İHA'lar ile gözlenen denizi kirletenlere şu ana kadar binlerce Türk Lirası ceza yazıldığını ileten yetkililer, İHA'ların kullanımını günden güne arttırılacağını belirtirken İstanbul'da yapılan bu çalışmanın istanbul gibi uzun bir kıyı şeridi olan şehirde gerekli olduğunu vurguladı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı  Prof. Dr. Fuat Alarçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul sınırları  içerisinde yaklaşık 515 kilometre kıyı şeridi bulunduğu söyledi.
 
Deniz Hizmetleri Müdürlüğünün kıyılarda ve denizde denetim, temizlik  ve atık alım hizmetleri verdiğini belirten Alarçin, "Kıyı, plaj ve deniz yüzeyi  ve Haliç'te temizlik çalışmaları yürütüyoruz. Gemilerden atık alım hizmeti ve  deniz araçlarına yönelik çevre denetimi bizim uhdemizde. Yediemin limanı  işletilmesi ile Haliç'e giriş-çıkış yapacak gemiler için Atatürk ve Galata  köprülerinin açılması hizmetini de yapıyoruz." dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul'da kıyıdan yaklaşık  5 deniz miline kadar olan kısımda gemi kaynaklı deniz kirliliği denetiminin  İstanbul Büyükşehir Belediyesine verildiğini dile getiren Alarçin, şöyle devam  etti:
"Yetkilendirme kapsamında denetim tekneleriyle denizden 24 saat  boyunca ve helikopter ile havadan farklı günlerde denetimler yapılmaktadır.  Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygulamaya aldığı ufak deniz araçlarının  atıklarının dijital ortamda takibini içeren mavi kart sistemiyle ilgili  denetimler 2016 yılı içinde İstanbul'daki marinalara kurduğumuz otomasyon  cihazlarıyla entegre olarak yatlarda atık denetimine başlanmıştır. Önümüzdeki  dönemde yolcu gemileri ve balıkçı tekneleri de dahil olmak üzere tüm deniz  araçları mavi kart sistemi üzerinden ekiplerimiz tarafından denetlenecektir."

3 İHA İLE DENETİM
İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Fuat Alarçin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul'da kıyıdan yaklaşık 5 deniz miline kadar olan kısımda gemi kaynaklı deniz kirliliği denetiminin İBB'ye verildiğini söyledi. Alarçin, 2016 başı itibarıyla deniz kirliliğini önlemek için denetimlerini daha da artırdıklarını vurguladı. Artık denetimlerde insansız hava aracı da kullandıklarını aktaran Alarçin, "2016 yılı başında kullanılmak üzere mevzuattaki adıyla 3 insansız hava aracı (İHA) envanterimize katılmış- tır. Uygun hava koşullarında hem kıyı şeridinden hem de denizde tekne üzerinden kaldırmak suretiyle deniz araç- larından kaynaklanan deniz kirliliği denetiminde pilot uygulama denetimlerimiz her gün yapılmaktadır" dedi.

515 KİLOMETRE KIYI ŞERİDİ
İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Fuat Alarçin, İstanbul sınırları içerisinde yaklaşık 515 kilometre kıyı şeridi bulunduğu söyledi. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nün kıyılarda ve denizde denetim, temizlik ve atık alım hizmetleri verdiğini belirten Alarçin, "Kıyı, plaj ve deniz yüzeyi ve Haliç'te temizlik çalış- maları yürütüyoruz. Gemilerden atık alım hizmeti ve deniz araçlarına yönelik çevre denetimi bizim uhdemizde. Yediemin limanı işletilmesi ile Haliç'e giriş-çıkış yapacak gemiler için Atatürk ve Galata köprülerinin açılması hizmetini de yapıyoruz" dedi.

19 GEMİYE 500 BİN TL CEZA
Alarçin, deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetiminde İHA kullanılmasıyla özellikle petrol türevli sızıntıların erken fark edilerek hem yayılmasının önlendiğini hem de sorumluların hızlıca tespit edildiğini dile getirdi. Alarçin, uygulanan idari cezaların tahsilatlarının yaklaşık yüzde 95'inin gerçekleştiğine dikkati çekerek, "2016 yılında 19 gemiye toplam 500 bin lira ceza uygulanmıştır" dedi