Suriye’nin Haseke kentine bağlı Şeddadi kasabasında çekim yapan RT ekibi tarafından fark edilen tüneller ve depolar, IŞİD militanlarının kurduğu 'yeraltı dünyası'nı gözler önüne seriyor.

Spurnik'in yaptığı habere göre, militanların yeraltındaki tünel ve depoları, ‘düşman mevzi’lerinin altına patlayıcı yerleştirmek, sığınak inşa etmek ya da yasadışı petrol sevkiyatı gerçekleştirmek amacıyla kullandığı söylendi.

'TÜNELLER HAVA SALDIRILARINDAN KORUNMAK İÇİN YOĞUN BİR ŞEKİLDE KULLANILDI'

"IŞİD, militanların kent etrafında manevra yaparken fark edilmemeleri için çok kapsamlı bir siper şebekesi de tasarladı. RT ekibi, girdikleri her evde bir yeraltı faaliyeti tespit etti" ifadeleri kullanılan haberde, yeraltı tesislerinin hiyerarşik düzene göre kullanıldığı ve ‘çaylak’ olarak görülen yabancı militanların daha korunaksız yapılarda kaldığı söyleniyor.
RT'ye konuşan Demokratik Suriye Güçleri'nden bir yetkili, IŞİD komutanlarına ait bir binanın civarında kazılan bir deponun hava saldırılarından korunmak amacıyla kullanıldığını da dile getirildi.

'IŞİD MİLİTANLARI GECELERİ SIĞINAKLARDA DİNLENİYORLAR'

Yetkili, kasabadaki bir başka evde ise RT ekibine, "Demokratik Suriye Güçleri içeri girdiğinde, IŞİD savaşçıları evlerini terk edip tünellere sığındı. Burası IŞİD'in tahkimatlarından biri. Sürekli buradaki odalardan birine sığınırlardı. Hatta evlerinde değil, sığınaklarda uyurlardı" ifadelerini kullandı.

RT ekibi, evin içinde yüzlerce IŞİD belgeleri, Irak ordusuyla ilgili fotoğraflar ve Suriye hükümeti üyelerine ait fotoğraflar da ele geçirdi. Ayrıca yüzlerce yerel ve yabancı savaşçının adlarını da ele geçirildi.
Irak-Suriye sınırında yer alması ve petrol bölgesi olmasından dolayı büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Şeddadi, Demokratik Suriye Güçleri tarafından IŞİD'den geri alınmıştı.