2016 KPSS sınavı ne zaman yapılacak,KPSS sınavı kaç saat sürüyor,KPSS Sınavında Uygulanacak Testler ve Soru Sayıları Belli Oldu mu? İşte KPSS sınav tarihleri ve saatleri...

KPSS 2016 lisans sınavları Mayıs 2016,KPSS ÖABT sınavları ise Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.KPSS 2016 sınav saatleri ise şu şekilde;
- Kamu Personel Seçme Sınavı (2016 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 22 Mayıs 2016'da gerçekleştirilecek, sonuçlar 9 Haziran 2016'da duyurulacak. Sınava başvurular ise 17-31 Mart 2016'da alınacak.

- KPSS Lisans Alan Bilgisi, 29 Mayıs 2016'da yapılacak, sonuçlar 9 Haziran 2016'da açıklanacak. Sınav başvuruları 17-31 Mart 2016'da alınacak.
- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), 24 Temmuz 2016'da yapılacak, sonuçlar 11 Ağustos 2016'da duyurulacak.

KPSS Lisans

Sabah oturumları 09.30,Öğleden sonra oturumları 14.00

KPSS ÖABT

09.30

KPSS SINAV OTURUMLARI

Sınav, Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra uygulanacaktır. Her oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap kâğıdı kullanılacaktır.
Cumartesi Sabah oturumunun süresi iki saat (120 dakika), Cumartesi Öğleden Sonra oturumunun süresi 100 dakika, Pazar Sabah ve Pazar Öğleden Sonra oturumlarının süresi ise 160 dakika olacaktır.ÖABT, tek oturumda yapılacak ve cevaplama süresi 75 dakika olacaktır.

KPSS SINAVINDA UYGULANACAK TESTLER

Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacak, cevaplar cevap kâğıtlarına işaretlenecek,cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Oturumlara göre uygulanacak testler aşağıda gösterilmiştir. Bu testlerin içeriğine ilişkin bilgiler de Tablo-1'de verilmiştir. Sınavda adaylar cevaplarını, cevap kâğıdında ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. Cevap kâğıdı yerine soru kitapçıklarına yapılan işaretler kesinlikle değerlendirilmeyecektir. Cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir.

ÖABT’de yer alan yabancı dil sınavlarına ait sorular ilgili dilde hazırlanacaktır.



KPSS İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Mayıs 2016 Cumartesi Sabah Oturumu Saat 9.30
* Tüm Adaylar ------------------------------------------------------------- Genel Yetenek ve
Genel Kültür Testleri---------------Zorunlu

Mayıs 2016 Cumartesi Öğleden Sonra Oturumu Saat 14.00

* Öğretmen Adayları ------------------------------------------------------ Eğitim Bilimleri Testi---------------Zorunlu
* Öğretmenlik Meslek Bilgisi Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca
Sınav Kararı Verilen Adaylar ----------------------------------------- Eğitim Bilimleri Testi---------------Zorunlu

Mayıs 2016 Pazar Sabah Oturumu Saat 9.30

* Tüm Adaylar ------------------------------------------------------------- Hukuk, İktisat, İşletme,
Maliye, Muhasebe
Testleri --------------------------------İsteğe bağlı

Mayıs 2016 Pazar Öğleden Sonra Oturumu Saat 14.00

* Tüm Adaylar ------------------------------------------------------------- Çalışma Ekonomisi ve
Endüstri İlişkileri,
Ekonometri, İstatistik,
Kamu Yönetimi,
Uluslararası İlişkiler
Testleri --------------------------------İsteğe bağlı

Temmuz 2016 Saat 09.30

* İlgili Alanlarda Öğretmen Adayları----------------------------------- ÖABT----------------------------------Zorunlu
2016-KPSS ve ÖABT’ye başvuran adaylar için katılacakları her oturum için ayrı olmak üzere Sınava Giriş Belgesi düzenlenecektir. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden, ilgili sınav/test tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır.

2016 Kamu Personel Seçme Sınavı A Grubu ve Öğretmenlik, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir.
Sınav, 18.03.2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ”Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” ve bu Yönetmelik uyarınca Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM tarafından hazırlanan “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar ile İlgili Usul ve Esaslar” hükümlerine göre düzenlenmiştir.

Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

Adalet Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ve Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Bakanlık Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askerî Adalet Teftiş Kurulları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 1. maddesinin 3. fıkrasında sayılanlar ile Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçıları bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
Yönetmelik kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, yönetmeliklerine göre ya sadece KPSS sonuçlarını göz önünde tutarak doğrudan atama yapacaklar ya da KPSS sonuçlarına göre belirleyecekleri belli bir puan üzerinde puan almış adayları çağırarak giriş sınavlarını kendileri yapacaklar ve bu giriş sınavının sonuçlarına göre personel alacaklardır. Adaylar, sınavdan sonra A Grubu Kadrolar için ilan veren kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan başvuracaklardır. A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurum ve kuruluşların ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir.

Kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, 2016-KPSS'den sonra ayrı bir giriş sınavı yapmayacaklarsa adayların atanma için nasıl başvuracaklarını, giriş sınavı yapacaklarsa başvuruları nasıl alacaklarını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde belirtilen şartlar ile kendi özel mevzuatı gereğince arayacakları genel ve özel şartları ve KPSS puan türünü basın yoluyla verecekleri ilanlarla duyuracaklardır. Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarının eleman alımı öncesinde basın yoluyla Yönetmelik hükümlerine göre verecekleri ilanlarda geçerli koşulların duyurulacağını göz önünde tutmalıdır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, A Grubu ve Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlik dâhil Kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur.

Bu sınavın sonuçları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacaktır. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adaylar, sınavın Cumartesi Sabah ve Cumartesi Öğleden Sonra oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Temmuz 2016 tarihinde yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına atanmak amacıyla sınava girecek öğretmen adaylarının,Bakanlığın İnternet sayfasında yayınlanacak “Öğretmen Atamaları İle İlgili Millî Eğitim Bakanlığının Duyurusu”nu sınava başvuru yapmadan önce dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalar için nasıl başvurulacağı ve atamaların nasıl yapılacağı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından adaylara duyurulacaktır.
2016-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezî yerleştirme işlemlerinde ya da merkezî yerleştirme kapsamında olmamakla birlikte ilk defa açıktan personel alımlarında KPSS sonuçlarını kullanma durumunda olan ve kamu personeli istihdam eden (Zabıt Katibi, İnfaz Koruma Memuru, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi çerçevesindeki alımlar, Milli Savunma Bakanlığı sivil memur alımları ve bazı üst kurullar gibi.) tüm kurumların yapacakları personel alımlarında kullanılamayacaktır. A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2016-KPSS'ye girmelerine gerek yoktur.

Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir. Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder.

2016-KPSS LİSANS sonuçları öğretmen adayları hariç, sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerliliğini korumaktadır. Bu sınava girmiş adaylardan, A Grubu Kadrolara başvuracak olanlar, puanlarını yükseltmek istiyorlarsa 2016-KPSS'ye girebilirler.

Sınav, lisans mezunları veya lisans mezunu olabilecek durumda olan adaylar için Tablo-1’de gösterilen alanlarda yapılacaktır.

KPSS, Mayıs 2016 tarihlerinde, Cumartesi Sabah, Cumartesi Öğleden Sonra, Pazar Sabah ve Pazar Öğleden Sonra uygulanacaktır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), MEB öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak Temmuz 2016 tarihinde yapılacaktır.
Adayların tümü, Cumartesi Sabah oturumuna girmek zorundadır. Adaylar Cumartesi Öğleden Sonra, Pazar Sabah veya Pazar Öğleden Sonra oturumlarından hangilerine gireceklerine kendileri karar vereceklerdir.Adayların bu kararı vermeden önce Tablo-1 ve Tablo-2’yi incelemeleri yararlarına olacaktır.

Yönetmelik kapsamına girmeyen yurt içindeki ve yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar, istedikleri takdirde,amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabilirler.

Merkezimize gönderilen raporlar, engelli adaylara uygun sınav koşullarının sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Adayların Merkezimize göndermiş oldukları raporları, yerleştirme ile kamu kurum ve kuruluşlarına atanma işlemlerinde dikkate alınmaz.

Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir. Sınava girme hakkı olmadığı hâlde sınava girip yüksek puan almak, memur olarak atanma hakkı doğurmaz.

Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur.Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir.
Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) işçi istihdamında KPSS sonuçlarının kullanılması ile ilgili duyurusu bu kılavuz içinde yer almaktadır.