Koç Holding, 2021 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 57,3 milyar TL gelir elde ederken, 2,6 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi.

Koç Holding, 2021 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 57,3 milyar TL kazanç elde ederken, 2,6 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdi.

2021 yılı ilk çeyrek mali sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Pandemi ile mücadelede bir yılı geride bırakırken, salgının küresel çaptaki etkilerini çoğu alanda hissetmeye devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz bu engebeli sürece rağmen 2021’in ilk çeyreğinde başarılı sonuçlar elde ettik. Koç Topluluğu olarak egzersiz arkadaşlarımızın üstün gayretleri, çevik yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengelenmiş portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız, esnek miktar zincirimiz, dijital yetkinliklerimiz ve çevresel, sosyal ve kurumsal idare performansımızla üretmeye ve layık yaratmaya devam ediyoruz” dedi. 

Levent Çakıroğlu: “2021 yılına bütün sektörlerde enerjik bir başlangıç yaptık.” 

Topluluk olarak faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerde 2021 yılına enerjik bir antre yaptıklarının altını çizen Levent Çakıroğlu: “Belirsizliklerin hâkim olduğu 2020 yılında pekiştirdiğimiz kuvvetli konumumuzu 2021 yılının birincil çeyreğinde de sürdürdük. Yılın bu döneminde özellikle dirençli tüketim ve otomotiv sektörlerinde geçtiğimiz yıldan gelen zinde iç talebin devam ettiğini gözlemledik. Yurt içi pazardaki güçlü talebin yanı sıra ihracat rakamlarında da ivme yakalayan Arçelik, bütün ürün gruplarında önemli bir satış performansı sergileyerek konsolide net gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artırdı ve 13 milyar TL’ye çıkardı. Otomotiv sektöründe yurt içi pazardaki satışlarda yüzde 61’lik bir çoğaltma gözlemledik. Egea model ailesini yenileyen ve Egea Cross’u ürün ailesine katan Tofaş, geçtiğimiz 2 yılda olduğu gibi bu dönemde de Fiat markasıyla pazar liderliğini sürdürdü. 14 yıldır kesintisiz şekilde sektörün lider üreticisi olan TürkTraktör ise traktör piyasasındaki enerjik performansını devam ettirdi. Yurt içi traktör satmak adetleri 2021 yılının birincil üç ayında 2020 yılının birincil üç ayına göre yüzde 126 yükselme gösterdi. Traktör satışlarındaki başarılı performansın yılın geri kalanında da sürmesini bekliyoruz. 2020 yılında kayda değer ihracat anlaşmalarına imza atan Otokar ise birincil çeyrekte ihracatını yüzde 44, gelirlerini yüzde 91 artırarak global bir oyuncu olma hedefine ulaşmak için cesur adımlarla yoluna devam ediyor. Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi Tüpraş ise pandemi koşullarına rağmen ülkemizin mazot talebini karşılama görevini başarılı bir şekilde yerine getirmeye devam etti” dedi. 

Finans sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Levent Çakıroğlu, “Inşa Kredi, ülke ekonomimize ve toplumumuza sağladığı desteğini 421,5 milyar TL’lik kaynakla artırarak sürdürdü. Pandeminin yarattığı bütün belirsizliklere rağmen, faal büyüklüğünü bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 büyüterek 534,7 milyar TL’ye yükselten Inşa Kredi, içsel anapara yaratımı odağını ve sağlam likiditesini koruyarak ihtiyatlı duruşunu devam ettirdi” dedi. 

Levent Çakıroğlu: “Yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz.” 

Koç Holding’in 2021’in ilk çeyreğinde yatırımlarını aralıksız sürdürerek, 2,6 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirdiğini ve böylece toplam yatırımların son 5 yılda 43,3 milyar TL’ye ulaştığını gösteren Levent Çakıroğlu, “Ford Otosan, Avrupa’nın en büyük ticari vasıta imal üssü olan Kocaeli Fabrikaları’nda elektrikli ve bağlantılı yeni tür ticari vasıta projelerinin hayata geçirileceği ve 2026’ya kadar sürecek olan 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımının en kayda değer fazını duyurdu. Otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı zarfında Kocaeli Fabrikaları’nda ‘Yeni Cins Transit Custom’ ailesinin dizel ve sorumluluk edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli birincil versiyonunun yanı sıra Ford Motor Company ve Volkswagen AG'nin stratejik meslek birliği çerçevesinde yeni tür Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan kadar üretilecek. Bu yatırımla ülkemizin otomotivdeki rekabet gücünü önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Aygaz ise Bangladeş pazarına karşın olarak LPG temini, dolumu ve dağıtımı konusundaki ve AyKargo ile kargo sektöründeki faaliyetlerini ilerletmek üzere 2021 yılında yatırımlarına önem verecek. Entegre ve öncü bir enerji piyasası oyuncusu olmayı hedefleyen Entek ise yenilenebilir enerji kaynaklarına karşın yatırımlarına ve yenilikçi teknolojileri göstermek için çalışmalarına devam ediyor” dedi.  

Levent Çakıroğlu: “Bu taahhüt, çevresel, sosyal, kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı ve ilerlememizi şeffaf bir şekilde paylaşmamıza katkı sağlayacak.” 

2050 yılında karbon sıfır olacak şekilde düşük karbon ekonomisine geçişe yönelik çalışmalara devam ettiklerini gösteren Levent Çakıroğlu, “En önemli dış ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği, iklim değişikliğiyle mücadele dahilinde hayata geçirdiği Yeşil Mutabakatı bununla beraber dijitalleşmeyi hızlandıracak ve istihdamı artıracak idareli yükselme modeli olarak konumlandırdı. Burada alınacak kararlar, iş yapış şekillerimizi ve ticari ilişkilerimizi aracısız olarak etkileyecek nitelikte. Bütün bu metamorfoz sürecini tedbirli ve dirençli bir şekilde yerine getirmek ve ortaya çıkacak fırsatları ölçmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Koç Holding, Dünya Idareli Forumu (WEF) bünyesinde Milletlerarası İş Konseyi kadar oluşturulan ‘Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ni kurumsal raporlamalarında kullanacağını taahhüt eden Türkiye’deki birincil şirket oldu. Çevresel, sosyal, kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı ve ilerlememizi transparan bir şekilde paylaşmamıza katkı maddesi sağlayacak bu vaat; sürdürülebilirlik vizyonunu bütün iş stratejimize, operasyonlarımıza ve kurumsal beyanlarımıza dâhil etme konusundaki kararlılığımızın bir yansımasıdır.”

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Koc-Holding-ilk-ceyrekte-5-3-milyar-kar-etti/250107