Milyonlarca mükellef emlak vergisindeki artma karşısında başı dönen.

Emlak vergisi her 4 yılda bir takdir komisyonu kurularak belirlenen arsa metrekare birim değerleri (rayiç layık) üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl da 2022-2025 için söz konusu değerler belirlendi ve muhtarlıklara asıldı. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üstünde arttı. Eğer bir değişim olmazsa 4 yıl her tarafında bu değerler üzerinden aidat ödenecek. Rayiç bedele her sene bitmiş değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek ücret belirlenecek.

Oysa bu büyük büyüme ikinci bir vergiyi de gündeme getiriyor. O da Değerli Konut Vergisi. Emlak vergilerine gelen yükselme, Kıymetli Konut Vergisi’ne (DKV) ast mülk sayısını arttıracak. Çünkü konutların ‘emlak vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşanlar’ DKV ödüyor.

Emlak vergisinde belirlenen rayiç bedellere bakıldığında bazı bölgelerde yapılan artışın 10 kattan fazla olduğunu gösteren Avukat Hikmet Güngör, “Gerçeklikten uzaktan bu artışlar sebebiyle birçok mükellefin taşınmazı bir önceki dönemde ‘değerli ev’ zarfında değilken hemen bu kapsama girerek vergiye tabi olacak. Çünkü kıymetli konut matrahı belirlenirken emlak rayiç bedelleri esas alınıyor” dedi.

İTİRAZ HAKKI VAR

Peki bu durumda mükellefler ne yapacak. Belirlenen tutarlara itiraz hakkının olduğunu söyleyen Avukat Güngör, “Ücret değerleri askıya çıktıktan sonra 30 günlük süre içinde mükellefler ücret mahkemelerinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açarak itiraz etme hakkına sahip. Bu yılki güncel emlak ödenti değerleri muhtarlıklarda 30 Haziran itibarıyla askıya çıktığından 30 Temmuz’da itiraz süresi bitecek. Ancak 20 Temmuz’da adli tatil başlayacağından mükellefler 7 Eylül tarihine kadar dava açma hakkına sahip olacak. Davalar taşınmazın bulunduğu yerdeki ücret mahkemelerinde açılacak. Eğer belirlenen emlak vergisi rayiçleri kesinleşirse on binlerce değerli konut vergisi mükellefi ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

‘RAHAT VE ORTA GELİRLİ MAĞDUR OLUR’

"Mücbir sebep olarak kabul edilen pandemi koşullarında bütün ülke insanının idareli koşulları zedelenmiş, ticari yaşam hasar görmüştür” diyen Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Buna karşın ev sektöründe oluşan arz ihtiyacının karşılanamaması ve bu nedenle ortaya meydana çıkan spekülatif değer artışı dikkate alınarak mağduriyet yaratılması içten ve yasal olmayacaktır.

Emlak ödenti değerlerinin yanına varılmaz pahada olarak arttığı çoğu bölgede dar ve orta gelirli vatandaşlarımız da yaşamaktadır. Bu değerinde artışları hem 4 sene için keza de 4 sene sonra belirlenecek taban değerinde burada belirlenecek değerler üzerinden olacağı için fahiş olarak kabul edilmeli” dedi. 2017 yılında da yanına varılmaz pahada fiyat artışı olduğunu, yapılan itirazlar sonrasında artışın yüzde 50 ile sınırlandırıldığını hatırlatan Avukat Kiraz, vatandaşların ödenti mahkemelerine başvurmalarını öğüt etti.

VERGİLER NASIL HESAPLANIYOR?

Yapı aidat değeri 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL aralarında olanlar, 5 milyon 227 bin TL’yi aşan kısmı için binde 3, 10 milyon 455 bin TL’ye değin olanlar 7 milyon 841 bin TL’si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6, 10 milyon 455 bin TL’den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL’si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10 oranında DKV ödüyor. Tek konutu olanlar ise vergiden muaf. Emlak vergisinde ise takdir komisyonları vasıtasıyla mülklerin arsa metrekare değeri belirleniyor. Arsa değerinin üstüne inşaat maliyeti de eklenerek emlak vergi değeri oluşuyor. Bu emlak ücret değeri üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2, arsalarda binde 3 oranında emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirlerde ödenti oranları 2 kat artırımlı uygulanıyor.

Gülistan Alagöz/Hürriyet

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Emlak-Vergisi-nde-bedeller-uctu-Vatandas-saskin/253116