ABD Merkez Bankası (Fed), parasal risklerin arttığını, varlığı uzun süredir aşina tehlikeler dışarıda yeni riskler ortaya çıktığını açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed), ülke ekonomisinin salgından toparlanması ve buna tabi olarak yatırımcı risk iştahının güçlenmesiyle finansal risklerin arttığına dikkat çekti.

Fed’in altı ayda bir yayımladığı finansal kararlılık raporunda hisse senetlerindeki sert değer kazançları, sosyal medyada bir anda popüler ayla gelen yatırım araçları ve hedge fonların işleyişi tamamiyle anlaşılamayan finansman yöntemlerinin yarattığı finansal risklerin altı çizildi.

YENİ ORTAYA ÇIKAN RİSKLER

Üst düzey Fed yetkililerinden Lael Brainard raporla birlikte dün yayımlanan açıklamasında, “Yatırımcıların ekonomide enerjik toparlanma beklentilerinin çok dinç olduğu göz önüne alındığında, sisteme karşın riskleri yakından izlemek ve mali sistemin dirençli olmasını karşılamak tartı kazanmaktadır” dedi.

Raporda varlığı uzun süredir bilinen tehlikeler haricen yeni ortaya çıkan risklere de uyarı çekildi.

Fed, şirket ofislerine olan talepte düşüş yaratabilecek salgın hastalığın peşinde ticari gayrimenkul piyasasının kırılgan bir ayla gelebileceğine uyarı çekerken, iş yerleri ve hanelerin de “önemli baskılarla” aleyhinde karşıya kalmaya devam ettiğini belirtti.

ARCHEGOS İFLASI

Fed, yeni riskler arasında hisse senetleri piyasasında son dönemde kaydedilen yükselişlerin yerini ani şekilde kayıplara bırakabilmesini gösterdi.

Sosyal medyada kişisel yatırımcılar aralarında şipşak yayılan hisse tavsiyelerinin hisselerde ani yükseliş ve düşüşlere yol açabildiğine uyarı çeken Fed, ani zararlarla bankalarda tahrip yapan Archegos Capital gibi hedge fonlarının risk yönetim politikalarının da üzüntü yarattığını raporda ifade etti. 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/FED-Finansal-riskler-artti/250100