Türkiye Bankalar Birliği, Mali Baştan Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları'nda borç ölçeğinin değiştirildiğini bildirdi. Buna kadar, küçük ölçekli borçlarda üst hudut 25 milyon liradan 100 milyon liraya, büyük ölçekli borçlarda da daha aşağı sınır 100 milyon lira oldu.

Mali Her Tarafta Yapılandırma (FYY) Çerçeve Anlaşmaları’nda borç ölçeği değiştirildi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin konuya ilişkin olarak açıklaması şöyle:

- Minik Ölçekli Kullanım ile başvuru formu tarihi itibariyle Alacaklı Kuruluşlara olan sermaye (peşin para+gayrinakit) borç toplamı 25 milyon liradan 100 milyon liraya artırılmıştır. FYYÇA minik ölçekli kapsamının genişletilmesinden dolayı 25 milyon ve üstünde borçlular değiştirilerek 100 milyon ve üstü borçluların Büyük Ölçekli Kapsamına alınması öngörülmüştür.

- Fizibilite raporu hazırlanması esnasında gecikmeyi önlemek için parasal koşul tespitinin mantıklı süre içerisinde sonuçlandırılmasının Lider Bankanın gözetmesine ilişkin düzenlenme getirilmiştir.

- Salgın sebebiyle yaşanan gecikmeler dikkate alınarak, 01.03.2020- 30.09.2020 tarihleri arasındaki FYY başvuruları için ilave süre (120 Gün) ve ilave kullanım hakkı (60 gün) tanıyan geçici bir madde eklenmiştir.

- Uygulamadaki sorunların çözümlenmesini teminen ilave maddeler getirilmiştir.

- Dilekçe Süreci Prensiplerine FYYÇA’da öngörülen oylamaların daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması için düzenlemede yetki bahşedilen oylamaların Lider Banka oyu ile başlayarak maksimum 10 iş günü içerisinde tamamlanması yönünde ilave hükümler eklenmiştir.

- Mali Tekrar Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları (Büyük Ölçekli Uygulama) Bankacılık Düzenleme ve Kontrol Kurulu tarafından onaylanmıştır.

- Bu kullanım için Rekabet Kurumu’na menfi tespit/muafiyet talebinde bulunulacaktır. Kurumun yerinde görmesi halinde vereceği muafiyet onayı akabinde kullanım yürürlüğe alınacaktır.

Küçük ölçekli şirketler için tekrar düzenleme

- Dilekçe tarihi itibariyle Alacaklı Kuruluşlara olan anapara (nakit+gayrinakit) borç toplamı 25 milyon TL’den 100 milyon TL 'ye artırılmıştır.

- Yapılandırmanın daha alternatifli ülkü getirilmesini teminen; vade, ödemesiz dönem ve faiz oranı parametreleri güncellenmiştir.

- FYY kullanım sahiplerine ek zaman ve ek dilekçe hakkı tanınmasını teminen "Başvurusu kabul edilmeyen borçlunun, tekrar tatbik yapması için birincil başvuru tarihinden itibaren üç ay geçmesinin zorunlu olmasına ilişkin ek yapılmıştır.

- Minik Ölçekli Tatbik kapsamının genişletilmesi nedeniyle başvuru süreci prensiplerinde değiştirme yapılmıştır.

- Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları (Ufak Ölçekli Başvuru Formu) Bankacılık Düzenleme ve Kontrol Kurulu tarafından onaylanmıştır.

- Bu dilekçe için Rekabet Kurumu’na menfi tespit/muafiyet talebinde bulunulacaktır. Kurumun uygun görmesi halinde vereceği dokunulmazlık onayı akabinde tatbik yürürlüğe alınacaktır.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Finanssal-yapilandirmada-borc-olcekleri-degisti/253043