Konveyörlü Bant Nedir?

Herhangi bir sektörde katı malzemelerin taşınma sürecindeki insan gücünü en aza indirmek için konveyör bantlar kullanılır. Malzemelerin uzun mesafeler boyunca kauçuk veya zincir konveyör gibi araçlar kullanılarak taşınması, süreçteki insan gücünün azaltılmasının yanı sıra dağıtım işleminin daha geniş alanlara yapılabilmesini sağlar.

Malzeme nakli, yükleme, boşaltma, stoklama ve fırınlama sistemleri içerisinde konveyör bantlar kullanılabilir. Sabit ve mobil olarak kullanılabilen konveyör bant sistemleri ihtiyaç duyulduğu alanlara özel malzemeler kullanılarak üretilebilir.

Konveyörlü Bant Kullanım Alanları

Katı malzemelerin taşınmasına ihtiyaç duyulan tüm alanlarda konveyör bantların kullanıldığına şahit olunabilir. Maden ocaklarından gıda sektörüne, endüstriyel üretim tesislerinden tahıl silolarına kadar geniş bir alanda kullanılan konveyörlü bantlar; kuru ve ıslak yüklerin taşınmasında veya fırınlama sistemlerinde de kullanılabilir.

Konveyör bantlar taşıma işlemlerinin kavisli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak, malzemelerin dağıtımı konusunda da oldukça avantajlıdır. Endüstriyel işletmelerin ekonomilerini önemli ölçüde etkileyen konulardan olan malzeme taşıma sistemleri, konveyör bantlar kullanılarak taşıma işlemlerinin kapasitesinin, mesafesinin ve güvenilirliğinin artmasını sağlar.

Konveyör Fırın Kullanım Alanları

Konveyör fırın; tavlama, brazing, temperleme, gerilim giderme ve kürleme gibi birçok farklı özelliğe sahiptir. İhtiyaç duyulan kapasitelerde üretilebilen konveyör fırınlar, elektrik veya doğalgaz gibi yakıtlarla 180 ila 1150 santigrat derecelerde üretim yapabilir.

Konveyörlü fırınlar endogaz, eksogaz ve monogaz koruyucu atmosferlere sahiptir. Atmosfer kontrollü ısıl işlem fırınları, metallerin süreç boyunca dış ortamdan izole olmasını ve sürecin çeşitli dış etkenler dolayısıyla zarar görmemesini sağlar. Atmosferin izole edilebilmesi metal işleme süreçlerinde karbonitrasyon, normalizasyon, sementasyon, ıslah ve yumuşatma gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesini sağlar.

Konveyör Bant Sistemlerinin Avantajları

Konveyör bantlar; küçük objelerin veya dev endüstriyel ürünlerin daha ucuz ve daha kolay taşınmasını sağlar. Yüksek iletim kapasitesine sahip bu sistemler istikrarlı ve ucuz şekilde ürünlerin taşınmasına olanak verir. Hava limanlarından tahıl silolarına kadar geniş bir kullanım alanına sahip bu sistemlerin kolay kullanılabilmesi, iş gücü ihtiyacını azaltması, yüksek verimliliği, düşük yatırım ve servis maliyeti gibi birçok avantajı bulunur.