İkinci ele gelişen talep sonrası dolandırıcılar da anlamsız durmuyor.

Yetkililer ikinci el araç alacakları titiz olmaları konusunda uyarırken, yapılan üçkâğıt yöntemini şöyle anlatıyor: “Araçların şasi ve motor numaraları standart dışı uygulamalarla kazınıyor. Yerine ağır hasarlı veya trafikten men edilmiş araçların motor ve şasi numaraları aynı fontlarla mühür şeklinde vurularak aktarılıyor.”

Hürriyet'ten Cem Özenen'in haberine kadar pandemi döneminin başında sıfır araç bulunurluğunda yaşanan arz sorunları, günümüzde ise araba fiyatlarının ciddi ölçüde artması ile birlikte tüketici ikinci el araca her zamankinden daha pozitif alaka göstermeye başladı.

Hal böyle olunca ikinci el araçlarda da fiyatlar yukarı çıktı. Tüketici ise bütçesine yerinde vasıta bulabilmek için yoğun mücadele sarf ediyor. Fakat dolandırıcılar ve hırsızlık şebekeleri de manâsız durmuyor. Ucuz araç bulmaya uğraşan tüketiciye ‘change vasıta’ yani şasi numarası değişmiş çalıntı araçları satıyorlar.

Dolandırıcılık vakalarının çoğunlukla yaşandığı ikinci el araç sektöründe çalıntı ya da kullanımına engel yargı mahrumiyeti yer alan araçlarda sıklıkla başvurulan bu kanunsuz yöntemle satılıyor.

Araçların şasi ve motor numaraları standart dışı uygulamalarla kazınıyor. Yerine ağır hasarlı ya da trafikten men edilmiş araçların motor ve şasi numaraları benzer fontlarla mühür şeklinde vurularak aktarılıyor.

DETAYLI EKSPERTİZ

Araç satın almayı düşünenlerin çoğunlukla karoserdeki değişen-boyanan parçalara odaklandığını, ama motor ve şasi numaralarına uyarı etmediğini belirten Pilot Garage Genel Koordinatörü Evren Emre, sıradan piyasa fiyatının aşağıda satışa sunulan her ikinci el otomobile şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Emre, “Ruhsat bilgisinde yazar plaka, şasi ve motor numarasıyla, aracın bedensel bilgilerinin eşleştirilmesi fazla manâlı bir husus. Ekspertiz ve check-up esnasında, şasi numaralarının yazılmış olduğu podye, kapı eşiği, araç tabanı gibi bölümlerde kaynak, kesme, kazıma işlemi olup olmadığı özenle incelenmeli. Tekrar benzer şekilde aracın hasar kaydı bilgileriyle ekspertiz bilgilerinde eşleşme yahut, tüketiciler ayrıntılı ekspertizde ısrarcı olsun” açıklamasını yaptı.

'İZMİR'DE YAKALANDI'

TSE belgelere dayanan oto ekspertiz noktalarının “change araç” konusuna ekstra yük gösterdiğine dikkat çeken Emre, “Geçtiğimiz hafta İzmir bayiimize ekspertiz için gelen bir aracın, çalışmalar esnasında şasi numaralarının diğer bir araçla değiştirildiği teknik ekibimiz kadar tespit edildi. Böylece arabulucu satın almayı düşünen tüketicimizin mağduriyetini engellemiş olduk ve arabulucu ivedi şekilde güvenlik güçlerimize teslim ettik. Ayrıca vatandaşımıza ayrıca de güvenlik teşkilatımıza muavin olmaktan sevinç duyuyoruz” dedi.

'İKİNCİ ELDE HAREKET ARTTI'

2021 yılının ilk 6 ayında 3 milyon adede ulaşan ikinci el otomobil satışlarında, özellikle küresel çip krizi sebebiyle sene sonuna kadar önemli artış meydana geleceği öngörülüyor. 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, “Pandemi ve sıfır otomobil kampanyalarının sürdüğü ocak ve şubat aylarında durgun bir seyir izleyen pazar, mayıs ayında uygulanan kısıtlama dönemi sonrası haziran ayıyla birlikte gerek fiyat gerekse satmak adedi olarak hızlı bir yükseliş trendine girdi.

Fiyatların yükselişine baktığımızda ise 21 Mart sonrası süratli kur artışını takiben sıfır otomobil satan markaların fiyatlara sırt sırta zam yapmaları neden oldu. Hemen ise kampanyalarının sona ermesi ve sıfır otomobillerdeki yükselen fiyatlar, tüketiciyi her yerde ikinci el otomobile yöneltti. Showroom trafiği arttı. Ayrıca telefonlarımız da susmuyor” dedi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Ikinci-elde-Change-arac-vurgunu/253118