Esnafa verilecek 3-5 bin lira hibe desteğine başvurular başladı. Sistemin açıldığı birincil dakikada 1.600 dilekçe oldu. 1 günlük başvuru formu 20 bini aştı

Ticari faaliyetleri negatif etkilenen 1.4 milyon esnafa 3-5 bin lira hibe destek başvuruları dün başladı. Sistemin açıldığı dakikada bin 600 başvuru formu geldi. Gün içinde yapılan uygulama 20 bini geçti.

23 HAZİRAN'A DEK ERİŞİMDE

Cumhurbaşkanlığı kararıyla tek seferde iki ayrı grup halinde verilecek hibe desteğinden 17 Mayıs'tan önce ödenti mükellefiyetini tesis eden esnaf ve gerçek kişi tacirler yararlanacak.

Ticaret Bakanlığı'nca belirlenen iki farklı grup için 3 ila 5 bin lira ödeme yapılacak. Bakanlıkça belirlenen birinci ve ikinci grupta yer alan idareli etkinlikler Ticaret Bakanlığı internet sitesinden görülebiliyor.

Öteki halk kurum ve kuruluşlarınca uygulanan aynı nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu yardım programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek. Daha önce dört ay her tarafında kazanç kaybı desteği alan esnaf da hibe desteğine başvuruda bulunabilecek.

Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda "www. turkiye.gov.tr" internet adresi üzerinden yapılabiliyor. Başvurunun yerinde bulunması durumunda banka hesabına takviye ödemesi gerçekleştirilecek. Bankaya aktarılamayan bedeller bağımsızlık ödeme yöntemiyle verilecek.

KİMLİK NO'SUNUN SON HANESİNE TARAFINDAN

Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişime engel olmasını önlemek için kimlik numarasının son rakamına göre başvurular alınacak. Dün kimlik numarasının son rakamı sıfır olanların kullanım alınırken bugün 2, yarın 4 olanlarınki alınacak. Cuma gönü 6, cumartesi 8 olan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek.

1.2 MİLYON ESNAFA GELİR KAYBI DESTEĞİ

BİR ay daha uzatılan gelir kaybı, kira desteğinden yararlanan esnaf sayısı 1 milyon 200 bine ulaştı, bu kapsamda yapılan ödeme de 3.2 milyar lira oldu.

Kazanç kaybı desteği şartlarına haiz, meslek yerleri kira olan 166 bin kişiye 4 ay süreyle toplam 250.5 milyon lira kira desteği verildi. Ciro kaybı desteği zarfında da gıda ve meşrubat sektöründe etkinlik bildiren toplam 7 bin 306 işletmeye 78.2 milyon lira ödendi.


1.500 LİRA SİGORTA PRİM DESTEĞİ

LOKANTA, lokanta, kafe, kıraathane ve spor salonu gibi çoğu alana yönelik bin 500 lira sigorta prim desteği mayıs sonuna kadar sürecek. Kazanç kaybı, kira ve ciro kaybı desteklerinde başvurular sürüyor. Bu destekler için son dilekçe tarihi 31 Mayıs olarak belirlenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı hibe desteğinden sisteme kayıtlı esnaf ve yeni başvuruda bulunanlar yararlanacak. Simitçi, midyeci gibi seyyar satıcıların hibe desteğinden yararlanması için ödenti mükellefi olması gerekiyor. Açıklanmış olmayanlar e-devlet üzerinden başvuru formu yapabilecek.

NEFES KREDİSİ DE BAŞLIYOR

Erdoğan'ın sanayici, tüccar, büyük şirketlere müjdesini verdiği "Nefes Kredisi"nin ayrıntılarının bugün açıklanması bekleniyor. Nefes kredisine başvurular 1 Haziran'da başlıyor. Pakete Ziraat, Millet, Vakıfbank haricen katılım bankaları ve özel bankalarla birlikte geniş bir katılım sağlandı. Hazine garantili nefes kredisinden yararlanma koşullarında refah sağlanacak.

NEFES KREDİSİ'NİN ODAĞI CİRO KAYBEDEN İŞLETMELER

HAZİNE ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, pandemi sürecinde verilen destek tutarının ulusal gelire oranının krediler hariç yüzde 3'ü aşacağını, 315 milyar TL'ye ulaşan kredi paketleriyle sağlanan desteğin de ulusal gelirin yüzde 6'sına ulaştığını söyledi.

Elvan, bankacılık sektörüyle ilgili olarak da bilişim, savunma ve enerji alanlarında kredi tayin süreçlerinin değişeceğini belirtti.

Elvan, istihdam teşviklerinin revize edileceğini, ilave istihdama finansman desteği verileceğini, istihdam taahhüdünü yerine getiren firmaya her bir istihdam için 1 yıllık SGK ve İşsizlik Sigortası primlerinin kredi faiz bakiyesinden düşüleceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son kabine toplantısında sözünü ettiği nefes kredisi ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, "Kredinin öncekilerden farkı, sadece ciro kaybı yaşamış işletmeleri odağına alması olacak" dedi.

Hazal Ateş/Sabah

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Esnafa-hibe-destegine-1-dakikada-1-600-basvuru/250901