KGM'den yapılan söylemede, karlı ve buzlu yolları kullanan yurttaşlara ihtarlarda bulunuldu.

Karla çabanın tüm ülkelerde aynı usul ve tekniklerle yürütüldüğü ifade edilen söylemede, yollara trafik hacmi ve öncelik sıralamasına göre müdahale edildiği, öncelikle trafik akışının sağlanmaya çalışıldığı belirtildi.

Söylemede, yolu genişletme ve tamamen arınma çalışmalarının, trafik akışı sağlandıktan sonra yapıldığına işaret edilerek, yağış anında veya hemen sonrasında yolların tamamen siyah olmasının beklenmemesi gerektiği vurgulandı.

Dünyanın hiçbir yerinde kış koşullarında yolların tamamen siyah olmasına müteveccih karla çaba çalışması yapılmadığı, yolun buzlu ve kaygan olmasının hava şartlarından kaynaklanan natürel bir hadise olduğu ifade edildi.

Ülke genelinde 67 bin kmde hizmet veren KGM gibi hizmet alanı çok geniş kuruluşların ani hava başkalaşımlarından kaynaklanan buzlanmaya, aynı anda ve her kesimde müdahale edebilmesinin her zaman muhtemel olmadığına işaret edilerek, yolda kar yağışı ve tipi sebebiyle görüş mesafesinin düşmesi gidişatında, trafik güvenliği, kazaların önlenmesi, can ve mülk güvenliği açısından yolların geçici vakitle trafiğe kapatıldığı bildirildi.

'KAPATILAN YOLA NETLİKLE GİRİLMEMELİ'

Kara yolu takımlarının tam mücadelelerine karşın şiddetli tipi, yolda kalan taşıtlar gibi sebeplerle kara yolunun trafiğe açılmasının gecikebileceği belirtilerek, "Kar ve tipinin yoğun olduğu şartlarda, yol kullanıcıları ve kara yolu takımlarının can güvenliği açısından seyahatte ısrarcı olunmamalı ve kapatılan yola netlikle girilmemelidir." ifadesi kullanıldı.

Yol sathına atılan tuzun, sıcaklık eksi 9 santigrat derecenin altına düştüğünde kar ve buzla çaba açısından eksik kaldığı vurgulanarak, daha düşük sıcaklıklarda fazla tuz kullanımının da yola hasardan başka bir tesirinin bulunmadığı belirtildi.

Kış şartlarında yapılan seyahatlerde, yol rotasında bölgesel olarak hava ve yol şartlarının süratli değişkenlik gösterebileceği düşünülerek temkinli davranılması gerektiği vurgulanan söylemede, şunlar kaydolundu:

"Yolda kalan araçların çekilmesi, Karayolları Genel Müdürlüğünün mesullüğünde bulunmadığı gibi karla çaba vasıtalarında taşıt sürükleme teçhizatı da bulunmamaktadır. Ayrıca, bu taşıtlar sürükleme işini yapacak efor ve ekipmana sahip değildir. Bu sebeple araçların çekilmesi için ısrarcı olunmamalıdır."

SÜRÜCÜLERİN ALMASI GEREKEN TEMKİNLER

Kış koşullarına uygun olmayan taşıtlarla yola çıkılmaması gerektiğine işaret edilen söylemede, taşıtlara kış lastiği takılması ve emniyet kemerinin ilgisizlik edilmemesi istendi.

Söylemede, kışın seyahate çıkmadan evvel rotadaki yol ve hava vaziyetiyle alakalı bilgi alınması gerektiği belirtilerek, "Taşıtta kesinlikle zincir, sürükleme halatı ve takoz bulundurulmalıdır. Negatif gidişatlar düşünülerek araçların yakıtları dolu yakalanmalı, yedek yiyecek ve kış şartlarına uygun elbiseler bulundurulmalıdır. Fazla yağış alan bölgelerde ani heyelan ve çökme hadiselerine karşı dikkatli olunmalıdır." ifadesine yer verildi.

Karla çaba vasıtalarının, tipi sebebiyle kapanan veya kayarak yolu kapatan taşıtlara erişebilmeleri için sürücülerin özellikle sol şeridi boş vazgeçmeleri gerektiği bildirilen söylemede, şunlar kaydolundu:

"Kar ve buzla çaba vasıtaları görüldüğü zaman fazla yanaşılmamalı ve sollama yapılmamalıdır. Zira önünüzdeki yolda kar arınılmamış olabilir ve yola serpilmekte olan tuz veya agrega taşıtınıza hasar verebilir. Özellikle rampalarda tır olarak deyim edilen ağır vasıtaların kayarak yolu kapatmalarına sıkça tesadüfülmektedir. Bu gidişatı 'Kara yollarında karla değil, tırla çaba ediyoruz.' diye özetlemekteyiz."

Söylemede, sürücülerin, kış şartlarında vasıtalarının süratini ve yükünü, görüş, yol ve hava gidişatına göre ayarlaması, taşıt takip mesafesini artırması, trafik işaret ve işaretçilerine uyması, şerit ihlali yapmaması, buzlanma olan kesimlerde çok daha temkinli ve dikkatli olması, hava, yol, taşıt ve psikolojik gidişatları dikkate alarak, bitkin ve uykusuz yola çıkmaması gerektiği belirtildi. Anadolu Ajansı