Son teknoloji trenin saatte 600 kilometre hızla gittiği belirtildi

Süratli tren teknolojisini son yıllarda ilerleten Çin'de saatte 600 kilometre hızla dışarı giden yeni bir maglev treni tanıtıldı.

Euronews'in haberine kadar; Çin devlet medyasının verdiği habere tarafından, elektro manyetik sistemle çalışan ve bu sebeple demir raylara sürtmeyerek havada dışarı giden tren, ülkenin başkenti Pekin'in doğusundaki kıyı şehir halkı Çindao'da (Qingdao) üretilecek.

Resmen hizmete girdiği taktirde, kara üstünde giden "dünyanın en süratli toplu nakliye aracı" olacak olan maglev treni, Çin'in en büyük kenti Şangay ile ülkenin orta kesimlerinde yer alan Chengdu eyaleti arasındaki takriben 2000 kilometrelik mesafeyi 3.5 saate düşürmeyi hedefliyor.https://www.patronlardunyasi.com/

Maglev treni, Pekin ile Şangay arası takriben 1000 kilometrelik mesafede kullanıldığı taktirde normalde 6 saat süren seri tren seferleri de 2.5 saate düşmüş olacak.

Maglev trenleri Çin'in en büyük kenti Şangay'da kent merkezi ile Pudong Milletlerarası Havalimanı aralarında kısa bir mesafede yaklaşık 20 seneyi aşkın bir süredir kullanılıyor.https://www.patronlardunyasi.com/

Bu seferler tamamen havaalanı ve şehir merkezi arası seyahat sadece 4-5 dakika sürüyor.

Maglevlerin tren yolu maliyeti çok yüksek

Çin, daha önce de yüksek süratli maglev treni modellerini tanıtmıştı ancak ülkede şehirlerarası yolculuklarda bu tarzda hıza ulaşabilen toplu taşıma araçları kullanılmıyor.

Çin'in yanı sıra dünyada Japonya, Almanya ve Fransa'da da yüksek süratli trenler sıklıkla kullanılıyor. Maglev tren teknolojisinde araç maliyeti akla uygun bir seviyede olsa da, özel mıknatıslı ray sistemlerinin maliyeti epeyce yüksek ve bayağı tren sistemleriyle rekabet edemediği için altyapılar çalışmaları da buna binaen epeyce yavaş.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Dunyanin-en-hizli-treni-Iki-bin-kilometreyi-3-5-saatte-aliyor/253168