Radyo Trafik İzmir ’de “Erişime Dair” programının bu haftaki davetliyi İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Mesul İl Emniyet Müdür Takviyecisi Arif Aysun ’du. Canlı yayında Esra Balkanlı ’nın suallerini cevaplayan Aysun öncelikle 2019 senesinin “Yaya Öncelikli Trafik Seneyi” duyuru edilmesini ve 6 Şubat ’ta “Öncelik Yaşamın, Öncelik Yayanın” sloganıyla Türkiye genelinde başlatılan kampanyayı değerlendirdi. Çalışmaların sene süresince süreceğinin altını çizen Aysun, “Yaya, öncelikle kendi şuurunu oluşturmalı. Sürücünün fark edeceği biçimde yolda yürümeliler. Olmadık yerlerde kendi yaşamlarını riske atacak biçimde bulunmamalılar. Geride vazgeçtiğimiz herkes yaya... Otomobilden indiğimizde biz de yayayız! Trafikte misal olduğunuzda değişiklerinin değişmeye başladığını göreceksiniz. Trafikte önceliğimizi yayalara ya da geçiş üstünlüğü bulunan vasıtalara vermemiz gerekiyor. Trafiği asli bir mevzu olarak görmek ve bu biçimde yaşayabilmek ehemmiyetli.” dedi. 

YAYA VEFATLARI YÜZDE 150 ORANINDA EKSİLDİ

2016 senesinde İzmir ’de 14 vefatlı yaya kazası olduğunu görünce zorunlu temkinleri aldıklarını belirten İl Emniyet Müdür Takviyecisi, “Aldığımız önlemlerin ardından 2018 senesinde 6 yaya kazası alana geldi. Yüzde 150 ’ye yanaşan bir oranda yaya kazalarını eksilttik.” biçiminde konuştu.

“EMELİMİZ KAİDELERE UYULMASINI SAĞLAMAK”

Arif Aysun, trafik teftişlerinde teknolojiden faydalanmanın kendi işlerini basitleştirdiğini ifade ederek, “Drone ile yaptığımız uygulamalarda emel kaide ihlali yapanları tespit etmek değil, kaidelere uyulmasını sağlamak! Emelimiz ceza yazmak değil, tehlikesiz sürüşün sağlanması. Yanılgılar var, bunların giderilmesi için çaba gösteriyoruz. Sürücülerimizin daha ihtiyatlı hareket etmeye başladıklarını görüyoruz.” dedi.

“VEFATLI KAZALARDA EKSİLME VAR”

Türkiye genelinde trafik kazalarında yüzde 6 oranında bir eksilme yaşandığını andırdıran İl Emniyet Müdür Takviyecisi Arif Aysun, “İzmir genelinde yüzde 21 etrafında vefatlı kazalarda eksilme yaşadık. İl Emniyet Müdürümüz Hüseyin Aşkın trafik mevzusunda çok hassas. Personelimiz de zorunlu hassasiyeti gösteriyor. Türkiye ortalamasının çok üzerine çıktık. Daha fazla sahada bulunup daha fazla çalışacağız.” ifadelerini kullandı. 

“SAĞLIK KURUMUNDA VEFATLARIN EKSİLMESİNİ SAĞLADIK”

“Geçtiğimiz senelerde emniyet şeridi 4. şerit olarak kullanılıyordu.” diyen Aysun, “Çalışmalarımız sayesinde bunu eksilttik. Bu da sağlık kurumunda vefatların eksilmesini sağladı. Orada yalnızca ambulansı görünce yol vermek değil, o yolu boş vazgeçmek ehemmiyetli. Emniyet şeridinin var olduğunu her zaman öğrenmeliyiz. Emniyet kemeri kullanımı da üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir mevzu. Arka koltukta emniyet kemeri takmayanların vefat oranı daha fazla. Çocuk koltuğu kullanmak da çok ehemmiyetli!“ diye konuştu.

“RADYO TRAFİK İZMİR İŞİMİZİ BASİTLEŞTİRİYOR”

İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Mesul İl Emniyet Müdür Takviyecisi Arif Aysun son olarak, “İzmir hoş bir şehir. İzmirliler ile beraber olmaktan mutluyuz. Avrupa'da kaidelere daha çok uyuluyor gibi bir yosunu var ama İzmir'de kaidelere uyan sürücülerimizin daha fazla olduğunu görüyoruz. İzmir ’de aynı zamanda bir trafik kültürü oluşuyor. Radyo Trafik İzmir de İzmir'de trafik kültürünün oluşması mevzusunda bizim işimizi basitleştiriyor. Yayıncılık dışında bir gönüllü harekette bulunuyorsunuz.” söylemesinde bulundu.

: Hakan Taşyaran / Radyo Trafik İzmir

Radyo Trafik İzmir ’i Takip Edin
İnternetten dinlemek için: http://radyotrafik.com/izmir
Twitter/radyotrafik35
Facebook/radyotrafikizmir
Instagram/radyotrafikizmir