İBB Başkanı İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı kadar hakkında başlatılan soruşturma zarfında ifade verdi.

'Elleri arkasına emrindeki bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık yaptığı' suçlaması yöneltilen Ekrem İmamoğlu'nun Mülkiye Başmüfettişi'ne verdiği yazılı ifadesinde 'Cinayet hukuku sisteminde ‘hedef okuma' yasaktır' dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu hakkında, Fatih Sultan Mehmet’in eşi Gülbahar Hatun’un türbesinde 'elleri arkasına tabi bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık yaptığı' iddiasıyla soruşturma açıldı. İçişleri Bakan Sözcüsü İsmail Çataklı ise yaptığı açıklamada "İmamoğlu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir işlemi bu" dedi. Ekrem İmamoğlu'nun Mülkiye Başmüfettişi'ne yazılı açıklama verdiği ortaya çıktı. İmamoğlu ifadesinde “Ulu Han'ın fethettiği, bir çağın kapanmasına yeni bir çağın başlamasına vesile olan Dünya Kenti İstanbul'un seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak bu yakıştırmayı şiddetle reddediyorum, kötüleme atanı da kınıyorum” dedi.

İMAMOĞLU YAZILI İFADESİNDE NE DEDİ?

Sözcü yazarı Hürmet Öztürk, bugünkü yazısında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, “elini arkasına atmak suretiyle Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ne saygısızlık yaptığı” gerekçesiyle hakkında ön tahlil başlatılan İBB Başkanı İmamoğlu’nun ifadesine yer verdi.

“Bir türbeye veya hatıraya karşısında özensiz olabileceğimi ima edebilecek değin izandan mahrum biri”
Ekrem İmamoğlu, “Ilk Önce belirtmeliyim ama, ‘Fatih Sultan Mehmet'e ait türbe' dedikleri yerin Fatih Camii haziresinde yer alan ‘Gülbahar Hatun' türbesinin önü olduğundan bile bihaber bu müfteri, aziz hatırasını ve emanetini korumak üzere iki takvim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım süresince yaptıklarım ortadayken, Fatih Sultan Mehmet Han'a saygısızlık edebileceğimi; Gülbahar Hatun'a veya bu dünyadan göç etmiş herhangi tarihi şahsiyete ait bir türbeye ya da hatıraya aleyhinde özensiz olabileceğimi ima edebilecek değin izandan yoksun birisidir.

Bu nedenlerle Yüce Han'ın fethettiği, bir çağın kapanmasına yeni bir çağın başlamasına vesile olan Dünya Kenti İstanbul'un seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak bu yakıştırmayı kuvvetle reddediyorum, kötüleme atanı da kınıyorum” dedi.

"KANUNDA AÇIKÇA KABAHAT OLARAK TANIMLANMAYAN BİR ŞEY İÇİN İNCELEME BAŞLATTILAR"

İmamoğlu, “Müfterinin nasıl bir duygu içinde kötüleme ettiğini bilemem, fakat bildiğim bir şey var, o da kanunda suç olarak açıkça tanımlanmayan bir eylemin ciddiye alınarak suç kabul edilmesi ve ön çözümleme konusu yapılmasıdır. Bu endişe verici bir durumdur. Kaide şudur; yasanın dobra dobra kabahat saymadığı bir fiilden nedeniyle kimseye canice verilemez, suç oluşturan hukukunda karşılaştırma yapılamaz ve suç oluşturan kanunlarının kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanması yöntemi uygulanamaz” sözlerini kaydetti.

“NİYET OKUMAK SUÇTUR”

“Fatih Sultan Mehmet'e ait türbede ellerin arkada alt bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık gerçekleştirmek” diye bir suç tipinin suç oluşturan yasasında bulunmadığını andıran İmamoğlu, şunları ekliyor:

“Eller arkada yan gezmenin bir suça temas etmesi için bu yönde bir kastın ya da en azından bir ihmalin/kusurun mevcudiyetinin bulunması gerekir. Ama herhangi bir insandan sadır olan insanın doğal hareketi, anlık refleksi ile elleri arkaya bağlayarak gezinmede bir suça yapışacak şekilde bir iradi hareket olduğunu hukuk sistemi kabul etmez. Aksi halde devreye insanın iç dünyası ile ilgilenme, insanın düşüncesini sorgulama girer ki canice hukuku böyle bir sorgulamaya izin vermez. Cinayet hukuku maddi ve muhakkak deliller üzerinden yürür. Canice hukuku sisteminde ‘hedef okuma' yasaktır.”

