POLİS KISA SÜREDE ŞÜPHELİLERE ULAŞTI

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne terör örgütü IŞİD tarafından bomba yüklü minibüsle düzenlenen 2 polisin şehit olduğu 35 kişinin de yaralandığı saldırıyla ilgili polis, infilak ettirilen 27 ANM 29 plakalı minibüste bulunan ve parçalanarak ölen teröristin parmak izinden kimliğini tesbit etti. Ardından teröristin babası, kardeşi, eşi, akrabaları ve irtibatlı olduğu 51 kişiyi gözaltına aldı. Polis ayrıca patlamanın olduğu sırada sosyal medya hesabından; 'Devlet hastanesinde 15 ölü, 85 yaralı var. Haberlerde anlatılan kadar kaybımız az değil maalesef' paylaşımında bulunan N.A. isimli kadın da gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 1 yarı otomatik av tüfeği, 1 tabanca, 51 boş fişek, 34 boş av tüfeği kartuşu, çok sayıda askeri kamuflaj, terör örgütü IŞİD içerikli kitap, bez parçaları gibi örgütsel doküman ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulaması tamamlanan 52 şüpheli, bugün sağlık kontrolünden geçirildikten sonra geniş güvenlik önlemleri arasında adliyeye sevk edildi.

32 KİŞİ TUTUKLANDI
Gaziantep Adliyesi'nde yoğun güvenlik önlemleri arasında savcılık tarafından ifadeleri alınan şüpheliler, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 32'i si tutuklandı, 19'u adli kontrol şartıyla 1'i ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Gaziantep Valiliği de saldırıyla ilgili gözaltına alınan 52 şüpheliden 32'sinin tutuklandığını ve olayla ilgili detaylı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Pazar günü saat 09.20 sıralarında ilimiz Şehitkamil İlçesi İncilipınar Mahallesi 4 Nolu Cadde üzerinde İl Emniyet Müdürlüğüne yönelik 27 ANM 29 plakalı bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiştir. Yapılan saldırı neticesinde saldırgan olay yerinde hayatını kaybetmiş, 2 polis memuru şehit olurken 28 polis memuru ve 7 sivil vatandaşımız yaralanmış, kamu binaları, çok sayıda ikamet ve işyeri ile araçlarda maddi hasar meydana gelmiştir. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonlarda meydana gelen canlı bomba saldırısı ile irtibatlı olduğu değerlendirilen 52 şüpheli yakalanarak adli makamlara sevk edilmiş, sevk edilen şüphelilerden 32'si tutuklanmış, 19'u adli kontrol kararı ile salıverilmiş, 1'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. Yakalanan şüphelilerin ikamet aramalarında 1 tabanca, 1 yarı otomatik av tüfeği, 51 boş fişek, 34 boş av tüfeği kartuşu, çok sayıda askeri kamuflaj, DEAŞ terör örgütü içerikli kitap, bez parçaları ve benzeri örgütsel dokümanlar ve çok sayıda dijital materyal elde edilerek el konulmuştur."

İSTİHBARAT UYARISIYLA ALINAN ÖNLEMLER OLASI FACİAYI ÖNLEDİ

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü terör ve istihbarat birimleri bir süre önce, kentte güvenlik güçlerine yönelik terör saldırısı olabileceği bilgisine ulaştığı belirlendi. İstihbarat birimleri, teröristlerin bomba yüklü araçla özellikle polislerin yoğun olduğu bölgede saldırı gerçekleştireceğini saptayınca, alarm durumuna geçildi. Polis, kentte güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı, personeli uyardı. Günler öncesinden alarm durumuna geçen Emniyet Müdürlüğü, polislerin kullandığı servis araçlarının saatlerini ve güzergahlarını günlük olarak değiştirerek olası saldırıları önlemeyi hedefledi. Saldırının düzenlendiği 1 Mayıs nedeniyle de polislerin Emniyet Müdürlüğü önünde toplanıp, midibüs ve otobüslerle görev alacakları eylem bölgelerine gitmesi planlandığı ancak, bu uygulamanın terör saldırısı istihbaratı nedeniyle geceden iptal edildiği ve memurların evlerinden bireysel olarak görevlendirildikleri bölgelere gitmeleri istendi. Kuvvetli istihbarat nedeniyle polis, Emniyet Müdürlüğü önünden geçen Vergi Dairesi ile Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binası önünden geçerek Muammer Aksoy Bulvarı'na bağlanan yaklaşık 200 metrelik yolu da bariyerlerle trafiğe kapattı. Ancak, sabah saatlerinde Muammer Aksoy Bulvarı üzerinden bariyerleri geçen ve bu sırada Emniyet Müdürlüğü önündeki kulübede görevli olan polislerin ateş açarak durdurmaya çalıştığı bomba yüklü araç tam Emniyet Müdürlüğü giriş kapısının bulunduğu bölgede patlatıldı. Patlamada bu sırada nöbetçi kulübesinde görevli polis memuru da şehit oldu.

SALDIRIDA TNT KULLANILDI

Güvenlik kaynakları, saldırıda 1 Mayıs tarihinin ve patlama saatinin özellikle seçildiğini söyledi. Kaynaklar, saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensubunun 1 Mayıs nedeniyle görev alacak personelin Emniyet Müdürlüğü önünde toplanarak dağılacağını tahmin ederek saldırıyı bu noktada gerçekleştirdiğini kaydetti.

Önceden alınan önlemler ile daha büyük facianın önlendiğini kaydeden güvenlik kaynakları, parçalanan minibüste yapılan ilk incelemede patlamada kullanılan patlayıcının cinsinin TNT olduğu belirlendi. Patlamada kullanılan patlayıcının miktarının henüz netleşmediğini ama çevreye verdiği zarar göz önünde tutulduğunda en az 500 kilo olduğu ve daha fazla can alması için demir parçacıklar, şiddetini de artırması için gübreyle güçlendirildiği ifade edildi.