Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 4. yargı paketi için egzersiz başladı. Hazırlanan teklifte kadına şiddet, ücret yöntem kanunundaki cezalarla ilgili sorunları gideren kimi değişikler öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “hak reform paketlerimizin dördüncüsünü yakında Meclisimizin takdirine sunuyoruz” dediği yeni öneri için alıştırma başladı.

Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya'nın haberine tarafından üzerinde çalışılan taslakta ölçüsüz, tartışmalı tutuklama ile ilgili konular, çocuk mahkemelerindeki yargılamalarda yaşanan sorunlar, cezaevlerindeki bebekli annelerin durumu ve ödenti usul kanunundaki suç oluşturan maddelerinde kimi iyileştirmeler taşıyan düzenlemeler yer alacak.

Taslaktaki önemli düzenlemelerden biri cezaevindeki bebekli annelerle ilgili olacak. Hazırlanan planlarda beraberinde 0-6 yaş grubu çocuğu yer alan annelerin denetimli serbestlikten faydalanma imkânının genişletilmesi ve yakınlarına açık görüşle teslimi gibi çocuğu hırpalamayacak düzenlemeler yapılması öngörülmüştü. Yetkililer çocuklu annelerle ilgili mevcut düzenlemenin uygulanmasında zafiyetler olduğunu, bunun giderilmesi için adli denetim sınırlarının genişletilip daha da netleştirilebileceğini açıklama etti. 

Yeni hak paketindeki önemli düzenlemelerden biri de çocuk mahkemelerindeki yargılamalarda yaşanan sorunlar ve icradan çocuk teslimi gibi tartışmalara yol açan uygulamalar olacak. Çocuk mahkemelerindeki duruşmalarda egemen, savcı ve avukatların cübbe giymemesi gibi şansın dönmesi yapılması bekleniyor.

Önerge hazırlığında yer alması planlanan düzenlemelerden biri de ödenti yöntem kanunundaki ceza maddelerinde iyileştirmeler olacak. Buna tarafından aidat suçunun her yıl için ayrı ayrı oluşması yerine tek suç kabul edilerek zincirleme suç hükümlerinin uygulanması yönünde şartların değişmesi planlanıyor.

Ayrıca kadına yönelik kuvvetle uğraş zarfında eşe karşı işlenen suçlarla ilgili kanunda öngörülen cezayı artıran sebeplerin, boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletilmesi üstünde çalışıyor. Ayrıca kasıtlı olarak öldürme ve bile bile yaralama suçlarının boşanılan eşe karşı işlenmesi de "kaliteli haller" arasına dahil edilerek boşandığı eşini öldürenlerin de ağırlaştırılmış müebbet hapse hükümlü edilmesinin önü açılacak. 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Dorduncu-yargi-paketinde-neler-olacak/250733