Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şiddetli yağışlar nedeniyle sel felaketinin yaşandığı Rize ve Artvin’de incelemelerde bulunmak üzere bugün öğle saatlerinde memleketi Rize’nin Güneysu ilçesine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan incelemelerinin gerisinde vatandaşlara yaptığı konuşmada, "Toplam 550 ev yapı edeceğiz. Köylerimizde 50 köy evi yapacağız. 5 adet çayevi yapma kararı aldık" dedi. "Son yıllarda artan küresel ısınmayla bu ilahi dengenin bozulduğuna tanık oluyoruz" diyen Erdoğan, vatandaşlara "N'olur, şu yamaçlarda 5-10 kat yapı yapmayın. Bu çaylıklar azotla toprağı eritiyor. Bu balçığa dönüşüyor ve o binalar kaymayla aleyhinde karşıya kalıyor" ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel bölgesine gitti. Cuma namazını Rize'nin Güneysu ilçesinde kılan Erdoğan, kriz merkezinde son duruma ilişkin izah etme yaptı.

Havayolu ile geldiği Trabzon’dan helikopterle Güneysu İlçe Stadı’na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneysu Merkez Camisi’ndeki Cuma Namazı sonrası Güneysu ilçesinde incelemelerde bulundu, Yıkım Koordinasyon Merkezi’nde kısa toplantı aldı.

Erdoğan, daha sonra selin azami hasara yol açtığı bir öteki nokta olan Çayeli ilçesinin Büyükköy beldesinde ve son olarak Artvin’in Arhavi ilçesinde havadan ve karadan sel bölgesini gezecek.

UÇAKTA BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon'dan Rize'ye geçerken, Artvin ve Rize'de yaşanan sel felaketleri sonrası yürütülen çalışmalar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu'ndan bilgi aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerde bulunduğu Rize'nin Güneysu ilçesinde yorumlama yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Bugün iki bayramı bir arada kutluyoruz, bununla birlikte cuma. Rizeli ve Artvinli kardeşlerimiz bölgemizde yaşanan afetler sebebiyle buruk bir bayram geçiriyoruz. Arhavi'de fiziki hasarlar oluştu. Geçen hafta Güneysu ve Çayeli başta almak üzere Rize'miz genelinde ciddi tahribata yol açtı. Bu yıkım su baskınlarına, sele ve heyelana sebep oldu. Sele kapılan 8 vatandaşımız kaybolurken, 5 vatandaşımız yaralandı. Kaybolan vatandaşlarımızdan 6'sının cansız bedenlerine ulaşılırken, öteki 2'si için yoğun gayret gösteriliyor. Yaralılarımızın hepsinin tedavisi tamamlanarak taburcu edildi. Arhavi'de can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur.

Facia haberini aldığımız andan itibaren devletimizin bütün imkanlarını seferber ettik. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, kurumlarla birlikte arama-kurtarma çalışmalarını uygun koordine etmek için bölgeye geldiler. Bu süreçte mücavir illerden UMKE ve 112'ye yan 127 personel 39 araçtan oluşan 8 ekibi de ilimize sevk ettik. 328'i arama-kurtarma personeli almak üzere 2 bin 860 personel ve 705 araç tahsis yapmıştır. 426 yolun tamamı ulaşıma açılmıştır. Facia bölgesinin tamamına su verilmiş olup, herhangi bir sıkıntı yoktur.

Gerek AFAD, gerek Sosyal Yardımlaşma Vakfımız kira, taşınma ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili gereken yardımlar yapılmaya başlanmıştır. Ivedi ihtiyaçlar için 18 milyon liralık kaynaktan 3 milyon lirası vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. 119 köyde binaların hasar tespitleri iki gün içinde tamamlandı. 4 beldede bin 207 binada zarar tespit çalışmaları yapıldı. Ağır hasarlı 47 yapı ve 99 bağımsız bölüm vardır. Rize'de dere güzergahında yapılan çalışmalarında tehlikeli 665 yapı tespit edildi.

