İngiltere'de muhafazakar parti eski üyelerinden Sir Michael Grylls'in oğlu olarak dünyaya gelen maceraperest. Türkiye'de ''İnsan Doğaya Karşı'' adlı programıyla tanınmış ve kısa sürede doğaseverler tarafından takibe alınmıştır.

'Edward' adıyla vaftiz edilse de ilk adını resmen 'Bear' olarak değiştirdi. 2000 yılında Shara Grylls (kızlık soyadı Cannings Knigh) ile evlenen Bear Grylls'in; Jesse, Marmaduke ve Huckleberry (d. 15 Ocak 2009) adlarında üç erkek çocuğu bulunmaktadır.

Kardeşi ordudayken ''Bear''ın çok güçlü olmasından dolayı ona ayı anlamına gelen ''Bear'' takma adını takmış ve Bear da bu takma adı kullanmayı çok sevmiş.

Doğa'da hayatta kalmak için birçok farklı tekniği çekinmeden deneyen Bear, bir programda bacağını kırmıştır. Ayrıca aç kaldığı günlerden birinde de bir tahta kurdunu yerkenki görüntüsü tanıyan tanımayan herkesin aklındadır.

İnanılmaz Kurtuluş dizisinde birçok ünlüyle bir araya gelmişti. Bunlardan biri de Barrack Obama'ydı. Obama ile birlikte hayatta kalma mücadelesi verip başarıyla hayatta kalmışlardı.