MİT tırı davasında tutuklanan ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıya ilişkin iddianameyi hazırlayan eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın, Reyhanlı'daki terör saldırısını MİT ile ilişkilendirerek sözde Selam Tevhid-Kudüs Ordusu'nun şiddet eylemi olarak sunmayı hedeflediği belirlendi.

Gelen bilgilere göre, MİT tırlarını durduran ve  Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) şifreli haberleşme ağı "ByLock" kullanıcısı  olduğu tespit edilen eski savcı Şişman hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK)  Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan rapor tamamlandı.
Rapora göre, Reyhanlı saldırısına ilişkin iddianameyi de hazırlayan  Şişman, FETÖ'nün amacı doğrultusunda örgüt mensubu kolluk görevlileriyle hareket etti.

Türkiye'yi ve hükümeti yurt içi ve yurt dışında zor durumda bırakarak  itibarsızlaştırma gayesi taşıyan Şişman, 11 Mayıs 2013'te Hatay'ın Reyhanlı  ilçesinde bomba yüklü iki aracın patlatılması sonucu 53 kişinin hayatını  kaybettiği, çok sayıda vatandaşın yaralandığı saldırıyı MİT ile ilişkilendirerek  sözde Selam Tevhid-Kudüs Ordusu'nun şiddet eylemi olarak sunmayı amaçladı.

Operasyonları erteledi
Şişman, Reyhanlı saldırısının planlayıcısı Anas Asalieh ve bağlantılarına yönelik Antakya ve Samandağ'da MİT-Emniyet koordinasyon  toplantısında alınan karara rağmen planlanan operasyonu erteledi.

MİT tarafından, eylem planlamalarının akamete uğratılmasına yönelik  çalışmalar neticesinde Suriye rejimi kaynaklı eylem yapılacağı yönündeki hassas  bilgilerin emniyet yetkilileriyle paylaşılmasına karşın Şişman, harekete geçmedi.

Ayrıca Şişman, Asalieh ve bağlantılı diğer kişilere ilişkin  telefon-ortam dinlemeleri olmasına ve operasyon konusunda mutabakat sağlanmasına  rağmen, 1 Mart 2013'te Hatay Yayladağı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Asalieh'in yakalanmasına yönelik operasyon talimatı vermekten de kaçındı.

"Ellerinde somut silah-patlayıcı ve benzeri malzeme bulunmaması,  operasyondan beklenen neticenin alınamayacağı endişesi taşıdığını" ileri süren  Şişman, operasyonun ertelenmesini savundu.

MİT'ten, Reyhanlı saldırısından 3 gün önce 8 Mayıs 2013'te gelen,  "Suriye kaynaklı saldırı yapılacak" bilgisini göz ardı eden o dönemde Adana Özel  Yetkili Savcısı olarak görev yapan Şişman, MİT yetkilileri ve Hatay Emniyet  Müdürlüğü görevlilerinin de bulunduğu görüşmelerde, saldırı ihbarını dikkate almadı.

Kaynak: AA - Milliyet