Yarın, İzmir'de yapılması planlanan nevruz kutlamaları güvenlik sebepleri nedeniyle izin vermeyen Valiliğin kararına HDP İl Yönetimi, "halkın istediği gibi kutlayacağını, İzmir'in her yerinin Nevruz alanı olduğunu" söyledi.

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün de katılacağı basın açıklamasıyla kutlamalara izin verilmemesini protesto edecek. HDP İl Yönetimi, İzmir Valiliği'nin yarın yapılmak istenen nevruz kutlamalarına gününün dışında olduğu gerekçesiyle izin verilmemesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Nevruz mitingi tertip kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda İl Yönetim Kurulu üyesi Naile Eroğluer, HDP'nin basın açıklamasını okudu. İzmir'de nevruz kutlamaları için çeşitli parti ve kurumların temsilcilerinde bir komite oluşturulduğunu ve 20 Mart pazar günü saat 11.00-18.00 arasında Gündoğdu Meydanı'nda Nevruz mitingi yapmak üzere 7 Mart tarihinde İzmir Valiliği'ne başvuruda bulunduklarını belirten Eroğluer, şöyle dedi:

"Valilik, Nevruz kutlamarının sadece 21 Mart günü yapılabileceğini belirtti. Gündoğdu'daki mitingi yasakladı. Kutlamaların başka bir alanda yapılabilmesi için çaba harcandı. Ancak Valilik güvenik bahanesiyle hiçbir şekilde izin vermedi. 21 Mart tarihinde Buca için başvurulması halinde değerlendirilebileceği belirtildi. Ancak Valilik'in bu yaklaşımı samimi değildir. Çünkü Aliağa Kaymakamlığı ilçe örgütümüzün 21 Mart günü için yaptığı başvuruyu reddetti."

Nevruz kutlamalarına izin verilmemesinin, yasak kararının hukuki ve meşru olmadığını belirten Eroğluer, "Halkların binlerce yıllık geleneğinin ürünü olan bayramlar yasaklanamaz. Bu bağlamda Nevruz da yasaklanamaz. Halkımız istediği gibi Nevruzu kutlayacaktır. İzmir'in her yeri halkımız için Nevruz alanıdır" dedi. Eroğlu, 20 Mart pazar günü saat 13.00'da İzmir İl Örgütü eski binası önünde toplanacaklarını, HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün de katılacağı bir basın açıklamasıyla, kutlamalara izin verilmemesini, yasakları protesto edeceklerini söyledi.