Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, "icbar suretiyle irtikap" kabahatini işlediği iddia edilen Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Abonesi tutuksuz maznun Prof. Dr. Ö.B. ile ona dayanak ettiği iddia edilen özel tetkikindeki sekreteri N.Ö.K. hakkında iddia belgesi hazırlandı.

Maznun Ö.B. hakkında, asıllaştırdığı 6 eylem için ayrı ayrı 10 seneye kadar, sekreterine de "icbar suretiyle irtikap" kabahatine dayanak etmekten 5 kere 5 seneye kadar mapus cezası arz edilen iddia belgesi, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddia Belgesinde, Ö.B'nin hastaları yönlendirdiği özel muayenehanesinde, üniversitede yapacağı operasyonlar için hasta yakınlarından para aldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldığı anımsatılarak hasta yakınlarının ifadelerine yer verildi.

Başka bir hekimin manipülasyonuyla eşini maznunun özel muayenehanesine götürdüğünü aktaran mağdur E.O.K, Ö.B'nin "eşinin acilen operasyon edilmesi gerektiğini" belirterek kendilerinden 15 bin lira istediğini ve operasyonu da Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaptığını anlattı.

Eşinin rehabilitasyonu için Adıyaman'dan gelen M.E. de daha evvel gittikleri hekimlerin manipülasyonu üzerine eşiyle Ö.B'nin muayenehanesine gittiklerini ve maznunun operasyon için kendilerinden 10 bin lira istediğini korundu.

"TEDAVİYİ YARIDA KYAPITIM TEHDİDİ"

Ö.B'nin eşini üniversite hastanesinde operasyon ettikten bir gün sonra odalarına gelerek "Ödemeyi yapmak için büroya uğramamışsınız. Bu ikidir başıma geliyor. Parayı almadan hastaları operasyon etmeyeceğime yemin etmiştim. Paranın hazır olmadığını öğrenseydim netlikle operasyona başlamazdım. Parayı vermezsen rehabilitasyonu yarıda keserim. Patoloji neticelerine de bakmam" dediğini iddia eden M.E, parayı ödeyemedikleri için Ö.B'nin eşinin sağlık kurumundan taburcu edilmesini de yasakladığını korundu.

Y.Y. de annesinin rahatsızlandığını, sağlık kurumunda yapılan muayenelerde bedeninde kitle bulunduğu ve kanser olabileceğinin söylendiğini belirterek bu mevzuda uzman bireyin Ö.B. olduğunu bildiklerini ve muayenehanesine gittiklerini aktardı.

Ö.B'nin annesinin raporlarını araştırdıktan sonra "acilen operasyon edilmesi gerektiğini, aksi takdirde kanserin bedene dağılabileceğini ve vefat tehlikeyi oluşabileceğini" söyleyerek kendilerinden 20 bin lira istediğini ileri süren Y.Y, "İndirim yapmasını istedik, o da en son 18 bin lira olacağını söyledi. Biraz daha indirim yapmasını isteyince, hiddetli bir biçimde, 'Bundan alt olmaz, fazla ısrar etmeyin. Parayı vermezseniz operasyonu yapmam.' deyince annemin rahatsızlığının vermiş olduğu kaygı ve fobiyle kabul ettik. Ertesi gün üniversite hastanesine annemin uyuyuşu yapıldıktan sonra Ö.B. gelerek 'Parayı çarşamba günü getirin, yoksa operasyonu yapmam.' diyerek bizi tekerrür korkuttu." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'da yaşayan Y.Ş. de nasihat üzerine sıhhat meseleleri yaşayan eşiyle Ö.B'nin Gaziantep'teki özel tetkikine geldiklerini aktararak maznunun "eşinin rahminin alınması gerektiğini, güç bir işlem olacağını ve takribî 5 saat süreceğini" belirterek kendilerinden 20 bin lira "bıçak parası" arz ettiğini anlattı.

Pazarlık neticeyi 12 bin liraya uyuştuklarını ifade eden Y.Ş, "Operasyonun 5 saat yerine bir saat sürmesi üzerine Ö.B'ye sebebini sordum. O da 'pak çıktığını, korkacak bir şey olmadığını' söyledi. Başka bir sağlık kurumuna gittiğimizde ise teşhisin yanlış olduğunu, rehabilitasyona geç kaldığımızı ve eşimin bedeninde parçalar kaldığını bildik. Bunun üzerine eşime ışın rehabilitasyonuna başlanıldı." biçiminde beyanda bulundu.

"İrtikap" kabahatinin anlatılarak eş davalarla alakalı Yargıtay kararlarına yer verilen iddia belgesinde, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Somut hadisede de maznunun, 'hastaların gidişatının ağır ve ölümcül olduğu, şipşak operasyona alınmaları gerektiği, operasyonun çok güç olduğu, 5 saat süreceği, parayı vermedikleri takdirde operasyon etmeyeceği' biçiminde her türlü zorlayıcı hareketle emin bir şiddete erişen, ciddi ve tesirinden basitlikle kurtulma imkânı olmayan baskı ile manevi cebir uygulayarak hasta yakınlarından farklı zamanlarda 15 bin ile 20 bin lira arasında değişen ölçülerde para aldığı anlaşılmıştır."

"PARA VERENLER ÖZEL EKİP TARAFINDAN KARŞILANMIŞ"

Hasta yakınlarının parayı ödemedikleri takdirde hastalarına bakmayacağı ya da operasyon gününün çok ileri bir tarihe alınacağı, bu sebeple hastalığın makûslaşacağı evhamıyla istenen parayı ödedikleri ifade edilen iddia belgesinde, şunlar kaydolundu:

"Netice olarak, maznunun ağır jinekolojik ölümcül hastalarla alakalı özel muayenehanesine yönlendirdiği hastaların gidişatının çok ağır olduğunu, süre kaybetmeksizin operasyon edilmeleri gerektiğini, 20 bin lira verdikleri takdirde gizeme beklemeden operasyon olabileceklerini, para vermedikleri takdirde operasyona girmeyeceğini söylediği anlaşılmıştır. Hasta yakınlarının da operasyonun süresinde ya da gereği gibi yapılmayacağı evhamıyla kendilerini zoraki sezerek borç para bulup, operasyon parasını ödemek zorunda kaldıkları, bu parayı da maznunun bazen kendisinin bazen de sekreterinin aldığı tanımlanmıştır. Bu hastaların sağlık kurumunda özel bir takım tarafından karşılandığı, uyuyuşlarının yapıldığı, operasyonlarının süratlendirildiği ve maznunun gizeme bekletmeden operasyon yaptığı tanımlanmıştır."

Maznunun operasyon parası almadığı güzergahındaki beyanına haysiyet edilemeyeceği ifade edilen iddia belgesinde, Ö.B'nin 6 ayrı eylemle alakalı toplam 60 seneye, sekreterinin de aynı kabahate takviyeden 5 ayrı eylemle alakalı 25 seneye kadar mapusla cezalandırılması arz edildi. Anadolu Ajansı