İspanya'nın en prestijli ödülleri olarak tanıdık ve veliaht Prenses Leonor'a atfen verilen Asturias Prensesi Ödülleri'nde teknik ve bilimsel çalışmalar dalında ödüle Kovid-19 aşısının bulunmasıyla benzer olarak Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Arzu Türeci layık görüldü.

Asturias Prensesi Ödülleri Teknik ve Bilimsel Çalışmalar Jürisi, Kovid-19 aşılarının bulunmasına katkılarından nedeniyle 2021 yılı ödülüne Uğur Şahin (hekim), Özlem Türeci (hekim), Katalin Kariko (biyokimyacı), Drex Weissman (immünolog), Philip Felgner (immünolog), Derrick Rossi (biyolog) ve Sarah Gilbert'in (aşı uzmanı) bedel görüldüğünü açıkladı.

Jüri, bu bilim insanlarına ödülün verilme gerekçesini şu sözlerle duyurdu:

"Çalışmaları, küresel ölçekte sağlığın korunması için temel bilimin öneminin bir örneğidir. Temel araştırmalardaki uzun kariyerleriyle, Kovid-19 salgınıyla savaşmak için etkili aşılar almak gibi reformcu uygulamalara öncülük ettiler. Hem yeni bir teknoloji olan RNA'nın geliştirilmesi keza de adenovirüsler bazlı aşıların üretilmesi, diğer hastalıklara karşı kullanımları için de bir umut yolu açtı."

'Bilimin insanlık için ayrım yaratabileceğinin tanınması açısından kayda değer'

Uğur Şahin, ödülü alması dolayısıyla Asturias Prensesi Vakfı'na yaptığı açıklamada, "Asturias Prensesi Ödülü, bilimin insanlık için bir ayrım yaratabileceğinin çok iyi bir şekilde tanınması açısından kayda değer. Araştırmalarımızın ve çalışmalarınızın bu salgına karşı mücadeleye katkıda bulunabildiği ve böylece çok kişiye takviye edebildiği için çok minnettarım" ifadesini kullandı.

Istek Türeci de "Asturias Prensesi Ödülü'nün sahipleri aralarında yer edinmek bir onurdur. Bilimin esas hedefini yaşamın iyileştirilmesi olarak tanımlayan bu ödülle kıymetli bir büyükelçi olarak görülmekten derin bir iftihar duyuyorum." açıklamasında bulundu.

Ödüller, 8 kategoride veriliyor

İspanya'da 1981'den bu yana verilen ve başlangıçta "Asturias Prensi" adını alan ödüller, şimdiki Kral 6. Felipe'nin babasının yerine 2014'te tahta geçmesiyle veliaht olan büyük kızı Prenses Leonor'a atfen "Asturias Prensesi" adını almıştı.

Toplamda 8 kategoride verilen ödüllere layık görülenlere bir Joan Miro heykelciği, bir diploma, bir rozet ve 50 bin avro veriliyor.

Ödül törenleri geleneksel olarak her yıl ekimde Asturias bölgesinin Oviedo kentindeki Campoamor Tiyatrosu'nda düzenleniyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Ispanya-nin-en-buyuk-bilim-odulu-iki-Turk-bilim-insanina-verildi/252175