İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “PazarYerleri” konulu genelge gönderdi

Genelgede, tam kapanma sürecindeki sokağa çıkma kısıtlamasında, temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler (bakkal, market, kasap, manav, kuruyemişçi, tatlıcı, fırın ve yeme-içme yerleri) ile üretim, imalat, arz ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla dokunulmazlık zarfında bulunan işyerleri dışındaki tüm ticari işletme, işyeri ve/veya ofislerin kapalı olacağının düzenlendiği hatırlatıldı.

Genelgede, mevsimsel etkiler sebebiyle ürün arzında yaşanan çoğalma, ürünlerin gizleme zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık nedeniyle çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş sebze-meyve) zarar olabileceği yönünde tespitler bulunduğu belirtildi.

Bu doğrultuda, ilgili Bakanlıklar, ulus kurum ve kuruluşları, iş odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararlar şu şekilde sıralandı:  

Bütün kapanma dönemi içerisinde  8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine eşit gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında yalnızca yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazaryerleri açık olacak. Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını tedarik amacıyla ikametlerine en yakın pazaryerine gidip gelebilmelerine müsade verilecek.  

Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri aralarında kurulacak pazarlarda yalnızca yaş sebze/meyve ile fide satılabilecek, (özellikle köylülerimizin ürünleri almak üzere), temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süsleme eşyası, çanta vb. ürünlerin satışına  ise müsade verilmeyecek.

Pazaryerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak Valilik/Kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler kadar zorunlu tedbirler alınacak. Bu amaçla mevcut pazaryerleri genişletilecek veya ilave pazar alanları oluşturulacak.

Pazaryerlerine kontrollü antre/çıkışları sağlamak için belirlenen noktalar haricinde öteki bütün alanlar demir bariyer ve sözde vasıta-gereç ile kapatılarak kontrolsüz antre/çıkışlar  engellenecek.

Pazar yerlerinde Afiyet Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtildiği üzere sergi ve tezgahlar arasında en düşük 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacak.

Her bir pazaryerinde gerekli kontrolleri yerine getirmek için başta zabıta olmak üzere tatmin edici sayıda personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel kadar pazaryerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için zorunlu tedbirler alınacak, bu kapsamda içerdeki yoğunluk azaltılana dek yeni tip girişine geçici olarak müsade verilmeyecek.  

Pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce bağlantı edilmeden, ilk elden pazarcı esnafı göre hijyen koşullarına uyarı edilerek poşetlenecek ve satışı yapılacak. 

İlgili mahalli yöneticilik birimlerince pazaryerlerinde çöp birleştirme, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirler alınacak. 

Pazar yerlerinde satış yapacak pazarcılar, ilgili meslek odası göre düzenlenen “mesleki faaliyet belgesi” ile “ticari araç görevlendirme belgesini” ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla Cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak. 

Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri gereğince İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.

Pazaryerlerine karşın her türlü tedbirin; Vali/Kaymakamlar ile belediye başkanları ve meslek odası temsilcilerinin katılımıyla planlancak ve  sahada bizzat peşine düşüp takip edilmesi sağlanacak. 

Ilk Önce zabıta görevliler ve kolluk kuvvetleri almak üzere denetleme ekiplerince bu hususa ilişkin zorunlu denetim faaliyetlerinin eksiksiz yerine getirilecek. 

Gerçekte herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete niçin olunmayacak.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Icisleri-Bakanligi-acikladi-Pazar-yerleri-acilacak/249956