Kazanç İdaresi Başkanlığı (GİB), finansman gider kısıtlaması uygulamasına ilişkin tebliğ yayımladı.

Devlete Ait Gazete’nin bugünkü sayısında bulunan ve kurumlar vergisi genel tebliğinde şartların değişmesi öngören tebliğle, bu tebliğe “finansman gider kısıtlaması” başlıklı bir daha aşağı bölüm eklendi.

Buna kadar, finansman gider kısıtlaması, tanıdık olmayan kaynakları öz kaynaklarını aşan kurumlar vergisi mükellefleri hakkında uygulanacak.

Emeklilik şirketleri, Türkiye’de kurulu mevduat bankaları, katılım bankaları, yeniden yapılanma ve yatırım bankaları, yurt dışarıya kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri ve mali holding şirketleri, sigorta ve reasürans şirketleri, parasal kiralama, faktoring, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketleri ile sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunan kurumlar finansman gider kısıtlamasına ast tutulmayacaklar.

Finansman gider kısıtlaması uygulamasında bir gider ya da maliyet unsurunun gider kısıtlamasına konu edilmesi için bunların tanıdık olmayan kaynak kullanımına ve bu kaynağın tatbik süresine tabi olarak doğmuş olması şartı aranacak.

Gerek geçici vergilendirme dönemlerinde gerekse yıllık dönemde finansman gider kısıtlamasına bağlı olunup olunmayacağı hesap döneminin son günü itibarıyla finansman gider kısıtlaması öncesi vergi yöntem kanununa kadar çıkarılacak bilanço alınarak tespit edilecek.

HALKA TALEP EDİLEN KURUMLARDA VERGİ İNDİRİMİ

Tebliğle, Borsa İstanbul’da ilk kere operasyon görmek üzere asgari yüzde 20 oranında halka arz edilen kurumlarda kurumlar vergisi oranının 2 puan indirimli uygulanmasına yönelik talimatlar da yer alıyor.

Buna göre, kesik oranlı kurumlar vergisi uygulamasından yararlanılabilmesi için, payların Borsa İstanbul’da kurumlar vergisi kanununa eklenen maddenin yürürlük tarihi olan 17 Aralık 2020 tarihinden sonra ilk kez halka talep ediliyor olması ve minimum yüzde 20 oranında halka arzın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yüzde 20’lik oranın hesabında halka talep edilen tutarla birlikte ulaşılan toplam anapara tutarı dikkate alınacak.

Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, anapara piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri indirimli oran uygulamasından yararlanamayacak.

Bu kapsamda, kurumlar vergisi mükelleflerinin 1 Ocak tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemleri için 1 Temmuz tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık/geçici kurumlar vergisi beyannamelerinde demeç edilen matrahlarına %25 oranında kurumlar vergisi/geçici ücret uygulanacak. 2022 hesap dönemine ait kurum kazançları üzerinden ise yüzde 23 oranında kurumlar vergisi alınacak.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Finansman-gider-kisitlamasi-icin-teblig/250867