bu terapi biçimleri (Online terapi dahildir) birkaç genel kategoriye girer.

İzmir de psikolojik danışmanlık hizmeti veren izmir psikolog kliniği olan Nora psikoloji kliniği uzman kadrosu ile ister yüz yüze isterseniz online terapi yöntemi ile tüm psikolojik sorunlarda hizmet vermeye devam etmektedir.

Davranış Terapisini Psikanalizden Farklı Kılan Nedir?

Davranış terapisi genel olarak psikanalizden nasıl farklıdır? Psikanaliz teknikleri bilinçaltını daha yakından incelerken, davranış terapisini farklı kılan şey, zihinsel sağlık sorunlarını tedavi etmek için eylem odaklı bir yaklaşım benimsemesidir.

Temel farklılıklardan biri, davranışsal terapi bilinçli davranışınıza daha fazla odaklanırken, psikanaliz, zihinsel sağlığınızı etkileyebilecek veya zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilecek çözülmemiş sorunlar üzerinde çalışmak için bilinçsiz düşüncelerin analizini içerir.

Bir Kavram Olarak Davranış Terapisi

Davranış değişikliği olarak da adlandırılan davranış terapisi, yalnızca davranışsal sorunları değil, aynı zamanda düşünce ve duyguları içeren sorunları da içeren çeşitli sorunları çözmek için dünyadaki insanların eylemlerini odak noktası olarak kullanır.

Davranış psikologları, problem davranışların insanlar ve çevreleri arasındaki etkileşimlerden kaynaklandığını varsaymaktadır. Bir kişinin çevresi zarar verici davranışları ödüllendirdiğinde sorunlar ortaya çıkar; zamanla bu davranışlar alışkanlık haline gelir.

Davranış terapisi, sigara, madde kullanımı, yeme bozuklukları, uykusuzluk ve stresi etkili bir şekilde yönetememe gibi tehlikeli alışkanlıkları tedavi etmek için kullanılır. Davranış terapisi, obsesif-kompulsif bozukluk, şizofreni, bipolar bozukluk, psikotik bozukluklar, depresyon, anksiyete ve kişilik bozuklukları dahil olmak üzere daha büyük psikolojik bozuklukları tedavi etmek için de kullanılabilir.

Örneğin, obsesif-kompulsif bozukluğu olan bir danışana yardım etmek için davranışçı bir terapist, o kişiye yavaş yavaş, çevresindeki makul miktarda kiri tolere etmeyi veya sürekli ellerini yıkamaktan kaçınmayı öğretebilir. Bu tekniğe maruz kalma tedavisi denir.

Davranış terapisi, organizasyon, spora katılım ve sınır oluşturma gibi olumlu davranışları geliştirmek için de kullanılabilir.

Davranış Terapisinin Önemi

Davranış terapisi, çevremizden etkilendiğimiz ve çevremizden öğrendiğimiz inancına dayanır. Bu nedenle, davranış terapistleri, akılda olanlardan ziyade gözlemlenebilir eylemlere odaklanarak danışanların sağlıksız davranışları değiştirmelerine yardımcı olur. Davranışçı terapi aynı zamanda geçmişe dair içgörüden ziyade şimdiki zamandaki somut değişimlere odaklanır.

Psikanaliz Teorisi

Psikanaliz, çalışmalarına 1890'larda başlayan Avusturyalı bir nörolog olan Sigmund Freud ile ortaya çıktı. İnsanların bilinçsiz veya doğrudan erişilemeyen düşünce, duygu, hatıra ve arzuları olduğu inancına dayanan teorilerden ve terapötik yöntemlerden oluşur. Psikanalitik terapinin amacı, bilinçdışı içeriği, katartik veya dönüşümsel bir şifa deneyimi yoluyla bilince getirmektir.

Psikanaliz, davranış terapisinden daha uzun bir süreçtir, genellikle yıllarca sürer ve haftada iki veya daha fazla seans içerir. Görülebilen eylemlere odaklanan davranış terapisinden farklı olarak, psikanaliz görünmeyen arzulara ve motivasyonlara odaklanır.

Psikanaliz, fobiler, anksiyete, depresyon, cinsel işlev bozukluğu, kişilik bozuklukları, panik ataklar, işkoliklik ve aşırı duyarlılık gibi psikolojik sorunları tedavi etmek için kullanılmıştır.

