Türk şirket, dünyanın en eski kağıt firmalarından biri olan UPM’in İngiltere’nin Shotton kentinde yer alan gazete kağıt fabrikasını ve tüm varlıklarını satın almak için anlaşma imzaladı.

Eren Holding’e ait Modern Karton, sadece Türkiye’nin yok, Avrupa’nın da en manâlı oluklu mukavva üreticilerinden.

2015 yılında yaptığı 350 milyon Euro’luk yatırımla devreye aldığı 5’inci kağıt tesisiyle üretimini 1 milyon tona çıkaran Çağdaş Karton Sanayi, toplamda 508 bin metrekarelik alanda yaptığı üretimle, kağıt sektöründe dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip şirketlerinden biri.

Eren Holding, Türkiye’nin ardındaki birincil yurtdışı yatırımına hazırlanıyor. Eren Holding’e ait Modern Karton, yurtdışındaki ilk yatırımını ise İngiltere’de yapma kararı aldı. Türk şirket, dünyanın en eski kağıt firmalarından biri olan UPM’in İngiltere’nin Shotton kentinde yer alan gazete kağıt fabrikasını ve tüm varlıklarını satın almak için anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın bu yılın 3’üncü çeyreğinde tamamlanmasıyla Shotton tesisinin Eren Holding’e geçmesi bekleniyor.

Finlandiya merkezli dünyanın en büyük kağıt şirketlerinden biri olan UPM’in Shotton tesislerinde 190 kişi çalışıyor.

Bu çalışanlar da Eren Holding bünyesine katılacak. UPM Communication Papers Başkan Yardımcısı Winfried Schaur, “Bu anlaşmadan fazla memnunuz. Shotton kağıt fabrikamızdaki çalışanlar için uzun vadeli bir gelecek bekliyor.

Bu satmak bununla birlikte Eren Holding’in Birleşik Krallık pazarındaki işini büyütmesini de destekleyecek” dedi. Eren Holding’in, bu satış için ödeyeceği layık ise açıklanmadı.

FRANSA’DAKİ FABRİKASI 1452’DE KURULDU

Helsinki merkezli UPM, 11 milyar Euro’luk ciroya sahip, alanında dünyanın en kayda değer şirketlerinden. 12 ülkede tesisi yer alan, bu tesislerde de 18 bin 700 çalışanı istihdam eden UPM, 1996 yılında Kymmene Corporation ve Repola Oy adlı iki Finli şirketinin birleşmesinden bir araya geldi.

Her ne kadar 25 takvim bir geçmişi olsa da firma oldukça eski. Hatta dünyanın en eski kağıt firması. Fransa’nın Docelles kasabasında 1452 yılında kurulan Papeteries de Docelles'in sahibi olan UPM, 1830’larda dünyada öncelikle kağıt yapma makinesinin de üreticisi.

Finlandiya’da 1880’lerde kağıt hamuru üretmeye başlayan, 1920’lerde ise kağıt değişim işine ilk giren şirket olan, o zamanki adıyla Kymmene, 1889 yılında da günümüzde kullandığı logosunu tasarladı.

Fin ekonomisinde birincil logo kullanan şirket olan UPM, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi'nde bulunan tek kağıt şirketi.

Birleşik Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi LEAD sürdürülebilirlik önderlik platformuna ağırlama edilen tek orman endüstri firması da olan UPM’in hisseleri hem Helsinki Borsası’nda işlem görüyor.

Kerim Ülker/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Hangi-Turk-is-insani-dunyanin-en-eski-kagit-firmasini-aliyor/250859