Kartal'da, patlama sonrası 8 katlı bir binada çökme alana geldi. Orhantepe Semti Bankalar Sokağı Sema Cadde üzerinde bulunan 8 katlı binada henüz bilinmez bir sebeple patlama alana geldi. Saat 16.00 sıralarında alana gelen patlamanın ardından bina çöktü.

TAKIMLAR SÜREKLİ ÇAĞRI YAPIYOR

Hadise yerine çok rakamda polis, itfaiye ve sıhhat takımları sevk edildi. Kısa müddette hadise yerine gelen itfaiye takımlarını enkazda arama çalışmalarına başladı. İtfaiye takımları, enkaz etrafında sürekli çağrı yapıyor. Etraftaki yurttaşlar da itfaiye takımlarına çalışmalarında dayanak ediyor. Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak hadise yerine akın etti.

Caddede elektrik ve natürel gaz kesintisi yapılırken, hadise yeri aydınlatıldı. Polis, caddeye güvenlik şeridi sürüklerken, sivil giriş çıkışlarına izin verilmiyor.

Öte yandan, ambulanslar bölgede hazır bekletiliyor.

2 BİREY YAŞAMINI KAYBETTİ, 7 BİREY YARALI KURTARILDI

İstanbul Valiliği, Kartal'da binanın çökmesi neticeyi 2 şahsın yaşamını kaybettiğini, 7 şahsın yaralı kurtarıldığını bildirdi. Hadise yerinden geçen bireylerin de hafif biçimde yaralandığı bilindi.

kartal-

İSTABUL VALİSİ'NDEN YENİ SÖYLEME

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken 8 katlı binayla alakalı yeni bir söyleme yaptı. 2 şahsın yaşamını kaybettiği vakayla alakalı Yerlikaya, "9 yaşında bir çocukla temas halindeyiz, onu enkazın altından çıkaracağız. Muhammet Alemdar'ımız, 9 yaşında, kendisiyle kesintisiz görüşüyoruz. Dua edelim, onu oradan sıhhatle allahın izniyle kurtaracağız. Şimdiye kadar 7 birey yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan birinin gidişatı ağır" dedi.

SAĞLIK KURUMULARA AKIN ETTİLER

Kartal'da çöken binanın ardından yurttaşlar yakınlarını bulmak için sağlık kurumulara koştu.

Kartal'da 8 katlı binanın çökmesinin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bina içerisinde yakınları bulunanlar ise etraftaki sağlık kurumulara koştu. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bir acil birimi, enkazdan çıkan yaralıları rehabilitasyon etmek üzere boşaltıldı. Sağlık Kurumunun acil girişindeki büyük bir kalabalık ise gelen ambulanslar içerisinde yakınlarını aradı.

Yaralılar arasında tanıdıklarını görmeye çalışan yurttaşların yeisli bekleyişi sürüyor.

galeri-manset

ÇÖKME ANI KAMERADA

Binanın çökme anı bir güvenlik kamerası tarafından kaydolundu. Görüntülerde, 7 katlı, 14 daireli binanın çöktüğü sırada yoldan geçenlerin panik halde kaçışı yer alıyor.

BİNALİ YILDIRIM'DAN SÖYLEME: ENKAZ ALTINDAKİ 4 YURTTAŞLA TEMAS HEYETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve İstanbul Megakent Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kartal'daki bina çökmesine ait, "Allah böyle afetleri ve acıları bir daha yaşatmasın. Bu hadise bize şunu gösteriyor. Emniyet her şeyden daha ehemmiyetli. Fazla iştah suratından kaidelere kurallara, fennine, tekniğine uymadan 'Aman bir şey olmaz. Benim esasım sağlam, demirim fazla.' gibi düşüncelerle yapılmış binanın üzerine hiçbir temkin almadan ilaveler yaparsanız büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor." dedi.

Yıldırım, Kartal Cevizli Semti Bankalar Sokağı Sema Cadde'ta çöken 7 katlı binanın enkazında analizlerde bulundu.

Yetkililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilerin suallerini cevaplayan Yıldırım, binanın bilinmez bir sebeple çöktüğünü dile getirerek, "Valimizin hadise yerine hemen intikaliyle birlikte, lüzumlu temkinler alınmış. İtfaiye Daire Başkanlığı koordinasyonunda AFAD takımları başta olmak üzere kurtarma çalışmalarına başlanmıştır." diye konuştu.

Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın verdiği bilgilere göre 6 şahsın yaralı olarak kurtarıldığını, 2 bireyin de yaşamını kaybettiğini söyledi.

binaliyildirim

Zamana karşı yarışarak büyük bir fedakarlıkla çalışıldığını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Az evvel bana verilen bilgiye göre 4 yurttaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için dostlarımız inanılmaz mücadele içerisinde. Çok üzücü bir hadise ama şu anda 'Bu neden ve nasıl çöktü?' biçiminde bir sorunla uğraşmak yerine bir an evvel içeride olabilecek yurttaşlarımızı sağ salim çıkarabilmenin çabayı içerisinde dostlar. Tabiatıyla hem yönetimsel hem adli soruşturmalar eş zamanlı olarak başlamış vaziyette. Netice ortaya çıkacaktır. Bir defa daha burada büyük trajediyi yaşayan yurttaşlarımızdan kurtulanlara geçmiş olsun diyorum. Yaşamını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Dileğimiz, duamız odur ki içeride bulunması olası yurttaşlarımız, hemşehrilerimiz sağ salim çıkarılabilsin. Onun için burada yaşayan veya yaşamayan basın üyeleri de dahil herkesin bu çalışmaları basitleştirecek, oradaki dostlarımızın inanılmaz mücadelelerine hasar vermeyecek biçimde mesul davranmaları icap ediyor."

Yıldırım, İçişleri Bakanlığı'nın lüzumlu emniyet ihtiyatlarını aldığını, Etraf ve Kentçilik Bakanlığı'nın da mevzuyu teknik istikametleriyle tahlile başladığını kaydoldu.

"Olası ki bitişik bina da bu çökme esnasında hasar görmüş olabilir, tedbiren oradaki yurttaşlarımız boşaltılıp daha emniyetli bir yere getirilmiş vaziyette." diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Allah böyle afetleri ve acıları bir daha yaşatmasın. Bu hadise bize şunu gösteriyor. Emniyet her şeyden daha ehemmiyetli. Fazla iştah suratından kaidelere, kurallara, fennine, tekniğine uymadan 'Aman bir şey olmaz. Benim esasım sağlam, demirim fazla.' gibi düşüncelerle yapılmış binanın üzerine hiçbir temkin almadan ilaveler yaparsanız büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor. Bugün İstanbul'un zelzeleden kaçınmaya müteveccih çok ehemmiyetli bir meseleyi olduğunu öğreniyoruz. Acil, en az 30 bin yapının zelzelesel mutasyona gereksinimi var. Tam bu mevzuları Etraf ve Kentçilik Bakanımız, belediyemiz ve öteki müesseselerimiz yakından takip ediyor."

MÜESSESE VE SOYLU DA HADİSE YERİNE GELDİ

Şu an göçük altında kalan yurttaşların yaşamlarının mevzubahisi olduğunu ifade eden Etraf ve Kentçilik Bakanı Murat Müessese , şunları söyledi:

"Tam Bakanlığımızın alakalı üniteleri buradalar, Valiliğimiz koordinasyonunda çalışmayı yürütüyorlar. Önceliğimiz yurttaşlarımı göçük altından çıkarmak. Yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. Emniyet emeliyle 2 binayı boşalttık. Etraf ve Kentçilik Bakanlığımızın alakalı üniteleri hadisenin tespitlerini yapacaklar ama önceliğimiz göçük altındaki yurttaşlarımızın yaşamını kurtarmak. Türk ulusunun başı sağ olsun. Geçmiş olsun."

"Türkiye Elektrik Kurumu ÇABAMIZ GÖÇÜK ALTINDAKİ YURTTAŞLARIMIZI SALİMEN ÇIKARABİLMEKTİR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise ölüm edenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın birer saat arayla hadisenin gelişimi hakkında medyayı bilgilendirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İlk dakikadan itibaren İstanbul'daki tam dostlarımız, hem AFAD olsun Sayın Valimizin başkanlığında, hem Etraf ve Kentçilik üniteleri, hem emniyetimiz olsun, jandarmamız herkes öteki ortam şehirlerden de lüzumlu desteklerle gelen arama kurtarma takımlarıyla beraber de lüzumlu müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz. Elbette ki bu hadiselerden de çıkaracağımız, adım atmamız gereken adımları halk olarak, ülke olarak hep beraber atmaya çalışacağız. Şu andaki türkiye elektrik kurumu çabamız ve türkiye elektrik kurumu hedefimiz göçük altındaki yurttaşlarımızı allahın izniyle salimen çıkarabilmektir. Hem ailelerine geçmiş olsun diyorum hem ülkemize geçmiş olsun diyorum."

Yıldırım, Soylu, Müessese, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Megakent Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, enkazda analizlerde bulunduktan sonra Küçükalioğlu Sosyal Destekleşme ve Kültür Vakfı'na geçerek, burada devrilen binada yakınları olan yurttaşlarla görüştü.

VALİ YERLİKAYA: ÇÖKEN BİNANIN 3 KATI FİRARİ, İSKANI YOK, ATÖLYE DE RUHSATSIZ

İİstanbul Valisi Ali Yerlikaya, çöken binanın enkazında analizlerde bulundu. Burada basın üyelerine söyleme yapan Yerlikaya, 18 numaradaki apartmanın saat 16.00 ortamında devrildiğini kaydoldu.