Davranış Terapisi ve Psikanaliz Arasındaki Farklar

Tüm terapi türleri gibi, davranış terapisi ve psikanaliz, psikolojik semptomları azaltma ve yaşam kalitesini iyileştirme hedeflerini paylaşır. Ayrıca, her ikisinin de başarısı, kullanılan yöntemlerden çok, danışan ve terapist arasındaki ilişkinin gücüyle belirlenebilir. Bununla birlikte, yukarıda görüldüğü gibi, davranışçı terapi ile psikanaliz arasında bazı kritik farklılıklar vardır.

Zaman aralığı

Başarılı tedavi için zaman çerçevesi davranış terapisi ve psikanaliz arasında büyük farklılıklar gösterir. Psikanalizdeki hastalar genellikle analistlerini birkaç yıl boyunca haftada iki veya daha fazla kez görürler. Davranış terapileri çok daha kısadır: Bazı Bilişsel Davranışçı Terapi kursları sadece beş seans sürer.

İnanç sistemi

Davranış terapisi uzmanları, bir kişinin duygusal veya zihinsel dengesizliğini tetikleyen şeyin, sahip olduğu düşünce ve fikirler olduğuna inanırlar. Bir kişinin sahip olduğu geçmiş deneyimlere odaklanmazlar.

Psikanalistin farklı görüşleri var, bilinçaltındaki bastırılmış duyguların zihinsel sağlık nüksetmesini tetiklediğine inanıyorlar. Duygusal çöküntüye veya zihinsel istikrarsızlığa kalıcı bir çözüm istiyorsanız, bilinçaltınızı gün ışığına çıkarmalısınız.

Yaklaşmak

Bir psikanalist, danışanlarının sorunlarını çözmek için bir davranışçıdan farklı bir yaklaşım benimser. Psikanalitik seanslar büyük ölçüde hastanın düşünce dizisi tarafından yönlendirilir: analist çok az konuşabilir ve hasta serbest çağrışım yaparken not alabilir.

Amaç, hastanın bastırılmış düşünceleri, duyguları ve hatıraları deneyimlemesi, böylece geçmişine dair içgörü kazanması ve ilişkili acıyı serbest bırakmasıdır. Davranışçılar ise neyin ölçülebileceği veya nicelleştirilebileceği ile ilgilenir ve belirli hedeflere ulaşmak için terapi seanslarını dikkatli bir şekilde yönlendirirler.

Çözüm

Psikoterapinin amacı, insanların değişmesine ve büyümesine yardımcı olmanın yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi durumların semptomlarını hafifletmektir. Doğru terapi biçimini seçmek için, hedefleriniz ve zorluklarınız için hangisinin en uygun olduğunu ve zihinsel sağlık sorunlarınızın nasıl tedavi edilmesini istediğinizi düşünmeniz gerekir.

Peki davranış terapisinin psikanalizden farkı nedir ve hangisini seçmelisiniz? Davranış terapisini psikanalizden farklı kılan en büyük farklılıklardan biri, psikanalizin düşünceleri keşfetmesi ve davranış terapisinin davranış değiştirmeye odaklanmasıdır. Bununla birlikte, psikanaliz ve davranış terapisi hem kanıta dayalı yaklaşımlardır hem de birçok birey için yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Online Terapi Faydaları

Online terapi, kaygı, depresyon ve daha fazlası üzerinde çalışmanın harika bir yolu olarak, lisanslı bir terapistle kanıtlanmış teknikleri kullanmaya odaklanır. Ancak yorgunluk ve korku gibi belirtilerle mücadele ederken evden ayrılma motivasyonunu bulmak zor olabilir.

İşte burada online terapi / online psikolog devreye giriyor. Randevunuza gitmek için trafikte oturmanıza veya yoğun iş gününüzden zaman ayırmanıza gerek yok; Lisanslı terapistinizle internet bağlantınızın olduğu her yerden konuşabilirsiniz. İzmir psikolog ve psikoterapi merkezi olan Nora Psikoloji Kliniği online terapi yapan psikologlar terapistleri, zihinsel sağlıklarını etkileyen çeşitli zorluklara ve çeşitli faktörlere sahip insanlara yardım etmek için bilişsel davranışçı terapiyi kullanmaktadır. Detaylı bilgi ve randevu için Nora Psikoloji’nin https://norapsikoloji.com sayfasını ziyaret edebilir ve izmir’de tavsiye edilen psikologlarını görüntüleyebilirsiniz. Dilediğiniz psikolog ile yüz yüze veya online terapi ile görüşebilirsiniz.