Jeff Bezos, 2020 yılında 10 milyar dolar bedel hisse sattıktan sonradan bu sene birincil kere 2,5 milyar dolarlık hisse satışında bulundu.

Jeff Bezos, 2,5 milyar dolarlık Amazon hissesi satarak uzay ve havacılık şirketini fonlamayı planlıyor.

ABD'deki anapara piyasaları düzenleyicisi SEC’in açıklamasına tarafından, Bezos daha evvelden düzenlenmiş bir plan kapsamında bu hafta 739 bin civarında hisse sattı. Öteki bir açıklamada ise Bezos'un 2 milyon değin hisse satmayı planladığı belirtiliyor.

Amazon, 1997 yılında halka arz edildikten sonraki 15 yılda, Bezos hisselerinin beşte birini neredeyse 2 milyar dolara satmıştı. Son yıllarda hisse fiyatlarında yaşanan artışla beraber Bezos artık ufak miktarlar satarak milyar dolarlar elde edebiliyor.

Bloomberg'in haberine göre Amazon hisseleri, 2020 yılında yüzde 76 yükseldikten sonra bu yıl çok eksik değişiklik gösterdi. Bezos'un hisse satışının ardından yatan sebep ise uzay ve havacılık araştırmaları için kurduğu Blue Origin şirketine fon sağlamak.

Blue Origin, çarşamba günü ilk insanlı uzay yolculuğunu 20 Temmuz’da olacağını açıkladı ve roketteki koltuklardan birinin açık artırma aracılığıyla satışa çıkarılacağını duyurdu.

Amazon'un kurucusu 2017'de gerçekleştirilen bir uzay konferansında, Blue Origin'i finanse etmek için her sene 1 milyar dolarlık hisse satacağını belirtmişti.

Bezos, "Dünya'yı Mahvettik, Ben de Uzaya Yatırım Yaptım" demişti

Meşhur girişimci, “Bu gezegen için, gelecek nesillerin dinamizmi için kayda değer olduğunu düşünüyorum. Bu benim son derece önemsediğim ve bütün hayatım baştan başa düşündüğüm bir şey” açıklamasında bulunmuştu.  

Bezos, insanlığın geleceği olması için uzay teknolojilerinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek,  “Sağlam bir uygarlığa sahip olmaya sürdürmek istiyorsak biz halk müziği uzaya gitmek zorundayız. Popülasyon olarak genişledik ve dünya izafi olarak minik kalıyor. Etkilerini iklim değişikliği, kirlilik ve ağır sanayide görüyoruz. Bu gezegeni mahvetme sürecindeyiz. Bu gezegeni korumak zorundayız.” dedi.

Gelecekte komplike ve baskı üretilen mikroişlemci gibi cihazların maliyetlerinin düşebileceğini söyleyen Bezos, bu nedenle fabrikaların uzaya taşınabileceğini belirtti. yine de bu hayalin gerçekleşmesinin yüzlerce yıl sürebileceğini gösteren Bezos, bu durumda insanların nerede yaşayacaklarını seçim şansları olacağını belirtiyor. 

Bu seyahatleri mümkün hale getirmeyi amaçlayan Blue Origin’in ilk arabulucu New Shepherd’in testlerinin başladığını bildiren Jeff Bezos, amaçlarını yakın zamanda insanları kısa süreli uzay seyahatlerine götürebilmek olarak açıkladı. 

Bezos, çocukluğundaki Ay’a inişlerden çok etkilendiğini söyledi. Blue Origin, 2000 yılında kuruldu. Bezos, her sene 1 milyar dolarlık hisse satıp gelirini firmaya aktarıyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Jeff-Bezos-neden-2-5-Milyar-Dolarlik-hisse-satti/250043