Yeşil ekonomi ve bilinçli tüketim, bazı emtia ürünlerine talebi körükleyecek.

Önümüzdeki 20 sene içinde bakır, alüminyum, nikel ve yeşil çeliğin cazibesi artacak. Talep patlaması beklenen tarımsal ürünler aralarında ise nebati proteinler, kakao, kümes hayvanları, süt ürünleri başı çekiyor.

Sürdürülebilirlik, dekarbonizasyon ve dijitalleştirme çabalarının hızlanmasıyla birlikte emtia piyasaları da derin ve süratli değişimlerden geçiyor. Yeşil ekonomiyi hedefleyen teşvikler, bilinçli tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesi gelecek yıllarda emtia talebini şekillendirecek.

Çoğu emtia daha güçlü istek artışı yaşayacak, bazıları ise gözden düşecek. Önümüzdeki 20 yılda emtiada ‘in’ ve ‘out’ listesine bakıldığında metaller tarafında bakır, yeşil çelik; tarım tarafında bitkisel protein, suni et; enerji sektöründe ise hidrojen ‘geleceğin emtiaları’ olarak nitelendirilebilir.

Emtia ürünleri yeşil ekonomiye geçişte merkezi rol oynuyor. Finansal tehlike ve data analizi şirketi Fitch Solutions’a kadar geleneksel emtianın bir kısmı gelecek 20 yılda daha fazla taleple karşılaşırken, bazılarına istek durgunlaşacak, bazılarına ise ciddi şekilde azalacak.

KONUT’ler bakır, nikel ve lityuma yarayacak

Talep artışı beklenen emtia grubunda içinde bakır, nikel, alüminyum, lityum, kobalt, kalay, nadir topraklar, metal hurda ve ‘yeşil çelik’ bulunuyor. Bakır, yeşil ekonomi geliştikçe artan elektrikli araba (KONUT) sektörü için kayda değer bir hammadde. Tekrar bataryalar için kritik önemdeki lityum, kobalt ve nikel kullanımında da manâlı bir büyüme öngörülürken, dijitalleşme süreceğinde kalay ve alüminyum da kayda değer hammaddeler olarak görülüyor. Metal külüstür da, geri dönüşüm ve hurda gerektiren çelik elektrik ark fırınlarının (EAO) kullanımının önümüzdeki 10 sene içinde önemli ölçüde artmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda aydınlık bir talep görünümüne sahip. Önümüzdeki 20 yılda demir cevheri, konvansiyonel çelik, çinko gibi metallere talebin ise sürat kesmesi bekleniyor.

Tavuk, balık ‘in’ sığır eti ‘out’

Tarımsal emtiada nebati protein, yapay et talebinde ciddi çoğalma beklentisi var. Istek patlaması beklenen tarımsal ürünler arasında kümes hayvanları, süt ürünleri, balık ve kabuklu hayvanlar, soya fasulyesi, mısır, kakao, meyve ve sebzeler ve marihuana gibi yeni tarımsal ticaret alanları yer alıyor. Şeker ve sığır etinin talep bazında yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.

‘Düşük karbonlu Hidrojen’ dönemi geliyor

Enerji sektöründe ise petrol başvurusunda azalma bekleniyor, kömürün cazibesini manâlı oranda yitireceği düşünülüyor. Nispeten yeni bir emtia olarak nitelendirilebilecek olan düşük karbonlu hidrojen talebinin ise büyük bir sıçrama göstereceğini söylüyor. Geleneksel bir emtia olmasa da karbon kredileri de geleceğin emtiaları kategorisine dahil ediliyor.

Eski Kalıntı yakıtlardan türetilen hidrojen (gri hidrojen) yakacak olarak yeni olmasa da, mavi hidrojen (doğal gazdan türetilmiş) ve yeşil hidrojen (yenilenebilir enerjiden türetilmiş) ticareti gelişiyor. Özellikle 2020’den bu yanlamasına hidrojen talebi güçlü bir büyüme trendinde. Sektörde yeni birçok projenin hayata geçirilmesi beklenirken, önümüzdeki yıllarda hidrojen üretiminde önemli artışlar öngörülüyor. Fitch Solutions, yeşil hidrojen üretiminin hızlanacağını ve gücün gri hidrojende olduğu pazarda şu lahza yüzde 1 olan payının 2030’da yüzde 10’a yükseleceğini hesaplıyor. Mavi hidrojende ise daha sınırlı çoğalma varsayım ediliyor. Yeşil, yani düşük karbonlu hidrojen sektöründe en önemli pazarlar olarak ABD, Çin, Batı Avrupa ve Kanada öne çıkacak.

Fiyatlarda 6 ayda %13.5 ralli bekleniyor

Fiyatlarda 6 ayda %13.5 ralli bekleniyor Yatırım bankası Goldman Sachs, son 1 yılda yüzde 7 yükselen emtia piyasalarındaki artışların süreceği tahmininde bulunuyor. Banka, emtia piyasalarında önümüzdeki altı ay içinde yüzde 13.5 ralli bekliyor.

Bankanın emtia araştırma ekibi, koronavirüs pandemisi kaynaklı baskılara rağmen, düşük faiz ortamı ve daha kuvvetsiz bir doların yardımıyla fiyatların artmaya devam edeceğini öngörüyor. S&P GSCI Emtia Endeksi son 1 yılda yüzde 96.80 yükselirken, yılbaşından bu yandan yüzde 23.54 artış yaşandı. Petrol talebinin gelecek 6 aylık zaman kapsamında, bugüne kadarki en büyük sıçramayı yapacağını ve jurnal 5.2 milyon varil artma göstereceğini savunan bankaya göre, geçen hafta 77 dolar civarında gezen Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 80 dolara çıkacak.

Goldman, Avrupa'da aşılanmanın hızlanmasını ve seyahat kısıtlamalarının hafifl emesiyle talepte kayda değer bir artma yaşanacağı tahmininde bulunuyor. Mayıs ayında milletlerarası yolculuk kısıtlamalarının hafifl etilmesinin küresel uçak yakıt talebinde günde 1,5 milyon varil iyileşmeye yol açacağı belirtiliyor.

Goldman: Altın 2.000, bakır 11 bin dolar olabilir Banka hem önümüzdeki altı ay baştan başa altın fiyatlarını ons başına 2.000 dolar olarak görüyor ve Bitcoin'in altın ile rekabet etmesi için fazla erken olduğunu düşünüyor.

Amerikan finans kuruluşu hem, az yatırım yapılan arz tarafını mazeret göstererek bakır fiyat tahminini yükselterek 12 aylık bir süre içinde ton başına 11.000 dolar hedefi belirledi. Bankanın açıklamasında, "Bu rekor boyutta ve çabuk yaklaşan talep daralmasının sonucu fiyatların rekora gitmesidir” denildi. Banka keza Çin’in emtia talebinde kayda değer rol oynamaya devam edeceğini söylüyor, ancak gelecek 10 yılda talebin tek büyük lokomotifi olmayacağının da altını çiziyor.

Evrim Minik/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Iste-gelecegin-emtialari Fiyatlarda-6-ayda-ralli-bekleniyor/249937