Darbe girişiminin etkisiyle 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.8 daralan ülke ekonomisi, geçen sürede etkileri en üye indirdi. Bu sene yüzde 7 yükselme ve 200 mliyar dolar ihracat rekoru bekleniyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi, Türkiye ekonomisinin istikrarını da gaye aldı.

Darbe girişiminin arkasından geçen sürede ABD ile ilişkilerde gerilim, küresel salgın gibi yaşanan çoğu olaya karşın ekonomide çarklar dönmeye devam etti. 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyen Türkiye ekonomisi, bu performansla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en fazla gelişen ülke oldu.

Darbe girişiminin etkisiyle 2016'nın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.8 daralan Türkiye ekonomisi, geçen 5 yılda tüm engellere karşın kararlı büyümesini sürdürdü. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 artan Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergeler çoğaltma eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

İkinci çeyrekte kuvvetli ihracat ve baz etkisinin katkısıyla çift haneli çoğalma gerçekleşmesi öngörülüyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda olan ihracatın, bu sene 200 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırması bekleniyor.

KURA KARŞIN BÜYÜDÜ

Hükümetin gerçek sektörü destekleme adımlarıyla 2016'nın son çeyreğinde yüzde 4.2 gelişen ekonomi, yılı yüzde 3.2 artma ile kapattı. Darbe girişiminin etkilerini atlatan Türkiye ekonomisi, 2017'yi yüzde 7.4'lük büyümeyle geride bıraktı.

2018'de ABDÇin ticaret savaşı, Brexit, Fed faiz artırımı, jeopolitik risklerin yanı sıra ABD ile Türkiye gerginliği ekonomiye de yansıdı. Yılın birincil çeyreğinde yüzde 7.4, ikinci çeyreğinde yüzde 5.6 gelişen Türkiye ekonomisi, ağustosta spekülatif kur ataklarına rağmen üçüncü çeyrekte yüzde 2.3'lük büyüdü.

KÜRESEL SALGIN EKONOMİYİ ETKİLEDİ

Spekülatif kur ataklarının peşinde ivme kaybeden ekonomi, 2019'da yüzde 0.9 büyüdü. 2020'de Kovid- 19'un ekonomiye etkileri küresel çapta hissedildi. Geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 4.5 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte bu etkiyle yüzde 10.3 daraldı. 2020'nin ikinci yarısında normalleşme adımlarıyla hareketlenen ekonomi, üçüncü çeyrekte yüzde 6.3, son çeyrekte 5.9 büyüdü ve yılı yüzde 1.8'lik büyümeyle kapattı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Ekonomide-15-Temmuz-un-etkilerini-geride-biraktik/252993