CHP’li Erdoğan Toprak, “İlk dört ayda bütçe gelirlerinin tek başına 6.9 milyarı, salgında vatandaşa kesilen cezalardan elde edildi. Esnafa müjde diye açıklanan desteğin tutarı ise 4.6 milyar lira” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak; vergilere birbirini izleyen zam yaparken takviye ve harcamaları iyice kısan iktidarın, halkın çaresizliğini görmezden geldiğini savundu.

Toprak “İlk dört ayda gelişen bütçe gelirlerinin tek başına 6.9 milyar lira, salgında vatandaşa kesilen cezalardan elde edilmiş. Buna karşılık 1.4 milyon esnafa müjde diye açıklanan tek seferlik desteğin toplam tutarı ise 4.6 milyar lira” dedi. Toprak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı ocak-nisan dönemi bütçe rakamlarında, artırılan vergiler ve kesilen cezalarla 73.3 milyar lira harcanabilir faiz dışı gelir fazlası olduğuna uyarı çekti.

HALKA YARDIM YOK

Toprak, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iflasın eşiğine getirdiği ülkenin ve milletin sorunlarına kulak tıkayarak, iktidar müteahhitlerinin milyar dolarlık otoyol projelerinin açılışını yapıyor.”

Toprak, hukuksuz kesilen cezalarla, halktan toplanan paralarla ortaya çıkan milyarlarca liralık kazanç fazlasının, halka yardım için kullanılmasından kaçınıldığını da dile getirdi.

Toprak, “Kurumlar vergisinde, otomobil ÖTV'sinde yapılan yüklü ücret artışları, son olarak mazot ÖTV'sinde yüzde 188 artışla devam ediyor.

Geçen sene ocak-nisan döneminde 321 milyar lira olan bütçe gelirleri toplamı bu yıl 116 milyar liralık artışla 427 milyara çıkarken, ödenti gelirleri de 225 milyardan, 106 milyar artışla 331 milyar TL'ye yükseldi” diye konuştu.

Ücret ve canice gelirleri arttı

Erdoğan Toprak, “Yani iktidar evinde işsiz-aşsız desteksiz oturmaya mahkum ettiği vatandaşa, aylardır dükkan kapalı milyonlarca ufak esnaf ve sanatkâra vereceğini duyurduğu desteğin takriben iki katını zaten salgında peşinen canice olarak kesip kasaya atmış. Vergi ve cezalar yüzde 30-50 arasında artarken, harcamalar-destekler ayrıntılarıyla kısıldı” diye konuştu.

Halkın parası müteahhitlere gidiyor

Milyonlarca kişi desteğe muhtaç iken bütçede vergiler ve cezalarla 4 ayda sağlanan 73.3 milyar TL harcanabilir kazanç fazlası olduğunu bildiren CHP'li Erdoğan Toprak, bu paranın halka destek için kullanılmadığını belirtti.

Toprak, “Halkın parası, iktidar müteahhitlerinin hazine garanti ödemeleri, dövize endeksli otoyol, hastane, havalimanı kur farkı ödemeleri, süslü püslü açılış törenleri için kasada tutuluyor. Oysa dört ayda elde edilen bu gelir fazlası ile tüm hanelerin, insanca ve güvenli şekilde 3-4 aylık ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir” ifadelerini kullandı.

Başak Kaya/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Esnafa-mujde-diye-aciklanan-destegin-iki-kati-ceza-kesildi/250793