Ulaştırma ve Altyapılar Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin fotoğrafını öncelikle paylaştı...

Ulaştırma ve Altyapılar Bakanı Adil Karaismailoğlu, NTV canlı yayınında Seda Öğretir'in sorularını yanıtladı. Karaismailoğlu, öncelikle bire bir ölçeğinde Kanal İstanbul devlete ait paylaştı.

Karaismailoğlu, açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Avrasya'nın tam merkezindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı'nda bir kaza oldu, kanal kapandı. Bir günlük maliyeti 9 milyar dolar. Lojistik koridorlar artıyor. Denizden taşımacılığın oranı her sene arıyor. Bugün İstanbul'da tehlikesiz geçmesi gereken gemi sayısı 25 bin, ama biz arkadaşlarımızla birlikte 43 bin gemiyi güvenli olarak geçirmeye çalışıyoruz. bu yıllar baştan başa artacak ve ilerde yetmeyecek. 2050 yılında 78 bin geminin geçmesi bekleniyor."

"5 YILDA BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ"

"Kanal İstanbul projesiyle Türkiye lojistik üstteki olacak. Haziran itibarıyla projemize başlamış olacağız. Bizim 10 yıldan sonra Kanal İstanbul'a ciddi bir şekilde ihtiyacımız olacak. Gemilerin bekleme süreleri uzayacak, bunların umma maliyetleri lojistik maliyetleri düşünüldüğünde Kanal İstanbul'dan vermek daha avantajlı olacak. 5 yılda bitirmeyi planlıyoruz."

"Sazlıdere Barajı İstanbul'un su ihtiyacının 2,9'unu karşılıyor. yapılan barajlarla kayıptan daha pozitif su ihtiyacı yaratılacak. Istikamet üstünde orman alanı bulunmamaktadır."

"İLK KEZ PAYLAŞIYORUZ"

"Bire bir ölçeğinde bir Kanal İstanbul devlete ait başta paylaşıyoruz. Toplam Kanal İstanbul üstünde 6 tane köprü olacak. Kanalın maliyeti 15 milyar dolar, bu ihaleyle daha da aşağıya düşebilir."

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Iste-Kanal-Bakan-ilk-kez-paylasti/250724