550 KONUT VE 50 KÖY EVİ İNŞA EDİLECEK

TOKİ Başkanlığıyla selden en fazla etkilenen 4 ilçede proje çalışmalarını başlattık. Köylerde ahırı, deposu yer alan bölgesel evlerimizi, merkezde ise 3-4 katı geçmeyen konutlarımızı yapı edeceğiz. Toplam 550 ev yapı edeceğiz. Köylerimizde 50 köy evi yapacağız. 5 adet çayevi yapma kararı aldık. Bir yıl içinde konutlarımızı tamamlayarak vatandaşlarımızı güvenli yuvalarına kavuşturacağız. Yeniden gelişimde Salara Tüneli'nin de açılışını yapacağız.

Rize'mizde hayatı en kısa sürede normale döndürecek adımları atacağız. Selden etkilenen Rizeli ve Artvinli kardeşlerimiz müsterih olsun. Devletimizi her türlü imkanlarıyla kendilerinin yanındadır. Yaraları en kısa sürede saracağız. Güneysu başta almak üzere bütün ilçe ve köylerimizi eskisinden güvenli ve konforlu şekilde yapı edeceğiz.

"KÜRESEL ISINMAYLA İLAHİ DENGE BOZULDU"

Allah dünyayı bir mizan üzerine yaratmıştır. Bu ilahi ölçü korundukça insan refah, emniyet ve esenlik bulur. Denge bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur neredeyse bir afete dönüşür. Son yıllarda çoğalan küresel ısınmayla bu ilahi dengenin bozulduğuna tanık oluyoruz. Hava olaylarının sert yaşanmasından kuraklıktan afete dek bu bozulmanın etkilerini hissediyoruz. Dünyanın her bölgesinde Almanya'sında, Belçika'sında, Fransa'sında neler olduğunu izliyorsunuz. Ne yazlar eski yaz ne kışlar eski kış. Bizden önce belki de yüzyıllar içinde yaşanabilecek değişimleri biz 10-15 sene içinde deneyim ediyoruz. Bu nesil durumlarda insan çoğu süre kendi felaketini kendi elleriyle hazırlıyor. Tabiatla ahenk içinde yaşamak yerine, tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini bütün yaratık ödüyor. Hiçbir ülkenin kendini bağlı afetlerden koruyamadığını görüyoruz.

"YENİ BİR YOL ÇİZMELİYİZ"

Biz İstanbul'dan Buhara'ya dünyanın en güzel, tabiatla en düzenli şehirlerini inşa etmiş milletiz. Baştan Savma şehirleşme nedeniyle fazla acılar çekmiş bir ülkeyiz. Geçmişteki iyi örneklerin rehberliğinde bundan böyle kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektiğine inanıyorum.

"N'OLUR 5-10 KAT BİNA YAPMAYIN"

Son 19 yılda maziden atiye köprü kuracak böylece çok müspet adım attık. TOKİ ile hayata geçirdiğimiz projelerle kronik sorunları en üye indirmeye çalıştık. Yatay mimariyi teşvik ederek şehirlere nefes aldırdık. N'olur, şu yamaçlarda 5-10 kat yapı yapmayın. Bu çaylıklar azotla toprağı eritiyor. Bu balçığa dönüşüyor ve o binalar kaymayla karşı karşıya kalıyor. Yaylalarımızın, çay yataklarımızın, dağlarımızın, nehirlerimizin eğri yapılarla istila edilmesine göz yummadık. Millet bahçeleriyle kent içinde vahalar oluşturduk. Bugün vicdan ve izan sahibi cümbür cemaat Türkiye'nin şehirleşme ve altyapılar başarılarını takdir ediyor. Ülkemizin neresinde yaşanırsa yaşansın vatandaşımız devletini yanında buluyor. 7'den 77'ye herkesin bu süreci sahiplenmesi gerekiyor. Devletimizin yürüteceği çalışmalara yardım vermenizi bekliyorum."

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Erdogan-dan-Rizelilere-N-olur-su-yamaclarda-5-10-kat-bina-yapmayin/253247