Bu hadisenin kendilerini derinden üzdüğünü dile getiren Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Öncelikle ilçemize, semtimize, tüm İstanbulumuza geçmiş olsun diyoruz. Bu enkazın altındaki yaralılarımıza erişmek için arama kurtarma takımlarımız çalışıyor. Bu üzücü hadise olur olmaz 3 dakika içerisinde ambulanslarımız 112 acil emirden, büyükşehirimizden itfaiyelerimiz, arama kurtarma, aynı zamanda AFAD takımlarımız buraya geldi. Bir yaralımız daha çıkıyor. Arama kurtarma çalışması çok kıymetli bir iş. Burada biz komşularımızın, semtlilerimizin buradaki arama kurtarma çalışmasının suskun etrafta, sağlıklı etrafta, erişilebilir bir etrafta olması için bize destekçi olması gerekli. Emniyetimiz, zabıtamız bu alanında arama kurtarma vasıtalarına ve özellikle ambulansların erişmesi için mücadele sarf ediyor. Biz bu müddete kadar kesintisiz hadise yerine gelen hemşehrilerimiz ki, onlar da bizim gibi sizler gibi çok üzülüyor, onlardan destekçi olmalarını istiyoruz. Bu mevzuda polisimize ve zabıtamıza güçlük çıkarmamalarını istirham ediyoruz. Sizler aracılığıyla tekerrür hemşehrilerimden bunu rica ediyorum."

Yerlikaya, havanın kararmasının ardından enkaz bölgesinin aydınlatılacağını dile getirerek, arama ve kurtarma bitirilinceye kadar çalışmaların aralıksız süreceğini kaydoldu.

"Duamız enkaz altında olan kardeşlerimize. Allahın İzniyle onları sıhhatli, sağlıklı bir biçimde bu enkaz altından en kısa zamanda çıkarmak en büyük beklentimiz ve duamız" diyen Yerlikaya, gazetecilerin "binanın zararlı olduğu, bu sebeple çökme yaşandığının söylendiği, binada kaç şahsın bulunduğu" biçimindeki sualleri üzerine, şunları kaydoldu:

"Adrese dayalı popülasyon sisteminde buranın taban artı 7, 14 daire olduğu ve 43 yurttaşın kayıtlı olduğunu az evvel kaymakamımız bana talep etti. Bildiğimiz bilgi bu. Aynı biçimde Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürü'yle de az evvel görüştüm. Onlar bana doküman da verdiler. Buranın 1992 senesinden ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat firari yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler."

"HADİSENİN SEBEBİ ARAŞTIRILIYOR"

Patlama iddialarına ait de Yerlikaya, hadisenin neden kaynaklandığının incelendiğini belirterek, "İtfaiye dairesi, enkazla alakalı arama kurtarma, Etraf ve Kentçilik Şehir Müdürümüz ve tam mühendisler burada. Hadise daha çok sıcak. Şu anda odaklandığımız bir mevzu var, can. Onları bir an evvel oradan almamız gerekli" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, enkazın altında kaç birey bulunduğuna ait muhtelif sayıların olduğunu ifade ederek, şu anda sayı belirtmesinin doğru olmayacağını, bunu netleştirince kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.

Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürü'nün söylediğine göre, binanın taban katında yer alan tekstil atölyesinin şirket ruhsatı olmadığını belirten Yerlikaya, "Dakikalar, saniyeler bizim için çok ehemmiyetli. Oradakiler belki bizim sesimizin çoğunu dinliyor. Onlara erişmek için gelin bu alanı tehlikesiz, sağlıklı, teknolojiye uygun bir arama kurtarma atmosferi haline getirelim" diye konuştu.

Öte yandan Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı söylemede, "Arama kurtarma çalışmalarımızda suskunluk çok ehemmiyetli. Kıymetli yurttaşlarımız lütfen hadise yerini boşaltalım. Suskunluğa gereksinimimiz var. Tüm arama kurtarma takımlarımızla beraber duyarlılığınızı ve yardımınızı bekliyoruz" çağrısında bulundu.

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI'NDAN SÖYLEME: 14 DAİREDE, 43 BİREY YAŞIYOR

İstanbul Megakent Belediyesi'nden yapılan söylemede, "Kartal Orhantepe Semti Sema Cadde'ta alana gelen bina çökmesine İBB itfaiyesi Kartal, Maltepe, Pendik, Kayışdağı, Kadıköy, Yakacık, Bakkalköy, Sultanbeyli, Şişli 26 taşıt, 86 personelle müdahale etmektedir." denildi.

