Kabahat örgütü lideri Sedat Peker'in öyle fazla konuda paylaştığı iddiaları 'beni kullanın' mesajı olarak değerlendiren Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, açıklamada bulundu.

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, kabahat örgütü lideri Sedat Peker’in bombalı suikast sonucunda katledilen yazarımız Uğur Mumcu ve AKP Genel Başkanvekili Binali Şimşek ve böylece çok konudaki iddialarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’na üstü örtülü “Beni yabancı servislere terk ettirmeyin, beni siz kullanın” mesajı verdiğine dikkat çekti. Tantan, “Peker, yurtdışından iddialarda bulunuyor. Konuşurken, Cumhurbaşkanlığı’na hiç toz kondurmuyor. Tersine Cumhurbaşkanlığı’nın önünü açıyor. Tasfiye edilmesi gereken isimleri masanın, halkın önüne koyuyor” dedi. 

Eski Bakan Tantan, Peker’in yayımladığı son videoyu ve Mumcu’nun katledilmesini değerlendirdi. İstanbul’da 17 Ocak 2000’de Beykoz’da bir hücreli eve yapılan Hizbullah baskını ardından, hücresel evlerinde onlarca cesedin bulunduğu, hücresel evlerinden alınan disketlerin çözümlerinin yapıldığını anlattı.

Gerisinde “Uğur Mumcu Uzun Takip (UMUT) operasyonun başlatıldığını dikkat çekici eden Tantan, bu operasyon sonucunda Mumcu’nun faillerinin birçoğunun yakalandığını ifade etti. Ama Mumcu cinayeti ile ilgili “O örgütü yönlendiren irade kim tartışmasının hala devam ettiğini” vurgulayan Tantan, o günkü İran istihbaratı yetkililerinin Türkiye’deki faaliyetlerine bakılması gerektiğinin altını çizdi. 

Tantan, “Peker’in devlet içinde nasıl bu dek büyüdüğüne” ilişkin videolardaki açıklamalarını da misal göstererek, Peker’in o videolarda, “17 yaşından itibaren devletin içindeyim. Her türlü hizmetin içinde bulundum’ diyor. Doğrusu ‘Beni yabancı servislere terk ettirmeyin, beni siz kullanın’ diye iktidara mesaj gönderiyor. ‘Benim dönüş biletimi değil ettiniz’ diyor” ifadelerini kullandı.

‘BOP’UN GEREĞİ YAPILDI’

Bugün Türkiye’nin “hukuk devletinden uzaklaştığı ve tek kişinin görüşüne kitlendiği için derebeylere teslim olduğuna” uyarı çeken Tantan,  “İçişleri Bakanlığı veya AKP iktidarı Peker’e ve suç örgütlerine aleyhinde ne nesil bir adım atmalı” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Atamaz. Şunun için atamaz. ABD’den icazet bölge, Türkiye’de siyasi parti kurup, iktidara getirilen, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) önüne getirilen bir inşa. Nedir BOP’un içeriği? Tüm kurumların içini boşaltmak. Altını lekelemek. İnanç değerlerini kirletmek.

Toplumun değerlerini çökertmek. Tüm bunlar yapıldı mı, yapıldı. Tek bir kişi Türkiye’yi değiştirip dönüştürdü. BOP çerçevesinde bunlar aynen uygulamaya konuldu.”

Hukuk devletlerinde bu türlü yapıların olamayacağını, oysa Türkiye’de “hukuk devletinin yapı edilemediğini” gösteren Tantan, çağdaş bir devlet için; özgür, yargı ve güvenlik olması gerektiğini vurguladı.

Selda Güneysu/Cumhuriyet

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Eski-Icisleri-Bakani-Tantan-acikladi-Sedat-Peker-Cumhurbaskani-Erdogan-a-ne-mesaji-veriyor/250792