İstanbul’da bir lokantalar zincirinin sahibi olan 50 yaşındaki Suriyeli Nizar Bitar şunları söylemişti: “Çanakkale’de 70 bin Suriyeli şehit olmuş. Onu bil, sonra bize ‘defol’ de. Bazıları o zaman Osmanlı vardı diyor ama o mirası siz aldınız; biz almadık ki. Biz öldük, mirası siz aldınız; neden biz almıyoruz da def olup gidiyoruz.”

Bu sözler dünden beri sosyal medyada tartışılıyor. Facebook, Twitter ve Ekşi Sözlük’te yüzlerce yorum yapıldı. 

Peki Çanakkale’de gerçekten 70 bin Suriyeli mi şehit oldu?

Hürriyet’e konuşan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, bunun abartılı bir sayı olduğunu söyledi. Suriyelilerin Osmanlı ordusunda silah altına alındığını, ancak çoğunun daha yakın cephelere gönderildiğini belirten Ortaylı, bununla birlikte atalarını Osmanlı olarak gören Suriyelilerin “hislerine fazla dokunmamak gerektiğini” de belirtiyor.

Telefonla ulaştığımız Ortaylı, “70 bin Suriyeli şehit” iddiası konusunda şunları söyledi:

"Şişirme onlar... Suriye'den asker alındı ama onların Çanakkale'ye gittiği doğru değildir. Çünkü askeri oradan getirmek çok zor. Kürtler için de aynı şey geçerli. Kürtyok orada... Yahudi var, Rum var. Sevkiyat zor. İmparatorluk büyük, Suriyeliler de savaştı tabii, başka cepheler var onlara yakın, Hicaz gibi ... Bunlar İmparatorluk'un insanları, fazla dokunmayın. Suriyeliler içinde öyle bir duygu var yani..."