Gazetelerin net satış ile halka erişimini takip eden Basın İzleme Araştırma Komitesi’nin (BİAK) raporlarına göre okur erişimi ve tiraj rakamları bakımından birçok gazetenin gerisinde olan iktidar yanlısı medyanın amiral gemisi Sabah dün Adil Gür’ün başkanlığındaki araştırma şirketi A&G’nin yaptığı bir araştırmayı yayınladı. Araştırma ile Sabah, ‘gündemi belirleyen’, ‘tarafsız’ ve ‘güvenilir’ gazete kategorilerinde bir numara ilan edildi. Araştırmayı yapan Gür’e göre bu sonuçlar ‘Sabah Gazetesi’nin referans gazete olduğunun ilanı’ anlamına geliyor.
ŞİŞİRME TİRAJLARLA PAY KAPMA

Türkiye AKP hükümetleri döneminde, adım adım medya gücünün iktidar lehine değişmesine tanıklık etti. Bugün çok sayıda gazete ve TV, AKP iktidarı ile ilişkilerini sıkı tutan işadamlarının elinde. İktidar medyası, 20-30 binlik ‘bayi satışı’na rağmen ‘promosyon satışı’ kandırmacasıyla tirajlarını şişirip reklam pastasından en büyük payı alıyor. Siyasi baskı ile kamu kurumları ve büyük firmaların reklamları iktidar medyasının kesesine akıtılıyor. 100 binin üzerinde gözüküp 50 binin altında satışa sahip oldukları iddia edilen gazetelerin okur erişim rakamları da yerlerde sürünüyor. Gücünü yalnız halktan alan SÖZCÜ bu adaletsizliği defalarca kamuoyunun gündemine getirip şu çağrıyı yaptı: Bağımsız bir kurum tarafından gazetelerin gerçek rakamları belirlensin. Kimin satıp kimin satmadığı ortaya çıksın, reklam veren ve okuyucu kandırılmasın. Ancak saray medyası, bağımızsız denetimde foyaları ortaya çıkacağı için bu çağrıya yanaşmadı. Örneğin, Sabah Gazetesi’nin bayi satışının 90 bin civarında olduğu ileri sürülüyor. Bu rakamın, bedava dağıtım ve sponsorlu toplu satış ile şişirilerek 300 bine kadar çıkarıldığı iddia ediliyor. Sabah’ın, tarafsızlık ve güvenilirliğine gelince…
TARAFSIZ: Sabah’ı Erdoğan Ailesinin damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak yönetiyor. 20 Aralık 2013’te Sabah-atv’nin Çalık Grubu’ndan Ömer Kalyoncu’nun kurduğu Zirve Holding’e devir işleminin gerçekleştiği Rekabet Kurulu’na bildirildi, izin alındı. Çalık künyeden çıktı. Ancak künyede Zirve Holding veya ona bağlı şirketlerden birinin ismi bulunmuyor. Gazetenin sahibi olarak Turkuvaz haberleşme ve Yayıncılık A.Ş. gözüküyor.
GÜVENİLİR: Sabah, bugün iktidara en yakın gazete. Medya Takip Merkezi’nin 17 Aralık 2013-30 Nisan 2014 dönemi için hazırladığı raporda, Sabah, “20 tekzip, 11 cevap ve düzeltme, 31 yalanlanmış haber, 15 düzeltme” ile ‘şampiyon’ ilan edildi. Sabah’ın haberlerine güvenilmeyeceğinin en çarpıcı örneği ise Gezi sürecinde yaşandığı söylenen ama ispatlanamayan Kabataş saldırısı oldu. Bu haber için Photoshoplu yani değiştirilmiş fotoğraf kullanıldı.