EUROSTAT'ın verilerine tarafından, 2020 yılında satınalma gücü paritesine tarafından kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla değeri Türkiye için 64 oldu ve Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 36 altında kaldı.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP'ye (satın alma gücü) göre, birey başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2020 yılı geçici sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değerinde Türkiye için 64 oldu. Böylece Türkiye AB ortalamasının yüzde 36 aşağı kaldı.

KARILAŞTIRMADA NAMZET ÜLKE OLARAK TÜRKİYE DE YER ALDI

arşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Hür Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 namzet ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birleşik Krallık kapsandı. 

Karşılaştırmalarda bulunan 37 ülke arasında SGP'ye kadar kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 266 ile Lüksemburg, en az ülke ise 31 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 166 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 69 aşağıda değere sahip oldu.

Satınalma gücü paritesi (SGP) enine boyuna tanımlanmış standart bir mal ve hizmet sepetinin ayrı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Bu Nedenle ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilirken uluslararası anlamda hakiki fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor.

TÜRKİYE'NİN 2020 YILI KİŞİ BAŞINA FİİLİ BİREYSEL TÜKETİM DÜZEYİ 72 OLDU

Kişi başına fiili kişisel tüketim düzeyi 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 72 oldu ve AB ortalamasının yüzde 28 aşağıda kaldı. Karşılaştırmalarda bulunan 37 ülke aralarında birey başına fiili kişisel tüketim değeri en yüksek ülke 131 ile Lüksemburg, asgari ülke ise 40 ile Arnavutluk oldu.

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında birey başına gayrisafi yurt içi hasıla esas alınırken, tüketicilerin göreli kolaylık düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına fiili kişisel tüketim endeksleri daha uygun bir gösterge olarak kabul ediliyor. Fiili kişisel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mülk ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar göre sağlanan (eğitim, sıhhat vb.) hizmetleri de kapsıyor.

TÜRKİYE UCUZ ÜLKELER ARASINDA YER ALDI

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2020 yılı geçici sonuçlarına göre 32 oldu. Bu bedel, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan benzer mülk ve hizmet sepetinin Türkiye'de 32 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin milli para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna kadar alım gücünün göstergesi olarak biliniyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "fiyatı yüksek", 100'den ufak ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına tarafından "ucuz" olarak ifade ediliyor.

SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİ NEDİR?

Satın alma gücü paritesi (SGP), enine boyuna tanımlanmış standart bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda hakiki fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabilmektedir.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/EUROSTAT-tan-endiselendiren-rakam-Turkiye-nin-satin-alma-gucu-AB-nin-yuzde-36-altinda/252060