İki babanın çocuklarına öğretici şarkılar ve masallar dinletme arayışıyla kurulan Adisebaba, bugün Youtube üzerinden dünyada 40 milyon aboneyle alanındaki en büyükler arasında.

Türkiye’den dünyaya uzanan galibiyet hikayeleri arasında son dönemin en çok dikkat çekeni, en konuşulanı, kısacık ömrüne rekorları sığdıran bir girişim oldu: Adisebaba…

Ufak çocuğu olanların derhal “Aaa evet, biliyorum!” dediğini duyar gibiyiz. Şart yalnızca Türkiye’de yok, bütün dünyada böyle desek abartmış olmayız sanırım. Çünkü bunu biz değil, veriler söylüyor: Youtube erişimlerine göre dünyada ilkokul çağındaki her 5 çocuktan biri, Adisebaba izliyor!

KENDİ ÇOCUKLARI İLHAM OLDU

Bu mükemmel başarı öyküsünün mimarları Murat Doğu ve yakın arkadaşı Ahmet Öncan. İkisi de yoğun tempoda çalışan iş insanıyken, hayatları çocuk sahibi olunca değişenlerden. Çocuk büyütürken her anne-baba gibi onlar da ihtiyaçları, eksikleri görüp bu konuda kafa yormuş.

Çocukları eğlendirirken yaşlarına uygun değerleri, bilgileri öğretecek şarkılar bulamamaktan yakınırken; düşünmenin bir adım ötesine giderek bunu bir meslek haline getirmeye karar vermişler. Bugünün çocuklarının kendi çocuklarına söyleyeceği şarkıları yapma heyecanıyla 2013 yılında kolları sıvamışlar. “Doğrusu Adisebaba’nın hikayesi veriyi doğru kullanıldığında bir gerçek dışı gerçekleştirmenin öneminin hikayesi. İnandığınız bir fikriniz varsa, ne kadar hatalı atarsanız atın, o birincil adımın her şey olduğunun hikayesi.” diyen Murat Doğu, ekipleri kurarak hemencecik işe koyulmuş.

Pedagoglar, çocuk yuvası öğretmenleri, çocuk psikologları gibi uzmanlara da danışarak çocukların gelişimine katkı sağlayacak 10 alışılmışlık odağı belirlemişler. Canlandırma ekibi de bu şarkıları çocuklara dinletecek “şirin dostlar” karakterlerini tasarlamış.

İLK ENGELLE MORALLER SIFIR!

O ilk düş kırıklığını şöyle anlatıyor Doğu: “D&R’larda lansmanlara başlıyoruz, her taraf şirin dostlarla doymuş fakat bir aksama var: Satış yok.  Nerede kusur yaptık diye düşünmeye başlıyoruz. Stantlar, DVD’ler inanılmaz, her yeri donattık, tüm taktikleri kullandık, ne oldu acaba diye düşünüyoruz. Daha Sonra aklımıza yaptığımız hatalar gelmeye başlıyor. Karakterleri kimse tanımıyor. İçine aşina şarkı da koymamışız. En büyük hatayı yaptığımızı Tom Cruise’dan öğreniyoruz. Bizim Şirin Dostlar 29,90 TL, yanımızda benzer fiyata satılan Tom Cruise’un son filmi var. Birinci raundu feci şekilde kaybetmişiz. Ürüne inancımız tam ama morallerimiz sıfır. …”

BİR TELEFONLA İŞLER DEĞİŞİYOR

Bu onları durdurmamış çünkü bu alandaki eksiklikten, yanlışlardan çok eminler. Tabii kendi hazırladıkları şarkıların ayrım yaratacağından da… Hal böyle olunca mücadelenin ikinci raunduna daha istikrarlı ve dinç başlamış Doğu ve Öncel ile ekipleri. Etki edeceğine çok inanmasalar da, bir öneri üzerine şarkıların ikisini Youtube’a koyuyorlar. İzlenmiyor! D&R satışları hala yok. Moral bozukluğunu ve bütün gidişatı değiştiren bir telefon geliyor ofislerine. Google Londra ekibi, içeriklerini çok beğendiklerini ve devam etmelerini söylüyor. Youtube partner programını anlatıp eğitimler veriyorlar. “O lahza sahiden bir algoritmanın yanında işe girdiğimizi anlıyoruz. Kendi kendini eğiten mükemmel bir sanal akıl bizim patronumuz.” diye anlatıyor Murat Doğu o dönemi.

