Diyarbakır'da tutuklu bulunan kardeşini ziyarete giden Esra U. üst araması sırasında üzerinde cezaevinin üstten çekilmiş fotoğrafı ve krokisiyle güvenlik görevlilerine yakalanan Esra U.'ya 13 yıla kadar, kardeşi Leyla U'ya ise 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Sanıklar "terör örgütü üyeliği ve cezaevinden kaçmaya teşebbüsle" suçlandı.
İddialara göre Esra U., 7 Mart'ta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan kardeşi Leyla U.'yu ziyaret etmeye gitti. Üst araması sırasında Esra U.'nun ayakkabısının içerisinde cezaevinin üstten görünen 2 fotoğrafı ile cezaevine ilişkin bilgilerin de yer aldığı bir kroki bulundu.
Olaydan sonra soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi tamamladı. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede Leyla U.'nun terer örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda, cezaevinden kaçış planı yaptığı ve bu plan için ablası Esra U.'yu kullandığı ifadeleri kullanıldı.
Esra U., hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma ve yardım etme" ile "gözaltına alınan veya tutuklunun kaçmasına imkan sağlama" iddialarıyla 6 yıldan 13 yıla kadar, kardeşi Leyla U. hakkında da 1 yıldan 3 yıla kadar kadar hapis cezası istendi.

ESRA U. 'ÖRGÜTSEL BİR TALİMAT ALMADIM' DEDİ

İddianameye göre, Esra U.'nun savcılıkta şu ifadeyi verdiği kaydedildi: "Kardeşimin cezaevinde psikolojik olarak çökmesinden üzüntü duyuyordum. Son görüşmede kardeşim bana bir kişiyi göndereceğini ve onun vereceği eşyayı cezaevine getirmemi istedi. Şubat ayında evime tanımadığım bir kişi gelerek bantla sarılı kağıt parçasını verdikten sonra uzaklaştı. Tanımadığım kişinin bana verdiği krokiyi, görüşe gittiğim gün ayakkabıma sakladım ama yakalandım. Örgütsel bir talimat almadım."

SANIKLAR 'ŞİFRELİ KONUŞTU' İDDİASI

Leyla U.'nun olayla ilgili ifade vermek istemediği aktarılan iddianamede, şunlar da yer aldı:
"Tutuklanan Esra U. ile kardeşi Leyla U. arasında cezaevi telefonunda yapılan görüşmede Kürtçe konuştukları tespit edildi. Esra, Leyla'ya hitaben 'kadınlar günün kutlu olsun' dediği, Leyla'nın Esra'ya 'ziyarete gelince kutlarsın' dediği, Esra'nın da Leyla'ya hitaben 'belki beni ziyarete almazlar, şimdiden kutlayayım.' diyerek şifreli konuştukları tespit edilmiştir. Şüpheli Leyla U.'nun cezaevinden kaçmak için ablası Esra U.'yu azmettirdiği, kaçmaya imkan sağlama suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı ve şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediği soruşturma kapsamında anlaşılmıştır."