İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, aşılama çalışmalarında istenen düzeye ulaşılamadığını belirterek "Ağustos ortası 20 binli rakamları görürsek şaşırmayın. 4. dalga sonbaharı beklemeyecek" dedi. Tükek, "Yakın gelecekte aşı zorunluluğu, aşı kartı uygulamaları zaruri

Tükek, "Yakın gelecekte aşı zorunluluğu, aşı kartı uygulamaları zaruri olur ve olmalı" ifadesini kullandı.

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının seyrini Özgürlük gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a değerlendirdi.

İsrail, İngiltere ve ABD gibi vatandaşlarının yüzde 50’sinden fazlasını aşılayan ülkelerde bile 4. dalga endişesinin en üstteki noktada olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Kontrolsüz açılım ve Delta varyantının da etkisiyle İngiltere’de son 24 saatte 40 binden pozitif vaka görüldü. Türkiye’de de durum aynı. Vaka sayıları geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 30’luk bir çoğaltma ile 8 binin üzerine çıktı, haftaya 10 bini görürüz. Hele de bayramdan sonraki 2. hafta bu sayılar fırlayacak çünkü sahil kesimlerinden gelen görüntüler hafıza alır gibi değil! Maske değil. Mesafe değil. 2 doz aşılamada istenen rakamlara hemen şimdi ulaşamadık. Ağustos ortası 20 binli rakamları görürsek şaşırmayın. 4. dalga sonbaharı beklemeyecek" dedi.

Tükek, insanların salgına karşı duyarsızlaşma içinde olduğunu kaydederek şunları anlattı:

"Bir kısım hâlâ virüsü yok sayıyor. Bir kısım, ‘Ne olacaksa olsun’ kafasında. Bir kısım aşıya karşısında komplo teorileri içinde. Bu görüş açılarıyla bu maç buradan zorlama döner! 4. dalgaya dürüst hızla gidiyoruz, karamsarlık içerisindeyim. Onca emek umarım boşuna gitmez. Salgını durdurabilmenin çaresi kurallara uymak ve aşı almak. Aşı olanlar hasta olsalar da hastalığı çok hafif atlatıyorlar. Aşı olmayanların ise ayrıca kendileri hem de çevresindekiler büyük riskte. İnsanlar aşıyı reddettikçe yeni varyantlar türüyor. Bu yeni varyantlar aşılı, aşısız hepimizi riske sokuyor. Yakın gelecekte aşı zorunluluğu, aşı kartı uygulamaları kaçınılmaz olur ve olmalı. 1 yıl daha kaybedecek lüksümüz değil."

'Aşı olmayan hastalarım 'Çok pişmanım' diyor'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Yetişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, özellikle tatil beldelerinden gelen kalabalık görüntüleri için "Dehşet" nitelemesinde bulundu. Köksal, şunları kaydetti:

"Vizitem vardı, hemen oradan çıktım. Gelen her hastama ‘Aşı oldunuz mu?’ diye soruyorum. Hastam önemli semptomlar gösteriyor, dedi fakat ‘Olmadım ve inanın fazla pişmanım.’ Daha kötüsü ailesine de bulaştırmış. İyi fakat onlar aşılı. Ona şükrediyor çünkü hafif atlatıyorlar. Bayram sabahı, ‘Umarım bu hatamı canımla ödemem’ diyen bir hasta düşünün. Bu neyi gösteriyor. Aşılanma fazla kayda değer, hastalığa aleyhinde elimizdeki tek tabanca. Şu lahza maskesiz-mesafesiz ve en önemlisi de aşısız veya tek doz aşı ile tatilde, köyünde ya da kalabalıklarda dolaşan halk birkaç hafta içinde ne halde olacaklarını durup, sorgulasınlar. Metrekareye düşen insan sayısı olması gerekenin 5-6 katı. 4. dalga bağıra bağıra ‘Geliyorum!’ diyor. Olgu sayılarına bakın, çoktan geçen haftayı ikiye katladı.

'Eğitim sekteye uğrayacak'

Uzunca bir vakit ‘gürültüsüz’ bir sezon yaşandı. Hepimiz fiziksel olarak zorlandık. Lakin böyle birdenbire ‘şuursuzca’ bir açılmayı da öngörmedik. Birebir şahidim, ne toplu taşımada, ne alışveriş merkezinde ne de restoranda HES kodu soruluyor. İnsanlar masa, sandalye kapma yarışında. Maske, uzaklık sıfır. İşletmeciler ‘Açığımızı bir lahza önce kapayalım’ mantığı ile 4. dalgaya davetiye çıkarıyorlar. Halbuki her işletmenin çoğu kez anons etmesi, yerel yönetimlerin denetlemesi lüzumlu. Bu kalabalıklar tatil sonrası köyüne, şehrine dönecek. Olmayan yere de virüsü taşıyacaklar. Sıkıntılı, dertli ve endişeliyim. Bu gidişle eğitim de ekonomi de büyük sekteye uğrayacak. Eylül ayında okulların açılması planlanıyor... Nasıl olacak? Fakat alınacak bireysel önlemlerle bütün bunlara ‘dur’ çağrıda bulunmak elimizde. Aşılanacağız ve üç K’den kaçınacağız; kapalı, kısıtlı, topluluk ortamlar.'"

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Istanbul-Tip-Fakultesi-Dekani-Prof-Tukek-uyardi-Yakinda-asi-zorunlulugu-ve-asi-karti-uygulamalari-kacinilmaz-olur/253202