Bazı yurttaşlar, bina hakkında tahrip kararı olduğunu da iddia etmişti. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, binayla alakalı bir tahrip kararı olmadığını söyledi. Öz, "Kayıtlara göre, 14 dairede 43 birey yaşıyor." dedi.

20190206_2_34783149_41394140_Web

CEVİZLİ MUHTARI: PATLAMA YOK, BİNA KENDİLİĞİNDENE ÇÖKTÜ

NTV canlı yayınına telefonla bağlanan Cevizli Semti Muhtarı Memiş Dikilitaş vakayla alakalı bilgi verdi.

Binada 24 daire olduğunu söyleyen Dikilitaş, şunları kaydoldu:

"Binanın altındaki bodrum katında 15-20 çalışanı olan bir tekstil atölyesi var. Bütün sıhhatli bilgi alamadık. 24 dairede de oturanlar var. Kaç birey yaşadığını öğrenmiyorum. Cevizli-Orhantepe hudut olduğu için kesin bilgimiz yok. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Patlama yok, binanın kendiliğindene çöktüğü söyleniyor. Binanın çok daha önceki bina olduğu söyleniyor."

Orhantepe Semti Muhtarı Zeki Dağ ise yaptığı söylemede, 7 katlı binada 14 daire olduğunu, takribî 27-30 şahsın binada yaşadığını söyledi.

Dağ, binada oturanların yakınlara göre enkaz altına 15 ortamında kişinini bulunduğunu ifade ederek, altta bulunan konfeksiyon atölyenin ise boş olduğunu dile getirdi.

BİNANIN YIKILMADAN EVVELKİ FOTOĞRAFI

maltepe-cevizli-bina-cokme

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kartal ’da 8 katlı binanın çökmesine ait soruşturma başlattı. Bir Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek hadise yerinde analizlere başladı.

Kartal ’da 8 katlı binanın çökmesine ait savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Mevzuya ait yapılan yazılı söylemede, Kartal Orhantepe Semti Bankalar Sokağı Sema Cadde üzerinde bulunan 8 katlı binanın çöktüğünün bilinmesi üzerine şipşak soruşturma başlatıldığı belirtildi. Söylemede, “Cumhuriyet Başsavcılığınca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek hadise yerine gelmiş olup, vakayla alakalı lüzumlu analiz ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna ve tüm basın/yayın kuruluşlarına hürmetle duyurulur” denildi.

YAYIN YASAĞI GELDİ

İstanbul Anadolu Barış Ceza Egemenliği, Kartal'da binanın çökmesiyle alakalı yayın yasağı kararı verdi.

BİNA TEHLİKELİ KATEGORİDE DEĞİL

Etraf ve Kentçilik Bakanlığı'nın kaynaklarına göre çöken binanın tehlikeli kategoride olmadığı kaydolundu. Binanın bulunduğu alanın da kentsel değişim alanı olmadığı bildirildi.

KADİN

YARALILARIN ADLARI EMİN OLDU

Öte yandan İstanbul Valiliği, enkazdan çıkarılan yaralıların kimliğini kamuoyu ile paylaştı. İstanbul Valiliği'nden yapılan söyleme şöyle:

Kartal ilçemiz Orhantepe Semti Bankalar Sokağı Sema Caddede bugün saat 15.59 da alana gelen binanın çökmesi hadiseyi arama kurtarma faaliyetlerimiz devamlı devam etmektedir.

Enkazdan şu ana kadar 11 ağır olmak üzere 7 yurttaşımız yaralı olarak kurtarılmış, 2 yurttaşımız da ne yazık ki yaşamını kaybetmiştir. Yaralı yurttaşlarımızın rehabilitasyonları sevk edildikleri sağlık kurumularımızda devam ediyor.

Kimliğini tespit edilen yaralı yurttaşlarımız;

1- Hilal Tuana Alemdar 13 yaşında, genel gidişatı iyi, Bezmialem Dragos Hastanesi

2- Halil İbrahim Alemdar 23 yaşında, genel gidişatı iyi, Kartal EAH

3- Adem Alemdar 47 yaşında, operasyon oldu, yoğun bakımda, Kartal EAH

4- Safiye Alemdar 44 yaşında, operasyonda, Kartal EAH

5- Adaletliye Oral 77 yaşında, genel gidişatı iyi, Kartal EAH

6- Nazan Tekgöz 37 yaşında, genel gidişatı iyi, Kartal EAH

7- Güler Yılmaz 56 yaşında, genel gidişatı iyi, Kartal EAH

Yaşamını kaybeden yurttaşımızın kimlik tespit çalışmaları devam ediyor.

Başta AFAD Arama Kurtarma Birliklerimiz olmak üzere enkaz kaldırma çalışmalarında misyon yapan takımlarımız büyük bir çabayla çalışıyor.

Bu elim vakada yaşamını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Kamuoyuna hürmetle duyurulur.

AJANSLAR