“Konunun soruşturma yapılacak ise bunun ama genel hükümlere tarafından yapılması gerekmektedir”
İmamoğlu, “İddia edilen eylem TCK anlamında kabahat oluştursa bile bu eylem görevden kaynaklanan ya da tahsis sebebiyle işlenen bir eylem olmadığı için ön analiz yapılması mümkün değildir” diyor. İmamoğlu, ifadesini şöyle sürdürüyor:

“Maddede uyarı çeken husus, önceki uygulamanın tersine, bu kez görevden kaynaklanmayan, oysa görev esnasında işlenen suçların özel soruşturma usulüne dahil edilmemiş olmasıdır. Öteki bir ifadeyle, memurlar ve öteki kamu görevlilerinin işlediği her suç değil, ancak görev sebebiyle işlenen suçlarının soruşturulması izne alt tutulmuştur.

"BELEDİYE BAŞKANIN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALMIYOR"

Devir sebebiyle işlenen kabahat, memurun yasal düzenlemelerle kendisine verilen görevlerinden doğan ve bu görevleriyle ilgili olan kabahat demektir. Bu Kanun, devletin ve öteki halk tüzel kişilerinin genel yöneticilik esaslarına kadar yürüttükleri millet hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer ulus görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır.

Görevleri ve sıfatları sebebiyle özel soruşturma ve kovuşturma usullerine alt olanlara ilişkin kanun hükümleri ile suçun niteliği yönünden kanunlarda gösterilen soruşturma ve kovuşturma usullerine ilişkin hükümler ve görev dışı işlenen suçlarla disiplin hükümleri gizli tutularak bu kanun kapsamı dışında bırakılmıştır.

Belediye başkanlarının görevleri aralarında tarihi kişilerin adını içeren yerleri ziyaret etmek gibi bir görevi bulunmamaktadır. böylece konunun soruşturma yapılacak ise bunun ancak genel hükümlere kadar yapılması gerekmektedir.”

NE OLMUŞTU? 

İBB Başkanı İmamoğlu hakkında, Fatih Sultan Mehmet’in eşi Gülbahar Hatun’un türbesinde 'elleri arkasına emrindeki bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık yaptığı' iddiasıyla soruşturma başlattı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Uzlaştırma Pehlivanilk kere söz konusu soruşturmayı köşesine taşıdı. 

İÇİŞLERİ SORUŞTURMA AÇILDIĞINI DOĞRULADI

İçişleri Bakan Sözcüsü İsmail Çataklı, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili yürütülen soruşturmayla ilgili "İstanbul Başsavcılığı bir talepte bulunmuş, sayın İmamoğlu’nun HDP’li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü, tekrar ziyaret ettiği belediye başkanlarını ve anılan partiyi desteklediği bir ziyareti sırasında Fatih Sultan Mehmet’e ait türbeye saygısızlık yaptığı iddiaları ilgili.

Bu iddialara üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir işlem var. Bize gönderildi. Dolayısıyla her Cumhuriyet Başsavcılığından gelen işlemlere nasıl rutin olarak yapmamız gerekenler varsa bu süreçte yürüyor." dedi.

İMAMOĞLU'NDAN "BİZ İŞİMİZE BAKALIM" PAYLAŞIMI

Konu ile ilgili sessizliğini koruyan İmamoğlu ise Twitter'dan manidar bir paylaşım yaptı. 

 

Biz işimize bakalım...

Çok az kaldı, bitti bitiyor. pic.twitter.com/pxwzdKi1dJ

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) May 4, 2021 Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/-Ellerini-arkadan-bagladi-diye-inceleme-baslatilan-Imamoglu-ndan-aciklama-/249989