Pandemi döneminde istihdamı korumak nedeniyle çıkarılan kısa çalışma ödeneği ve işten tümdengelim yasağı 30 Haziran'da sona erdi.

1 Temmuz'dan itibaren ise istihdam teşviklerle korunacak. İşverenin söz konusu özendirme desteklerinden yararlanabilmesi için geçen yılki işçi sayısına ek emekçi almak gerekecek. İşçi sayısı geçen yılın altına düşenler teşviklerden yararlanamayacak.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine tarafından 1 Temmuz’dan sonra istihdamı korumaya ve artırmaya yönelik iki teşvik uygulanacak. Bunlardan birincisi, geçen ay çıkartılan kanunla hayata geçirilen ilave istihdama finansman desteği olacak.

Buna kadar; mart ayında 50’den az işçi çalıştırmış olan minik işletmeler, 1 Temmuz 2021 – 30 Haziran 2022 tarihleri aralarında işe alacakları ya da mart ayında ücretsiz izne çıkartıp da sıradan çalışmaya geçirecekleri her 1 emekçi için halk bankalarından 100 bin liraya dek kredi kullanabilecekler.

Bu işçiler için asgari ücrete karşılık gelen ücretleri üzerinden 12 ay her tarafında ödeyecekleri sigorta primleri kredi faizine mahsup edilecek. Bir işletme maksimum 5 işçi için 500 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. İşçi başına aylık bin 341.56 TL’den toplam 16 bin 98 TL tutarındaki prim kredi faizinden mahsup edilecek.

Normalleşme döneminde işletmelere istihdam için sağlanacak ikinci özendirme ise 2018 yılından beri uygulanmakta olan ek istihdam teşviki olacak. Bu kapsamda, 31 Aralık 2022 tarihine kadar işe alınacak işçiler için minimum ücret üzerinden ödenmesi gereken işçi ve işveren primleri ile gelir vergisi ve damga vergisi 12 ay süreyle alınmayacak. Bu da emekçi başına aylık bin 556 TL destek anlamına geliyor.

İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet bildiren işyerleri için bu şekilde sağlanacak aylık prim ve ödenti teşviki 3 bin 577 TL’ye değin çıkabiliyor. Oniki aylık zaman, işe antre tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük kadınlar, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkekler ve engelliler için 18 ay uygulanıyor.

İşçi çıkartan patron özendirme alamayacak

Her iki teşvikten adet edinmek için yeni işe alınacak işçinin, geçen yıldaki aylık ortalama emekçi sayısına ek olması gerekecek. Diğer bir ifadeyle, emekçi çıkarmış olan işletmeler yeni işçi sayısı geçen yılın üstüne çıkmadıkça teşvikten yararlanamayacaklar.

Keza İşletmenin istihdam teşvikinden yararlanabilmesi için işe alınacak işçinin son üç ayda on günden pozitif sigortalı olarak bir işte çalışmamış olması gerekiyor. bu nedenle 1 Temmuz sonrası iş değiştirenleri işe bölge işletmeler teşvikten yararlanamayacak.

Teşvikten yararlanabilmek için işletmelerin ücret ve prim borcunun bulunmaması, borçları yapılandırdı ise yapılandırma taksitlerini zamanında ödemesi gerekiyor. Pandemi döneminde ödenti ve prim yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan işletmeler bu açıdan da istihdam teşviklerinden yararlanmakta zorlanacaklar.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Isci-cikartan-isveren-tesvik-alamayacak/252971