İzin, askerlik ve istirahat gibi nedenlerle çalışmayan işçilerin yerine 'joker işçi' olarak çalışan kişinin kadro talebi, Kamu Denetçiliği Kurumu göre haklı bulundu.

Halk Denetçiliği Kurumu (KDK), Aile, Egzersiz ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde taşeron işyeri üzerinden 'joker emekçi' olarak çalışan ve aralıksız kadroya aşmak için açtığı davayı kazanmasına rağmen kadroya alınmayan başvurucuyu haklı buldu.

KDK'nin kararına kadar, askerlik, izin, istirahat gibi haller nedeniyle çalıştırılamayan işçilerin yerine idarelerde hizmetlerin aksamaması için istihdam edilen ikame işçi, öteki adıyla 'joker emekçi' olarak görevlendirilen kişi, sürekli emekçi kadrosuna aşmak için çalıştığı kuruma başvurdu.

İşçinin talebi, taşeron işçilerin 4 Aralık 2017'den itibaren kadroya geçirilmesine ilişkin yasal düzenleme kapsamında olmadığı, anılan tarihte çalışmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Davayı kazandı fakat işe alınmadı

Bu karara karşısında dava açan emekçi, davayı kazandı, kararın kesinleşmesinin ardından her yerde kurumuna başvurdu ancak talebi dikkate alınmadı.

Bunun üzerine emekçi, 'Aile, Egzersiz ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde aralıksız emekçi kadrosuna alınıp işe başlatılması ve mağduriyetinin giderilmesi' istemiyle KDK'ye şikayette bulundu.

Şikayeti değerlendiren KDK, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne konuyla ilgili nasihat kararı verilmesini kararlaştırdı.

KDK'nin kararında, başvurucunun talebinin mahkeme kararı ile kesinleştiği, idarenin mahkeme kararlarına adapte etmek zorunda olduğu ve duruşma kararlarını hiçbir surette değiştiremeyeceği vurgulandı.

İdarenin mahkeme kararlarının yerine getirilmesini geciktiremeyeceğinin de Anayasal bir kural olarak öngörüldüğü kayıtlı kararda, emekçi kadrosuna geçiş başvurusunun, 4 Aralık 2017'de çalışmadığı gerekçesiyle reddi yönünde tesis edilen işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı kaydedildi.

Başvurucuyu haklı bulan KDK, aralıksız işçi kadrosuna geçiş için gerekli diğer şartları da sağlaması halinde başvurucunun işlemlerinin tamamlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne tavsiye kararı gönderilmesine hükmetti.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/-Joker-isci-icin-kadro-karari Davayi-kazandi-ancak-ise-alinmadi/253266