İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Etraf ve Kentçilik Bakanı Murat Müessese, Kartal'da çöken binayla alakalı söylemelerde bulundu.

BAKAN SOYLU: 21 CANSIZ BEDEN ÇIKARDIK

Bakan Soylu, "Binanın enkazında 35 şahıs vardı, 14 yaralı, 21 cansız beden çıkardık. Ancak çalışmalar her olasılığa karşı titizlikle devam ediyor. Enkaz bölgesini arınana kadar çalışmalar devam edecek. Burada kim yanılgılıysa gereği yapılacaktır." dedi.

"BÖLGEDEKİ 10 BİNAYI BOŞALTTIK"

Etraf ve Kentçilik Bakanı Murat Müessese yaptığı söylemede devrilen binanın deniz kumuyla yapıldığını aktardı ve şunları söyledi:

"Devrilen binamız kırmızı ile işaretli binamız. Bu alanda 131 bağımsız kısım var. Mevcut binamızda da 14 ev, 3 ticari birimimiz var. Bu adada mevcutta mevcutta imar tasarısına göre yapılaşma alanı 8390 metrekare iken fiili inşaat alanı bunun çok daha üzerinde. Bu ayrıntıları bina bina vereceğiz. Ruhsatın haricinde katlar mevcut.

Çevredeki 10 binayı boşalttık. Yurttaşlarımızı mağdur etmeyecek biçimde süreci yürütüyoruz. Devrilen binamızı araştıracak olursak; aldığımız numuneler neticesinde bu binamız klasikte taban artı 5 kat ruhsatlı projesi. Ancak yerinde taban artı 7 kat olarak yapılmış. Kullanılan beton; C3 - C10 arasında beton niteliği çıkıyor.
Şu an bu binanın yine üretimindeki betonun C30 olması gerekiyor. Ve aldığımız; gözle de görülen beton sınıfını araştırdığımızda; deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü demirin kullanılmadığı bir sabit vaziyeti mevzubahisi. Hem beton dayanımı hem de çelik-sürükleme dayanımı oldukça düşük bir binamız.

YURTTAŞLARA ÇAĞRI: BAKANLIĞIMIZA MÜRACAAT ETİN

Şuradan sizin aracılığınızla şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bölgede ne kadar tehlikeli bina var ise yurttaşımız tehlikeli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız fiyatsız süratli biçimde yapacak. Bu tehlikeli binaların tespitinin yapılmasına müteakip de burada kentsel değişim anlamında yapılması gereken projeyi de alakalı bakanlıklarımız hep beraber bu süreci idareyeceğiz. Artık mühendislik, mimarlık hizmeti almış sağlam binalarda oturmamız gerektiğini de hepimizin öğrenmesi gerekiyor."