Başarı Havalimanı’nda terminalden geçmeyen gezgin için devletin, bu havalimanına uçmayan gezgin için de devlet kurumu THY’nin zarar ettirildiğini söyleyen Dr. Suat Sarı, “Devlet iki koldan zarar ettiriliyor” dedi.

İktidarın “tutturulamayacak garanti”ler verilen projelerdeki rakamlara yaklaşabilmek için, devlet bütçesinde katmerli hasar yarattığı bahis ediliyor.

İBB Meclis üyesi ve Ulaşım Platformu Danışma Kurulu üyesi Dr. Suat Sarı, “Astronomik uçuş garantisi verilen Zafer Havalimanı ile sadece Ulaştırma Bakanlığı değil, devletin bir diğer halk iktisadi teşebbüsü THY de mecburi seferler düzenleyerek zarar ettiriliyor” dedi.

Sarı'nın paylaştığı DHMİ rakamlarına göre THY 2020 yılında Galibiyet Havaalanı'na iç hatlarda 132 koltuklu en minik uçakları ile sıradan 26 gezgin doluluğu ile uçtu. THY'nin 2020'de pandemiye karşın yüzde 76.1 yurtiçi dolulukla uçtuğu düşünüldüğünde kuruma Zafer'e uçmanın verdiği zarar ortaya çıkıyor.

THY'nin Galibiyet Havalimanı sebebiyle sadece 2021 yılında 10 milyon TL hasar edeceğini bildiren Dr. Sarı, “Özel havayolları niçin bu havalimanına uçmuyor?” diye sordu.

ÖZELLER UÇMAZ

“Hiçbir özel sektör havayolunun bu gezgin kapasitesindeki bir alana uçmayacağı havacılık camiasında bilinen bir gerçektir” diyen Sarı, THY'nin Başarı Havaalanı nedeniyle 2019'da yaklaşık 5 milyon TL, 2020'de ise takriben 8.3 milyon TL zarar ettiğini hesapladı.

Dr. Sarı, “Yani havaalanı için takvim adeta 3 ilin nüfusu dek yıllık gezgin garantisi verildi. Zafer'e uçan A319/100 tipi THY uçağının 1 saatlik uçuş maliyeti en düşük 4 bin dolar olarak hesaplanıyor. Gider kazanç hesabı yapıldığında 2012-2020 zararı 43.3 milyon TL olarak ortaya çıkıyor. 2021 yılında takriben 10 milyon TL daha zarar olacağı hesaplanıyor. Böylece Başarı Havaalanı'nın sadece THY'ye zararı 53 milyon TL'ye ulaşacak” dedi.

Şirket her yerden kazanıyor devlet her koldan zararda

Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak'ın toplam nüfusu 1 milyon 678 bin birey. 2021 için Zafer'e verilen gezgin garantisi 1 milyon 317 bin kişi. Havalimanına mayıs ayına dek dış hatlardan sadece 61 yolcu geldi. İşletmeci şirkete yetkisiz yolcu başına iç hatlarda 2 Euro, dış hatlarda 10 Euro ödeniyor. Devlet kesesinden uçmayan yolcular sebebiyle 2044'e kadar para çıkacak. Dr. Sarı, terminali işleten şirketin garanti yolcu sayısına kadar işletme gideri hesapladığını, gezgin sayısında % 97 sapma nedeni ile bu giderlerin gerçekleşmediğini ve şirketin buradan ek bir kârlılığı daha olduğunu vurguladı.

Arzu Ermiş Beyhan/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Havada-katmerli-zarar-Devlet-iki-koldan-zarar-ettiriliyor/250839