MASALLARDAKİ MESAJLAR DEĞİŞECEK

Bundan sonraki işleri, “en iyi videoyu bulgu konusunda çok iyi olan bu sanal zekanın nasıl düşündüğünü anlamaya” hedefe kilitlenmek oluyor. Formüller, hesaplar, veriler derken Youtube’da bir anda roket hızında çoğaltma başlıyor. Kesintisiz ve organik bu büyümeyi çocuklarından duydukları bir cümle daha da güçlendiriyor: “Baba okulda sizin videoları gösteriyorlar!”

Anaokullarının müfredatları rehberliğinde imal çeşitleniyor, hızlanıyor ve yüzler gülüyorken Adisebaba’nın başarısını katlayan yola giriyorlar: Masallar!

Ah o büyürken hepimizin dinlediği lakin aklımız başımıza erdiğinde “Yahu neler dinlemişiz, böyle abuk subuk şey olur mu?” dediğimiz masallar… Kurdun yediği Kırmızı Başlıklı Kız, kavalın gerisinde köyünden götürülen çocuklar, prensini bekleyen prensesler, baloda dans ettiği prensesle anında evlenen prensler… “Bu masallara el atmamız, Adisebaba masalları yazmamız gerekli.” diyorlar. Ve sonuç muazzam: Adisebaba masallarında Kırmızı Başlıklı Kız’da kurt anneanneyi yemeyip dolaba saklıyor, avcı kurdu karnından yararak öldürmek yerine ormanı süpürme cezası veriyor!

EN BÜYÜK ÇIKIŞ BİR YASAKLA BAŞLIYOR

Lakin ikinci raundun ilk yol kazası yaşanıyor ve Türkiye’de Youtube kapanıyor! Gelirler bıçak gibi kesiliyor. İzlemeler sıfırlanıyor. “Bu dönem bizim en büyük çıkışı yapmamızı sağladı fiilen” diyen Murat Doğu, bir daha asla böyle bir tehlike almamak için Türkçe haricen tanıdık olmayan dillerde de içerik üretmeye karar verdiklerini anlatıyor heyecanla…

Vietnamcadan Japoncaya kadar 15 öbür dilde masallar ve onların editlerini yapmak için dünyanın dağıtılmış üniversitelerden alınan yabancı stajyerlerle dünyada masal anlatımı sektörüne çabuk ve enerjik bir antre yapıyorlar. O gücü getirense, çıkış masalı olarak seçilen Rapunzel ve onun için hazırlanan thumbnail yani Youtube’da masalın linkinde görünen çizimi… Sayfalar boyu anlatılan analizler, haftalar süren araştırmalar ve verilere dayanarak alınan kararla “güzelim saçları çirkin bir bayan kadar kesilen bir genç kızın hikayesi” olarak resmedilen Rapunzel thumbnail’i bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, internette yapılan aramada karşınıza çıkan bir galibiyet abidesi neredeyse.

HER AY YARIM MİLYON YENİ ABONE

Doğu, bugün geldikleri noktayı şöyle anlatıyor: “Şirin Dostlar 5 milyon 250 bin takipçisi sayısı, İspanyolca ve Portekizcede toplam 4 milyon, dünya çapındaysa 40 milyon abone sayısıyla çocuk içeriğinde Youtube’un en büyük ve en önemli partnerlerinden biri. Ailemize her ay 500 bin yeni abone katılıyor. Her ay sıradan 125 milyon tekil kullanıcıya ulaşıyoruz. Bu, Youtube erişimini göz önüne aldığınızda bütün dünyada mektep öncesi her 5 çocuktan biri Adisebaba videosu seyrediyor seslenmek!”

Başarıya giden yolda tökezlemelerine, aksiliklere, hesapta olmayan engellere rağmen kararlılıkla devam etmenin önemini anlatıyor fiilen Murat Doğu ve Ahmet Öncel’in ekipleriyle birlikte geldiği bu nokta. Öğretilen bilginin fazla daha büyük mesuliyet yüklediği hassas kitleye, çocuklara hitap ettiklerinin farkındalığıyla yürütüyorlar işlerini. İlk günkü özen, inanç, istikrar bugün halen yenilikçi görüş açısıyla gözlerinden eksilmemiş. Nil ve Mert ile başlayan şarkılı, masallı öğretici işlem bugün bütün dünya çocuklarına ulaşıyor. Dev ekip çalışmaya devam ederken bize kalan, yeni projelerle her gün artan bir Türk girişimi Adisebaba ile kibir dinlemek…

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Dunyaya-Masal-anlatan-Turk-ler/253036