ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı açıklamalarla, altın fiyatları ve Borsa İstanbul yükselirken, dolar kuru düşüş kaydetti.

Powell, “Bağ alımının azaltımı için şartların yerine gelmesinden hala çok uzaktayız” diye konuştu. Yapılan açıklamanın etkisiyle, altın fiyatları ons tarafında 1829 dolar seviyesine yükselirken, dolar kuru 8.57 seviyesini gördü. öte taraftan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi sanayi hisseleri öncülüğünde ivmelendi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde bugün yapacağı sunumu önceden basına dağıttı. Powell, tahvil alımının azaltılmaya başlanması için yerine gelmesi gerektiğini açıklama ettikleri şartlardan hala fazla uzakta olduklarını söyledi. Yapılan direktifler büyüyen enflasyon karşı piyasalarda bol likiditenin devam edeceği beklentisini artırdı. Bu şart altın fiyatları ve Borsa İstanbul için yükselişe, dolar/TL için düşüşe neden oldu.

POWELL: ENFLASYON BİRKAÇ AY DAHA YÜKSEK KALACAK 

Powell, basına dağıttığı sunum metninde enflasyonun birkaç ay daha yüksek kalacağını, ama ekonominin baştan açılmasında ilerleme sağlandığında enflasyonun hafifleyeceğine inanmaya devam ettiklerini de vurguladı.

"ENFLASYONDA YÜKSELİŞ GEÇİCİ"

"Enflasyon manâlı şekilde arttı ve yavaşlamadan önce önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam etmesi muhtemel" ifadelerini kullanan Powell, enflasyondaki artışın ekonominin baştan açılması ile ilişkili olduğu ve yükselişin geçici olduğu görüşünü tekrarladı.

"İSTİHDAM PİYASASI İÇİN ÖNÜMÜZDE UZUN BİR YOL VAR"

İstihdam piyasasının pandemi sürecinde yaşanan 7,5 milyon kaybı onarmasının önünde hala "uzun bir yol" olduğunu vurgulayan Powell, meslek gücüne katılım oranın hala bastırılmış olduğuna da dikkat çekici etti.

"PİYASALARI EVVELDEN BİLGİLENDİRECEĞİZ"

"Ekonomi bağ alımının azaltılması için belirlenen standartlarına ulaşmaktan hala çok uzak" değerlendirmesini yapan Powell, Fed yetkililerinin bu standartlara içten ilerlemenin devam etmesini beklediklerini ve bağ alımının azaltılması üstünde tartışmaya devam edeceklerini de vurguladı. Powell, Fed'in tahvil alımlarının azaltılmasına karar verdiğinde bu konuda evvelden piyasaları bilgilendireceğini de tekrarladı.

POWELL SONRASI ALTIN VE BORSA İSTANBUL YÜKSELDİ DOLAR KURU DÜŞTÜ

Büyüyen enflasyon riski, Powell'ın açıklamaları sonrası bol likiditenin süreceği beklentisi ile birleşince enflasyondan korunma aracı olarak öne meydana çıkan altın yükseliş kaydetti.

Ons altındaki prim yüzde 1'i aşarken, gram altın fiyatları 505 lirayı gördü.

Doların patronu Powell'ın, varlık alımlarının azaltılması için hala şartların uzağında olunduğunu belirtmesi ve istihdam piyasasında gidilecek fazla yolun olduğunu açıklama etmesi, hisse senedi piyasalarını destekleyici olurken, dolar için bir arz gevşemeye niçin oldu. Dolar/TL 8.60 seviyesinin altına sarkarak 8.57 lirayı fark etti.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Dolarin-patronu-piyasalari-karistirdi/252994