Geçen yıl gümrüğü sıfırladık ama Venezuela'dan peynir ithal etmek yerine bu ülkeye peynir ihraç ettik.

Türkiye'nin en çok peynir ithal ettiği ülke KKTC. Bu yıl ABD'den de 403 bin dolarlık peynir satın aldık. 'Venezuela'dan buraya peynir mi gelir?' diyenlere sormak gerekli, ABD'den nasıl geliyor!

Türkiye, Hugo Chavez'den beri Venezuela ile ilişkilerini geliştiriyor. Chavez'in vefatının ardındaki Başkan seçilen Nicolas Maduro Hükümeti ile de iyi ilişkiler korunup geliştiriliyor. ABD'nin maksat aldığı bu iki ülkenin ilişkilerinin iyi olması birilerinin canını kötü halde sıkıyor olacak ama, medya yoluyla kesintisiz spekülasyon üretiyorlar. ABD, Maduro'yu yıkmak için defalarca girişimde bulundu. Binali Şimşek'dan yeni izah etme: Oğlum meraktan azıcık da iş adamı olarak Venezuela'ya gitti

Amerikalı ünlü manipülatör Elon Musk'un Venezuela darbesini lityum madenleri için savunduğuna zeka yakın zamanda şahit olduk. Türkiye anında her zor durumda bu egemen ve kesintisiz ABD kuşatması altındaki ülkenin yanına durdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Venezuela'yı ziyaretinde yapılan uzlaşma gereğince bu ülkeden emin yiyecek ve tarım ürünlerinin gümrüksüz alımına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararı 21 Ağustos 2020 tarihli Devlete Ait Gazete'de yayımlandı.  Venezuela’dan sıfır vergiyle peynir ithal edilecek

81 DOLARLIK MASKE İHRAÇ ETTİK

Buna tarafından Venezuela’dan sıfır gümrükle 16 bin 600 ton tarım ve yiyecek ürünü ithalatı yapılabilecekti. Mahsul listesinde bin 500 tonluk peynir de yer aldı. Oysa bu illa ancak ithalat yapılacak anlamına gelmiyordu. Bu bir tarife düzenlemesiydi. Yani şu kadar ton mala dek sıfır gümrük uygulanacak kararı. Ancak karar böyle değilmiş gibi “ülkemizde peynir üretilirken neden Venezuela'dan peynir alacakmışız” bandosu devreye girdi.

Sosyal medyada bir furya başladı. O tarihten sonradan Türkiye bu ülkeden peynir ithal etti mi etmedi mi kimse araştırmadı. Nihayetinde meslek, Sedat Peker'in haftasonu yayınladığı videoda, ne hikmetse eski Başbakan Binali Şimşek'ın oğlu Erkam Şimşek'ın Venezuela ziyaretine değinmesiyle, tekrar gündeme geldi.

Peker'in iddialarını Binali Yıldırım yalanladı ve gidiş nedeninin de test kiti, maske gibi bir takım malzemeler götürüp yaymak olduğunu açıklama etti.

TÜİK verilerine baktığımızda Türkiye yasaklanmış gelmeden olacak 2020 yılında Venezuela'ya 25 kilogram ağırlığında bedeli de 81 dolar olan tıbbi maske ihraç etmiş. Venezuela peynirinden daha sonra Burkina Faso’dan da pamuk ithal etmeye başladık

İTHALAT DEĞIL İHRACAT VAR

Gelelim fazla konuşulan peynir meselesine. TÜİK veri tatabından 0406 GTIP koduyla başlayan ürünlere baktığımızda (ithalatı sıfırlanan tarife) 54 kalem var. Bunlarda yalnızca birinde 2020 yılında Venezuela ile ticarete eşit geldik. O da katı yağ oranı yüzde 40'ın üzerinde olan öteki peynirler. Bunda da ithalat değil. Aksine Türkiye 47 kilogramlık ihracat yapmış. Değeri de 260 dolar. 2021 yılında ise bu GTIP kodu ile başlayan 54 kalemdeki herhangi bir ticarete rastlamadık.

genellikle Türkiye'nin peynir ticaretine baktığımızda 2020 yılında en fazla peynir ithal ettiğimiz ülke 13.5 milyon dolarla KKTC. Bu ülkeyi 2.8 milyon dolarla İrlanda, onu da 2.5'er milyon dolarla İngiltere ve İtalya izliyor. 2020 yılında yapılan toplam peynir ithalatı 27.2 milyon dolar. İhracatımız ise 172.3 milyon dolar.

En çok peyniri 46 milyon dolarla Irak'a satmışız. Bu ülkeyi 38 milyon dolarla Suudi Arabistan izliyor. Yani peynir ve pıhtılaşmış ürünler olarak geçen dış ticaret kalemindeki dış ticaret fazlası veriyoruz.

TANZANYA'YA GİDEN VENEZUELA'DAN GELİR

Bu yılın ilk üç ayında da yine en çok peynir ithal ettiğimiz ülke 5 milyon dolarla KKTC. Bu ülkeyi 449 bin dolarla Hollanda, onu da 403 bin dolarla ABD izlemiş. ABD'ye bu yıl 1.4 milyon dolarlık da peynir satmışız.

Hollanda'ya ihracatımız ise sadece 51 dolar. Tanzanya'ya da 108 bin dolarlık peynir ihraç etmişiz bu yıl. Örneğin 2021 yılında Venezuela'ya 85.4 bin dolarlık peynir altı suyu ve natürel süt bileşenlerinden ibaret diğer ürünler kaleminde mülk satmışız. 2020'nin tümünde bu oran 39 bin dolarmış.

“Venezuela'dan nasıl peynir ithal edebilirmişiz, nakliyesi karşılamazmış” gibi yorumlar görüyoruz. Tanzanya'ya nasıl peynir ihraç edebiliyorsak, ABD'den nasıl peynir ithal edebiliyorsak, Venezuela'ya da pek ihracat yapıyoruz ancak ithalat da yapılabilir.

Ülkelerin ikili ilişkilerinde birbirlerini cesaretlendirmek için zaman zaman bu tür anlaşmalar yapılır. Venezuela peyniri gelmemiş lakin gelmiş olsa da yerli pazarda Türk peynirlerinin yerini zaten maliyeti itibarıyla alamazdı. O halde bu anlaşmalar neden yapılır sorusu gündeme geliyor.

Dış ticarette her zaman bana her zaman bana olmaz. Bugün en fazla dış açık verdiğimiz ülke Çin. Biz Çin'e süt ve süt ürünleri ihracatı geçen sene başladı diye sevinmiyor muyduk?

Çinliler, “bizim sütümüz, peynirimiz değil mu neden Türkiye'den ithal edeceğiz” diye sokaklara mı döküldü? diğer taraftan geçen yıl Venezuela'da peynir kutuları içinde yakalanan uyuşturucu meselesi var. Bütün bunları birbirine bağlayıp danışıklı dövüş kuranlar o peynir kutularındaki maddenin Venezula güvenlik güçleri göre yakalandığının da haberdar mı?

Recep Erçin/Aydınlık

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Gumrugu-sifirladik-ama-Venezuela-dan-degil-ABD-den-peynir-ithal-ettik/250855