Genital Siğiller Tehlikeli Midir? Kanser Belirtisi Olabilir Mi?

Kondilomlar yani makat ve genital bölge siğilleri toplumda sıklıkla görülebilen sorunlardır. Sık görülmesine karşın genellikle et benleri ile karşılaştırılabilmektedir. Bu yazımızda anal ve genital siğiller hakkında merak edilen sorular İdea Klinik doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Canan Erdem tarafından cevaplandırılacaktır.

Genital Siğil Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Siğiller HPV isimli bir virüse bağlı olarak ortaya çıkan lezyonlardır. HPV virüsünün 200 farklı tipi bulunur. Bunlardan yaklaşık olarak 40 tanesi anal ve genital siğillerle ilişkilendirilir.

Anal ve genital bölge siğilleri yapısal olarak diğer siğillerle benzerdir. Siğiller ciltten kabarık, karnabahar gibi pütürlü bir yapıya sahiptir. Siğiller genellikle ten renginde ya da açık pembe renktedir. Bu lezyonlar tek başına ortaya çıkabileceği gibi birden fazla sayıda yaygın olarak da bulunabilirler.

Siğillerin anlaşılması oldukça kolaydır. Anal ve genital bölgede ortaya çıkan ciltten kabarık ve pütürlü yapıların siğil olduğu düşünülür. Kondilomların tespiti için doktorun fiziksel muayene ile gözlem yapması yeterlidir.

*Kanser şüphesi olan durumlarda parça alınarak patoloji yapılır. Böylece siğile neden olan hpv tipi tespit edilmiş olur.

Siğiller Rahatsızlığa Neden Olur Mu?

Anal ve genital bölgede bulunan siğiller kaşıntı, ıslaklık. Yanma gibi şikayetlere neden olabilir. İlerlemiş siğillerde kaşınmaya bağlı olarak kanama şikayeti de görülebilir. Bunlara ek olarak siğiller görsel açıdan da rahatsızlığa neden olmaktadır.

Kondilom Yayılır Mı?

Kondilomlar HPV kaynaklı lezyonlardır. Bu nedenle yayılma eğilimindedir. Ayrıca makat ve genital bölge nemli alanlardır. Bu neden kondilomlar diğer siğillerden daha hızlı yayılmaktadır.

Kondilom (Anal – Genital) Siğil Nasıl Bulaşır?

Anal ve genital siğiller cinsel temas yolu ile bulaşır. Siğili bulunan bireyle fiziksel yakınlık kurulması virüsün bulaşması için yeterlidir.

Ancak siğiller virüslü kişi ile temastan hemen sonra oluşmayabilir. HPV virüsü kişiye bulaştıktan sonra siğil oluşturmadan kişinin vücudunda canlı kalabilir.

Kişinin bağışıklığının düşmesi ile aktifleşerek siğil oluşmasına neden olur.

Genital Siğiller Tehlikeli Midir?

Vücudumuz diğer bölgelerinde çıkan siğiller sağlık açısından zararsızdır. Risk oluşturmazlar. Ancak anal ve genital bölgede ortaya çıkan siğiller kansere neden olabilirler. Özellikle tedavisi geciktirilen siğiller kansere neden olabilir.

Yazımızın giriş kısmında HPV nin 40 farklı tipinin kondilomlara neden olmaktadır.

Düşük riskli HPV'ler:  6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81

Yüksek riskli HPV'ler: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir.

Kişiden parça alınarak HPV tip tayini kolaylıkla yapılabilmektedir.

HPV 3 farklı kanser türü ile ilişkilendirilir. Bunlar kadınlarda görülen serviks –rahim ağzı- kanseri, erkeklerde görülen penis kanseri ve kadın ve erkeklerde görülebilen makat kanseridir.

HPV nin en sık görüldüğü kanser türü serviks kanseridir. Kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin %95inde HPV virüsüne rastlanmaktadır.

Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kondilom tedavisi için 2 farklı teknik kullanılır. Bunlar cerrahi müdahale ile kondilom tedavisi ve ameliyatsız kondilom tedavisidir.

Cerrahi müdahale ile tedavi de siğiller kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Ameliyatsız yöntemler geliştirilmesi nedeni ile cerrahi müdahale pek tercih edilmemektedir.

Ameliyatsız Kondilom Tedavisi

Radyo frekans cihazı yüksek ısı üreten bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde istenmeyen dokular ciltten kademeli olarak buharlaştırılabilir. Bu sayede kondilomlar radyo frekans yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Kesi ve dikiş olmaması sayesinde iyileşme hızlı tamamlanır ve iz kalma riski yok denecek kadar azdır.

Radyo frekansla siğil tedavisi oldukça pratik ve başarı oranı yüksek bir tedavidir.

Kondilom Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Kondilom tedavisinde siğilleri tedavi edilmesi kadar yeni siğillerin oluşup oluşmadığının da takip edilmesi önemlidir. HPV kaynaklı bu lezyonlar tamamen temizlenme bile kulukça evresinde olan virüsler yeniden siğil oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle tedavi sonrasında hasta 3-6 ay gibi bir süre takip edilmeli ve yeni siğillerin oluşmadığı görülünce tedavi tamamlanmalıdır. Aksi halde yeni oluşan siğillere hemen müdahale edilmez ise kısa sürede çoğalabilir.

Anal ve Genital Siğiller Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anal ve genital siğiller tedavi edilmezse kısa sürede yayılma gösterebilir. Örneğin makat kenarında oluşan bir siğil tedavi edilmezse makat içine kadar yayılabilir. 

Yayılmasına ek olarak kişinin cinsel temas kurduğu kişiye de kolaylıkla bulaşabilir.

Siğiller tedavi edilmez ya da tedavisi geciktirilse de zamanla kadınlarda serviks kanserine erkeklerde ise penis kanserine neden olabilir.

Bu nedenle hem kanserleşme riskini önlemek hem de siğiller yayılmadan daha kolay şekilde tedavi edilebilmesi için siğillerin fark edilir edilmez tedavi edilmesi önerilir.

 Genital Siğil Tedavi Sonrası

Genital bölgede siğiller tedavi edildikten sonra iyileşmenin hızlı olması ve sorunun tekrar etmemesi için tedavi sonrasında krem kullanımı önerilir. Kondilom virüs kaynaklı yani viral bir sorundur. Bu nedenle antiviral özellikli kutalin krem kullanılması önerilir. Ek olarak mikrop öldürücü özelliği, yara iyileştirme etkisi de bulunan kutalin krem tedavinin başarısını arttırmaktadır.