Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'de koronavirüse karşısında süren aşılama çalışmalarını değerlendirdi. Aşıyı reddedenlere kısıtlama gelmesi gerektiğini söyleyen Altaylı, "Bu önlemleri almadığımız müddetçe bu salgını yenmemiz muhtemel olmayacak gibi görünüyor" dedi.

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşısında Türkiye'de süren aşılama çalışmalarını değerlendirdi. Altaylı, 'Aşıyı reddedenlere kısıtlama gelsin' başlıklı yazısında "Korona ile mücadelede bütün dünya gibi biz de bir kez daha sınıfta kalmaya hazırlanıyoruz" dedi.

"Bütün uyarılara, 'O kadar da nomalleşmeyelim, dikkatli olmaya devam edelim' çağrılarına karşın restorandan ibadethaneye değin her yeri lebalep doldurmaya başlayınca, sokaklarda maske takan sayısı maske takmayan sayısından eksik olunca sayıların artması mecburi" ifadesini kullanan Altaylı, şöyle devam etti:

"İngiltere, ABD, Fransa, Almanya çabuk bir artışın içinde biliyoruz. Türkiye de dün sinyal vermeye başladı. Geçen hafta 'Böyle giderse Ağustos ortasında 20 binleri buluruz, sonbaharda başa döneriz' diye yazdım. Vaziyet da bunu gösteriyor. Dün yeniden 6 bini aştık. Rakam size yüksek görünmeyebilir fakat artış bir hafta öncesine, hatta bir gün öncesine göre bile yüzde 20.

Aşı olmayanların oranı ise artıyor. Eldeki bol miktardaki aşıya karşın, aşı olanların oranı bir türlü beklenen artışı göstermiyor. İki doz aşısını tamamlayanların sayısını 20 milyon olarak verildi dün. Ancak yüzde 50’yi aşmış olmamız gerekiyordu. Dün eşimin 2, kızımın birincil doz aşısı için hastanedeydik. 3 dakikada aşılarını olup çıktılar."

Altaylı, aşılamanın bayram tatilinde daha da yavaşlayacağı görüşünü dile getirerek "sonuç olarak yine hastalık artacak. Peki ne yapılacak! Bazıları kızacak tekrar ama önlem lüzum. Yapılacak şey muhakkak. Kısıtlama. Ama aşı olmamakta direnenlere kısıtlama. Aşı olmamak kuşkusuz insan hakkı. Fakat aşı olmayanların yarattığı tehlikeye karşısında toplumu korumak da insan hakkı" diye yazdı.

Fransa'nın böyle bir uygulamayı başlattığını, İngiltere, ABD'nin önlemleri her yerde devreye sokmaya, belirtilen mecburiyetler getirmeye başladığını söyleyen Altaylı, "Aşı olmayanlara kısıtlama getirmeleri de an meselesi" dedi. Altaylı, şunları kaydetti:

"Türkiye de sayılar içinden çıkılmaz ülkü tırmanmadan bunu gerçekleştirmek zorunda.

Aşı kartı olmayanların;

1. Uçak dahil, toplu nakliye kullanmaları yasaklanmalı.

2. Restoran ve eğlence yerlerine, kafelere, barlara girmelerine müsade verilmemeli.

3. Şehirlerarası gezi yapmalarına engel olunmalı.

4. İbadethanelere girmelerine, toplu ibadet yapmalarına izin verilmemeli.

5. Aşı hakkı olduğu ve sırası geldiği halde aşı olmamakta ısrar edenler pat diye pozitif kişinin aynı oda veya salonda çalışmak zorunda olduğu iş yerlerinde çalışıyorlarsa salgın sonuna ya da aşı oluncaya kadar ücretsiz izne çıkarılmalı.

6. Halkla aracısız olarak bağlantı halinde olan görevleri ifa edenler de aşı olmamaları halinde ücretsiz izne çıkarılmalı."

Altaylı, bu konudaki yazısını "Bu önlemleri almadığımız müddetçe bu salgını yenmemiz muhtemel olmayacak gibi görünüyor. Aşı olmamakta ısrar edenler şu anda 'Kardeşim bu aşılar tehlikeli. Biz niye bu riske katlanalım' diyeceklerdir. Peki aşı olanlar eşek başı mı da toplumun faydası için var olduğunu bahis ettiğiniz riski alacaklar ama siz almayacaksınız" diye noktaladı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Fatih-Altayli-Asiyi-reddedenlere-kisitlama-gelsin/253079