Türkiye Radyo Televizyon Kurumu canlı yayınında gündeme ait sualler cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hazırlıkları yapılan yeni hal kanunuyla bir hayli sualin önüne geçileceğini söyleyerek, "Üretici ile harcayıcı arasındaki istasyonlar maliyeti artırıyor. Maliyetler aracılardan kaynaklanıyor kaynaklanıyor. Bu işi böyle götürmek olası değil." dedi.

"KİMSE YURTTAŞIMIZI SÖMÜRMEMELİ"

Artan besin maliyetleriyle alakalı ihtarlarını tekrarlayan Erdoğan, "Çarşı, pazar da 'markette maliyet böyle oldu, benim maliyetim de böyle olsun' diyerek onlar da yurttaşımızı sömürmemeli." diye konuştu.

İşte Erdoğan'ın söylemeleri;

Hal Kanunu mevzusundaki kanunu devam ettirmekte kararlıyız. Arada ne kadar taşıtı, komiteci olursa o zaman üretici ile harcayıcı arasındaki bu istasyonlar maliyeti çoğaldırıyor. Öteki vaka Hal Kanunu ile birlikte vasıtalar devreye girecek, büyük kentlerimizde çağdaş haller kurulacak. Mahsullerin sıhhatli biçimde millete erişmesi sağlanacak. Kusura bakmasınlar birileri ne yazık ki biz öğreniyoruz ki, benim yurttaşım, tarımla uğraşan milletim domatesi 2-3 TL'ye satıyor, değişik tarafta 8-9-10 liraya satıldığını görüyoruz. Bu nereden kaynaklanıyor? Aracıdan tefeciden kaynaklanıyor. Bizim misyonumuz milletine hem sıhhatli mahsul yedirmek hem de daha ucuza mahsul yedirmektir.

"BU BÖYLE DEVAM EDERSE ET İTHALİNE DEVAM EDERİZ"

Kıymanın maliyeti 37 TL'ye kadar çıktı. Şimdi altına düştü. Bu böyle devam ederse et ithaline devam ederiz. Aracılara fırsat vermeden en ideal biçimde tasarılamamız gerekli. Besin Tarım Bakanıma da söyledim, burada tasarılama yetersizimiz olmaması gerekli, dedim. Aynı biçimde mahsulün hale eriştirmek, halden en uygun maliyetlerle, sıhhatli bir biçimde eriştirmenin mücadeleyi içerisinde olmamız gerekli.