İstanbul Ankara arası yolculuk süresini 1,5 saate indirme özelliği olan Sincan Çayırhan İstanbul demiryolu projesinin ÇED raporu tamamlandı. Yapım için başlandı.

Yapımı TCDD tarafından üstlenen Sincan - Çayırhan - İstanbul tren yolu projesi  5 milyar dolara mal olacak. İstanbul ile Ankara arasındaki yolu 1.5 saate indirecek olan demiryolu 3 etap halinde yapılacak. 1. etap Sincan - Adapazarı hattı. 2. etap Adapazarı - İstanbul, 3. etap  Sarıyer - Başakşehir hattı olarak isimlendiriliyor. Toplam 414 kilometre olacak hattın 2. etabı olarak adlandırılan ve yaklaşık 112 kilometrelik Adapazarı - İstanbul hattının raporu tamamlandı.

Yapımı 5 senede tamamlanacak

ÇED’in hazırladığı rapora göre, üçüncü köprü ile bağlantılı olacak hat 6 milyar 760 milyon TL’ye denk geliyor. Tren yolunun hattı Kocaeli’nin Kartepe ilçesinden başlayacak ve İzmit, Derince, Dilovası, Gebze, Tuzla, Pendik, Sultanbeyli, Kartal, Sancaktepe, Maltepe, Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy, Beykoz duraklarından geçerek yapımı devam eden üçüncü Köprü’ye bağlanacak.  İnşaat’ın başlamasıyla birlikte projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

Üçüncü etap

Projenin ikinci etabı için ÇED raporu tamamlanırken 3. Etap, yani Sarıyer ile Başakşehir’i bağlayacak hat için de proje ve raporlama süreçleri  de devam ediyor. Bu hat ise yaklaşık olarak 40 kilometre uzunluğunda olacak. Proje tamamlandığında,  İstanbul -Ankara arasındaki tren yolu yolculuğu’nun 1.5 saate inmesi bekleniyor .  Faaliyette olan 533 kilometrelik Pendik - Ankara hızlı tren hattında yolculuk 4 saat sürüyor. Ankara ile İstanbul’u bağlayacak yeni  tren hattı çift yönlü olarak düzenlenecek. Hızlı tren olarak tasarlanan trenler saatte 350 kilometre hız yapabilecek. Şu anda faaliyette olan hatta ise trenler saatte en fazla 250 kilometre hıza çıkabiliyor. Bununla birlikte yolculara rahat ve hızlı bir yolculuk sunulacak.